Salvaţi Palatul Simion Gheorghiu, una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa a fost construită în perioada 1923-1925 şi este declarată monument arhitectonic şi istoric.Respectivul imobil este, de peste două decenii, într-o stare deplorabilă, iar la primul cutremur se va prăbuşi cu siguranţă.

Una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Galaţi, aflate în ruină de mulţi ani este Palatul Simion Gheorghiu, situat pe strada Domnească 24. Casa a fost construită în perioada 1923-1925 şi este monument de arhitectură (categoria B), menţionat pe lista monumentelor istorice pe anul 2004.,

Campanie "Adevărul de Seară": Hai să salvăm istoria oraşului Galaţi!

Istoricul clădirii

Actuala clădire a fost construită pe terenul cumpărat în 1914 de Simion Gheorghiu pe strada Domnească, colţ cu Gamulea, de la familia Alexandrescu. Mai târziu, Simion Gheorghiu a vândut casa unui anume Demostene Hagimatias şi s-a mutat la Bucureşti. Prin anii 1960, clădirea a trecut în proprietatea statului fiind „naţionalizată".

Casa are următoarele nivele: subsol parţial, parter şi două etaje. Structura de rezistenţă este din zidărie de cărămidă, bolţile sunt tot din cărămidă iar planşeele din lemn şi metal. Principala particularitate a imobilului constă în deschiderile mari, în zona de acces.


Pe vremuri, clădirea avea la parter spaţii comerciale: Braseria Palace, Gioconda, Drogheria Forenţa. „Astăzi se mai păstrează pe partea laterală din strada Avântului monograma „SG", de la numele Simion Gheorghiu, dar în curând, fără o intervenţie promtă din partea autorităţilor, va dispărea odată cu clădirea", scrie profesorul Valentin Bodea în cartea „Monumente istorice şi de arhitectură din oraşul Galaţi".

image
image


De peste 20 de ani, imobilul se află într-o stare jalnică. Faţada încă rezistă, dar spatele clădirii s-a prăbuşit.

„Pe vremea când eram la Direcţia de Cultură s-au făcut vreo trei studii de fezabilitate. S-a făcut chiar şi un proiect de consolidare. Totul a rămas doar la stadiu de intenţie. Chiar Ministrul Culturii la acea vreme, Răzvan Teodorescu a venit la Galaţi şi a hotărât ca imobilul să nu fie demolat", povesteşte istoricul Ion Caşu.


Primăria nu a putut să investească în reabilitare, din cauză că imobilul a fost revendicat de un fost proprietar. În acest moment existând un litigiu. „Ca cetăţean al acestei ţări sunt foarte nemulţumit de modul în care s-au dat legile cu retrocedările. Până Instanţa nu decide ce se va întâmpla cu clădirea, noi nu putem interveni", a declarat primarul Dumitru Nicolae în cadrul unei conferinţe de presă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite