Sălile de sport în mediul rural - mici şi improvizate. Chiar şi aşa, elevii nu îşi aduc scutiri la ora de educaţie fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

500 de elevi din comuna gălăţeană Independenţa fac orele de sport în săli improvizate şi pe terenuri cu suprafaţă de zgură sau pământ. Asta deşi în zonă cele două şcoli sunt reabilitate cu fonduri de la Banca Mondială. Din păcate investiţia de aproximativ două milioane de lei nu a implicat nici măcar o sală de sport modernă. Aşa că elevii fac educaţie fizică fie într-un fost laborator de mecanică, fie pe terenuri improvizate.

Atunci când afară e frumos, elevii comunei gălăţene Independenţa fac educaţia fizică afară, pe un teren de sport improvizat. Este delimitat de mai multe jaloane, puse de profesor pentru a-i ajuta pe elevi. Nimeni nu trebuie să calce astfel în interiorul terenului, pentru ca exerciţiile să fie executate corect. 

image

Este imaginea unei ore de sport ce se desfăşoară deseori în mediul rural, acolo unde sălile de sport performante rămân de multe ori un vis frumos! Realitatea copiilor de la Şcoala Nr. 2 din Independenţa este formată doar din terenuri de sport cu suprafaţă de zgură şi buruieni de jur împrejur. Dar de cele mai multe ori au rezultate frumoase la competiţiile sportive la care participă.

“Ei iubesc să facă mişcare în primul rând şi îşi desfăşoară activitatea chiar şi în condiţiile pe care le vedeţi la noi aici. Dar vă daţi seama că ar fi foarte bucuroşi să aibă alte condiţii, văd şi ei pe la alte şcoli sau poate au mai văzut şi ei pe la alte şcoli şi poate câteodată mai cer, vor să joace un baschet, alte sporturi, la noi aicea nu este, nu au ocazia. Dar mereu am rezultate la competiţiile sportive la care ajung cu ei, nu mă dezamăgesc niciodată”, ne-a declarat Alexandru Ursu, profesor de educaţie fizică.

image

Chiar şi sălile de sport din interiorul şcolii, folosite pe timpul sezonului rece, sunt improvizate. La cealaltă şcoală din comună, cea cu Nr. 1, sala folosită pentru educaţie fizică era în trecut un laborator de mecanică. „Vă daţi seama că nu sunt cele mai bune condiţii. Nu e suficient de înaltă sala, nu are dimensiunile necesare. Să mai ţinem cont şi de faptul că anotimpul rece a început să fie cam şase luni. Cei mici se satură repede de anumite exerciţii, că eşti oricum limitat într-o astfel de sală. Dar cum nu există o sală de sport performantă, nu putem să le oferim decât ceea ce avem şi ceea ce avem este puţin”, ne-a declarat Marian Ocheanu, profesor de educaţie fizică.

Dacă scuturile medicale sunt deja o modă în mediul urban, în mediul rural elevii rareori apelează la ele. Copii recunosc că iubesc ora de educaţie fizică şi că ar renunţa oricând la matematică pentru ea. “Îmi place foarte mult ora de sport, este ora la care ne relaxăm după toate orele stresante. Este foarte frumos, mi-aş dori un teren sau o sală de sport mult mai performantă”, ne-a mărturisit Andrei. Colegul său este de aceeaşi părere – “ E frumoasă ora de sport dar terenul nu prea, nu prea putem să facem orice, pentru că terenul nu e cum trebuie şi noi cădem, ne julim, îmi intră zgură la adidaşi”.

image

Lipsa de scutiri se poate observa şi în numărul celor supraponderali, cu mult mai mic decât în cazul copiilor din mediul urban. Şi, cel mai important, cei care au probleme cu greutatea participă fără frică la orele de sport. Potrivit lui Marian Ocheanu, „sunt şi copii care au probleme de greutate, dar important este că şi aceia îşi doresc să facă educaţie fizică şi nu suferă de aceea frică de a le arăta celorlaţi cum lucrează. Deci ei lucrează, chiar dacă o rostogolire nu o fac aşa cum trebuie. Am reuşit să le insuflăm aceea idee că sunt şi ei buni la ceva, indiferent dacă nu fac perfect!”.

Paradoxal însă, cele două şcoli din Independenţa au fost modernizate prin fonduri de la Banca Mondială. Din păcate, investiţia de aproximativ 2 milioane de lei nu a inclus nici măcar o singură sală de sport. “La acest moment ambele şcoli din comuna noastră două săli pe care noi le denumim a fi săli de sport, dar din punctul meu de vedere aceste locaţii nu îndeplinesc cele mai bune condiţii sau condiţiile optime pentru desfăşurarea orelor de sport. Mă refer la dimensiuni, în primul rând, dimensiuni care înseamnă lungime, lăţime şi înălţime”, ne-a declarat Virgil Tărbuc, primarul comunei Independenţa.

Din 2009 şi până în prezent, primarul comunei a trimis nenumărate solicitări la Compania Naţională de Investiţii, în speranţa că vor susţine financiar construcţia unei săli de sport. Până în prezent, administraţia nu a primit niciun răspuns.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite