Salvaţi istoria Galaţiului. Clădirea „Pescăriilor Statului", sortită ruinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imobilul de pe strada Portului, numărul 56, a ajuns să arate deplorabil, deşi este declarat monument istoric. Gălăţenii care locuiesc în zona Portului îşi mai amintesc de mirosul de peşte preparat pentru conserve, ori de mirosul aerului sărat emanat de peştele oceanic adus pentru împachetare şi distribuţie.

Clădirea este cuprinsă în lista din 2004 a monumentelor istorice ale Galatiului, cu indicatorul GL-II-m-B-03065, construirea ei realizându-se între anii 1912-1915.

De la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi (DJCPNG), am aflat că iniţiativa construirii unei pescării moderne la Galaţi aparţine Ministerului Agriculturii şi Domeniilor, ministrului Nicolae Lahovary şi directorului Grigore Antipa.

Istoria clădirii

La 1 iulie 1911, Ministerul Agriculturei şi Domeniilor prin  Direcţiunea Pescăriilor înaintează către Primăria Galaţi adresa nr.40000.

image

"În dorinţa de a da organizare cât mai practică şi mai sistematică comerţului mare de peşte din ţară, am hotărât construcţiunea mai multor hale mari de pescării, în diferite centre de producţie şi desfacere ale acestui articol. Între aceste desigur cea mai principală va fi cea din portul Galaţi, unde, urmând tradiţiunelor de până acum, voim să menţinem şi să dezvoltăm cel mai important centru al comerţului de pescării din ţară".

Investiţia urma să se compună dintr-un port de pescărie, o hală acoperită pentru vânzarea zilnică en gross a peştelui prin licitaţie publică, compartimente pentru comercianţii angrosişti şi comisionarii de peşte, o hală de ambalaj şi expediţie, staţia de încărcare a peştelui în vagoane, un frigorifer central, o piaţă pentru căruţele care cumpărau peşte pentru desfacere la sate, depozite de gheaţă.

image

Pentru ca această investiţie să se concretizeze în aceeaşi adresă era precizat şi locul unde urma a fi edificată. Consiliul comunal Galaţi a aprobat, în şedinţa întrunită de urgenţă, la data 4 iulie 1911, cererea ministerului dar a solicitat compensaţii pentru pagubele provocate de dispariţia taxelor percepute de la comercianţii de peşte din vechea piaţă.

În scrisoarea nr.44534 din 23 iulie 1911, Ministrul N.Lahovary, mulţumeşte pentru graba răspunsului pozitiv şi refuză, în mod elegant, orice „(…)compensaţiune pentru comuna Galaţi în schimbul venitului de care se privează(…)”, arătând avantajele economice pe care le va avea oraşul după intrarea în funcţiune a halelor.

La 27 iunie 1912 s-a pus piatra fundamentală în prezenţa consilierilor comunali şi a altor oficialităţi. Instalaţiile au fost făcute după ultimele mijloace ale tehnicii din Occident, cu frigorifere şi compartimente de pescărie.

Exista şi o fabrică de gheaţă artificială, producând zilnic 500 kg. Maşinile erau dublate ca să nu înceteze lucrul în cazul în care se strica vreuna.

Hala şi instalaţiile frigorifice ocupau 5.477 metri pătraţi. Structura de rezistenţă a clădirii este realizată din grinzi metalice şi bolţişoare de cărămidă. Inaugurarea a avut loc la 16 iunie 1915.

CITEŞTE ŞI:

Conac boieresc, locuit doar de fantome

Salvaţi istoria Galaţiului: Fostul Consulat German este în ruină. Structura de rezistenţă a casei este şubrezită şi are nevoie de consolidare


„O cantitate mare de peşte de lux şi icre negre se exportau în marile oraşe din Occident, aducând statului român venituri însemnate şi contribuind la creşterea puterii economice a Galaţilor", ne-a spus Marius Mitrof.

Între cele două războaie mondiale, Pescăriile Statului au trecut în exploatarea Societăţii „Frigul". Instaurarea regimului comunist a adus modificări substanţiale atât ca formă de proprietate, cât şi la clădire. S-a desfiinţat planşeul dintre etaje, s-a modificat structura de rezistenţă a demolat coşul de la cazanul de aburi, s-a dezafectat linia ferată şi rampa pentru bărci.

CITEŞTE ŞI:

Salvaţi Palatul Simion Gheorghiu, una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Galaţi

Clădiri monument-istoric ce amintesc de parfumul târgului de altădată: Casa Balş a fost clădită de meşteri levantini


Distrusă după Revoluţie

După decembrie 1989, intreprinderea Piscicola a devenit „Pescogal S.A". În urma privatizării, în decembrie 1999, fosta societate „Pescăriile Statului", a fost vândută societăţii comerciale „Helian Holding" cu sediul în Bucureşti. Administratorul acesteia foloseşte fostele spaţii de producţie ca depozit. Administrarea are loc prin S.C.PRUTUL S.A. care deţine 30 % din pachetul de acţiuni.

Anghel Saligny sau Vidraşcu?

image

La intrarea principală a clădirii se găseşte o plăcuţă pe care scrie "Anghel Saligny -1915". Însă de  la Direcţia Judeţeană pentru Cultură am aflat că proiectul Pescăriilor de la Galaţi aparţine inginerului G.Vidraşcu şi tot el a fost coordonatorul lucrărilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite