Sacrificiul impune respect! Acesta a fost mesajul militarilor gălăţeni care au participat în această dimineaţă la Ştafeta Invictus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principalul inamic al alergătorilor va fi frigul. Foto: Oana Cernat
Principalul inamic al alergătorilor va fi frigul. Foto: Oana Cernat

Timp de mai bine de zece ore, nouă militari vor alerga de la Galaţi până la Focşani cu drapelul de identificare al Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”. Iniţiativa are şi un caracter demn de laudă şi vizează strângerea de fonduri pentru ca militarii care au fost răniţi în teatrele de operaţii să poată participa la ediţia viitoare a jocurilor paralimpice Invictus.

Din respect pentru veteranii de ieri şi de astăzi, nouă militari gălăţeni vor alerga timp de zece ore pentru colegii lor care au fost răniţi în misiunile din Afganistan. Startul s-a dat la Galaţi, în curtea Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”, iar cursa se va încheia la Focşani.

„Vor fi opt tronsoane pe care nouă militari vor alerga. Ultimul tronson va fi alergat de către doi militari. Pe tot traseul va fi purtat drapelul de identificare al unităţii pentru a arăta că avem şi noi militari care au fost răniţi în teatrele de operaţii, pentru a arăta că avem militari care au murit în teatrele de operaţii şi pentru că avem respect pentru aceştia. Cel mai mare duşman al nostru este frigul. Doi militari gălăţeni au murit în teatrele de operaţii de la noi din batalion, iar patru militari au fost răniţi”, spune Anamaria Scarlat, ofiţer de informare şi relaţii publice în cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sf. Andrei” Galaţi.

Primii zece kilometri au fost parcurşi de sublocotenentul Iulian Dumitraşcu. Acesta a preluat ştafeta de la militarii Batalionului de Infanterie Marină.

„Ne-am antrenat câteva zile înainte de a începe acest traseu, noi suntem în permanenţă pregătiţi. Cel mai mare duşman este frigul, dar să sperăm că se va mai încălzi. Din punctul meu de vedere ar trebui să existe cât mai mulţi voluntari pentru a participa la această cursă. Grupul Invictus vizează o strângere de fonduri pentru ca România să poată trimite cel puţin un militar care a fost rănit în teatrele de operaţii, la Jocurile Paralimpice. Acesta este motivul pentru care cred că ar trebui să existe cât mai mulţi voluntari în aşa fel încât să ne putem îndeplini obiectivele”, spune la rândul lui Iulian Dumitraşcu, comandant de pluton în cadrul companionului Infanterie.

„Voi prelua ştafeta de la sublocotenentul Iulian Dumitraşcu şi voi continua zece kilometri. Am fost şi eu în teatrele de operaţii, în 2008 şi în 2012, în Afganistan. A fost destul de grea acea perioadă, dar am trecut cu bine peste şi m-am întors sănătos în ţară”, a ţinut să precizeze Costel Bocăneală, Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sf. Andrei” Galaţi.

La acest eveniment participă 21 de unităţi militare din toată ţara. Pe 1 decembrie, toţi militarii care au alergat la Ştafeta Invictus vor ajunge cu drapelele batalioanelor pe care le reprezintă, la Alba Iulia, acolo unde a avut loc Marea Unire de la 1918. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite