S-au îmbolnăvit după ce DNA i-a întrebat de sănătate. Faza terminală a baronului Nicuşor, „sindromul turcesc” al lui Ponta, cazierul medical al lui Oprescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre politicienii români care s-au ales cu dosare penale în ultimii ani pozau, până să le bată în uşă procurorii anticorupţie, în oameni puternici, fără nicio fisură. Însă cei mai mulţi dintre ei s-au metamorfozat brusc, apoi, în fiinţe vulnerabile, suferind de boli îngrozitoare, cerând clemenţa magistraţilor.

Printre cei care au recurs la această soluţie juridică pentru a-şi păstra sau a-şi redobândi libertatea se numără politicieni celebri precum Sorin Oprescu (primarul suspendat al Capitalei), Gheorghe Nichita (primarul suspendat al Iaşiului), Nicuşor Constantinescu (fostul preşedinte al CJ Constanţa) sau Cristian Popescu Piedone (fostul primar al Sectorului 4).

Lista politicienilor pe care boala i-a lovit concomitent cu mandatele de arestare preventivă este, însă, mult mai lungă, demonstrând că avem de-a face cu un adevărat sindrom, care, la o adică, merită un capitol aparte în literatura medicală. Nu doar politicenii s-au îmbolnăvit subit sau s-au folosit de diverse afecţiuni pe care le aveau pentru a-i îmbuna pe magistraţi. Oameni de afaceri importanţi sau reprezentanţi ai lumii interlope întregesc această listă. 

Nicuşor Constantinescu şi aventura americană

În martie 2014, atunci când procurorii DNA l-au ridicat pe Nicuşor Constantinescu (ex membru al PSD), fostul preşedinte al Consiliului Judeţului Constanţa, s-a pornit o adevărată isterie legată de starea de sănătate a politicianului, care peste noapte a devenit foarte şubredă. Şeful ”corului bocitoarelor” a fost chiar Radu Mazăre (pe atunci primar al Constanţei), prieten bun cu baronul Nicuşor, care a făcut câteva declaraţii patetice, dar care ulterior s-au dovedit parte a unui scenariu bine pus la punct de către avocaţi.

„Pe o scară de 1 la 10, este bolnav de gradul 9. Are cancer la prostată, în fază terminală. Dacă nu o face, mai are câteva luni de trăit“, a dezvăluit Mazăre în 22 martie 2014.

Pentru ca spectacolul să fie complet, Mazăre a mai adăugat, în stilul caracteristic, o pată de culoare cazului. „Era pe WC când au intrat procurorii DNA la el în cameră. I-au lăsat uşa deschisă până şi-a terminat omul nevoile. Mi-a spus Codruţa, nevastă-sa şi prietena mea“, a precizat Mazăre.

Ulterior, Constantinescu a fost plecat câteva luni în Statele Unite, pentru respectiva intervenţie chirugicală, iar şederea s-a prelungit câteva luni, sub pretextul că ar fi apărut o serie de complicaţii care i-ar fi pus viaţa  în pericol. Perioada a fost teribil de controversată, căci în timp ce prietenii politicianului în prezentau ca fiind pe moarte, au apărut imagini cu el în timp ce făcea shopping sau fuma la restaurant în SUA.

image

Nicuşor Constantinescu, momentul reţinerii. FOTO Adevărul

Deocamdată Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare într-un prim dosar de corupţie (soluţia nu este însă definitivă), însă pe numele lui există mai multe dosare penale, în diferite stadii procesuale.

Constantinescu nu s-a mai prezentat la niciun termen din procesele sale în ultima perioadă, argumentând, prin avocaţi, că este bolnav. De altfel, judecătorii au cerut dovezi în acest sens, fiind în curs o expertiză medicală în ceea ce priveşte starea de sănătate a fostului preşedinte al CJ Constanţa.

Sorin Oprescu şi riscul de boală mortală

Cel mai interesant caz de patologie cu substrat DNA pare să fie, însă, cel al lui Sorin Oprescu, fostul primar general al Capitalei. Ajuns în atenţia DNA, reţinut şi apoi arestat preventiv, Oprescu  a invocat în mod repetat starea precară de sănătate, cu scopul de a obţine eliberarea.

Fostul primar general suferă de diabet insulino-dependent, dar şi de afecţiuni cardiace care au necesitat aplicarea de stenturi pe arterele coronare. „Arestarea preventivă, condiţiile de detenţie şi posibilitatea unei condamnări i-au produs un şoc puternic în plan emoţional, care i-au slăbit şi mai mult inima, fiind predispus la infarct”, au trasmis medicii instanţei.

image

Reţinerea lui Sorin Oprescu. FOTO Adevărul

În 2009, Oprescu a suferit o intervenţie pe cord în Franţa, iar câteva luni mai târziu s-a deplasat în Portugalia pentru control. În septembrie 2015, în timp ce se afla în arest preventiv, Oprescu a acuzat dureri în piept şi a cerut învoire pentru a fi consultat la Spitalul Universitar. Cererea sa a fost respinsă, pe motiv că el poate fi monitorizat şi în arest.Ulterior, avocaţii au cerut medicilor curanţi ai fostului primar de la Spitalul Universitar să se deplaseze în Arestul Capitalei, totul fiind transformat într-un fel de reality-show.

Balamucul a devenit complet atunci când Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, s-a deplasat în arest pentru a verifica dacă lui Oprescu i se respectă dreptul la viaţă şi la ocrotirea sănătăţii, declarând ulterior că este cazul ca acesta să fie eliberat.

Ulterior, „cazierul medical” al lui Oprescu a devenit tot mai extins, deşi până la privarea de libertate politicianul afirmase în repetate rânduri că afecţiunile medicale de care suferă nu sunt grave şi nu-i afectează performanţa managerială. La puşcărie, se vede treab, lucrurile se măsoară altfel.

Gheorghe Nechita şi inima rănită

Şi Gheorghe Nichita (PSD), edilul Iaşiului, a descoperit, brusc, că suferă de boli grave, care impun să fie cercetat în stare de libertate. Asta deşi până să fie arestat ducea o viaţă plină de acţiune, în care munca de primar se împletea cu o complicată relaţie amoroasă (care i-a adus, de altfel, un dosar penal suplimentar) şi cu vacanţe lungi şi obositoare prin străinătate.

„Înţeleg că există suspiciuni pentru infracţiuni de care sunt acuzat. Eu nu am tergiversat judecarea, ceilalţi inculpaţi au venit cu excepţii în camera preliminară. Eu nu am făcut nimic. Am 30 de ore dus, 20 de ore întors (n.r. - între Penitenciarul Rahova şi Tribunalul Iaşi, unde este judecat în dosarul spionării fostei amante).

image

Gheorghe Nichita suferea doar din dragoste înainte de arestare. FOTO Adevărul

ransferul ăsta este imposibil. Am făcut drumul ăsta de trei ori. Sufăr de probleme cardiace. Am făcut acum trei ani o operaţie pe inimă. După patru luni de arest preventiv, asupra mea simt o presiune psihică, nu pot să mă pregătesc pentru apărare. Este mult mai greu în arest preventiv în închisoare decât dacă eşti condamnat. Personalităţile Iaşului mi-au făcut recomandări. De mine depinde să-mi salvez cariera şi renumele“, a declarat Nichita în februarie 2016, la eliberarea din arestul preventiv.

Vă reamintim că primarul suspendat al Iaşului a fost reţinut în toamna anului trecut fiind acuzat de luare de mită într-un dosar în care mai sunt cercetaţi Tiberiu Urdăreanu şi Gabriel Mardarasevici.

Nichita ar fi solicitat o mită de 6,9 milioane de lei în cadrul proiectul de management al traficului rutier derulat la Iaşi din fonduri europene. Gheorghe Nichita mai este judecat pentru mai multe fapte de abuz în serviciu şi la Tribunalul Iaşi, în dosarul în care procurorii îl acuză că ar fi folosit Poliţia Locală pentru a o spiona pe fosta sa amantă.

Victor Ponta şi ”sindromul turcesc”

Nici fostul premier Victor Ponta (PSD)  nu a ratat „şansa” de a se da rănit pentru a scăpa de ancheta procurorilor. În vara lui 2015, în timp ce DNA încerca în mod insistent să-i afle punctul de vedere în dosarul de corupţie cunoscut sub denumirea „Turceni-Rovinari”, Ponta a fost lovit brusc de dureri la un genunchi, aşa că a plecat în Turcia să se opereze.

victor ponta carje dna foto mediafax

Victor Ponta, premierul în cârje. FOTO Adevărul

Nu o dată, ci de două ori, de unde se poate trage concluzia că anchetele DNA au efecte foarte ciudate asupra organismului politicienilor români.

Adrian Năstase şi glonţul DNA

La spital a ajuns şi Adrian Năstase (primul fost premier al României ajuns, după Revoluţie, după gratii). În prima fază, a fost internat după o penibilă tentativă de sucid, respectiv după ce şi-a tras un glonţ în gât şi s-a rănit superficial, chiar în momentul în care procurorii se pregăteau să-l reţină.

image

Adrian Năstase, după incidentul „Revolverul”. FOTO Adevărul.

Ulterior, Năstase a mai ajuns la Spital în câteva rânduri, după ce, în perioada de detenţie, a acuzat probleme cardiace.

Piedone „s-a dat rănit” după dezastrul Colectiv

Acelaşi tertip juridic, al bolii grave imposbil de tratat în puşcărie, a fost folosit şi de ex-primarul Sectorului 4 din Bucureşti, Cristian Popescu Piedone.

În momentul în care se judeca, în toamna lui 2015, arestarea preventivă a edilului, în legătură cu neglijenţa criminală care a dus la teribila tragedie din clubul Colectiv, apărătorul angajat a invocat, printre altele, şi „circumstanţele personale” ale lui Piedone, care „nu este cunoscut cu antecedente penale şi care se bucură de o bună reputaţie socială şi profesională”, fiind „o persoană în vârstă de 50 de ani şi suferind de mai multe afecţiuni cardiace, astfel cum rezultă din înscrisurile medicale depuse la dosar”. Seamănă cu celebra scuză de şcoală generală „e băiat bun şi a fost şi bolnav când era mic”.

image

Reţinerea lui Piedone, după tragedia Colectiv. FOTO Adevărul

În motivare, judecătorul care a decis arestarea a arătat că apărarea lui Popescu în sensul neluării unei măsuri preventive atât de severe din cauza afecţiunilor de care acesta suferă nu poate fi primită, având în vedere, pe de o parte că atât Administraţia Penitenciarelor, cât şi Ministerul de Interne poate asigura asistenţă medicală, iar pe de altă parte, din documentele depuse nu rezultă existenţa unei expertize care să concluzioneze în sensul că inculpatul nu ar putea suporta detenţia.

De altfel, respingeri ale solicitărilor şi motivări similare au fost făcute în majoritatea proceselor în care sunt implicaţi politicicienii penali ai României, însă asta nu i-a împiedicat pe aceştia să insiste, iar şi iar, cu argumentul medical în faţa judecătorilor , chiar dacă, în marea majoritate a cazurilor, bolile invocate nu sunt nici pe departe de o gravitate care să nu permită tratamentul în stare de detenţie.

Monica Iacob Ridzi vrea să fie graţiată

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. 

Încă dinainte de condamnare ea a invocat motive grave de sănătate, iar ulterior a cerut preşedintelui ţării să o graţieze. Imediat după ce a fost încarcerată, Ridzi a reclamat condiţiile în care stau deţinuţii, spunând că sistemul medical din închisori nu este bine gândit şi că pentru un om bolnav ca ea condamnarea la închisoare este condamnare la moarte.

image

 În susţinerea cererii de graţiere, fostul ministru a depus mai multe documente, între care şi o dovadă că suferă de o boală hematologică, iar din cauza imunităţii scăzute, orice infecţie pe care ar putea să o ia în penitenciar i-ar putea fi fatală.

Titi Constantinescu revine

Tot de probleme de sănătate s-a scuzat şi fostul primar al Bîrladului, Constantin Constantinescu, care a avut anul trecut probleme cu DNA, dar şi alte neplăceri judiciare în urma cărora a fost nevoit să renunţe la funcţie.

La un moment dat, acesta chiar s-a jucat de-a demisia.

“Voi merge la o clinică cardiologică din Bucureşti pentru investigaţii amănunţite. Dacă medicii vor stabili că e mai bine pentru sănătatea mea să iau o pauză, le voi urma sfatul”, spunea edilul după vizita procurorilor DNA.

Între timp, acesta a părăsit funcţia după ce a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, pentru conflict de interese, dar se gândeşte ca în toamnă, la alegerile parlamentare, să prindă un loc de deputat sau de senator. Cât despre starea sa de sănătate, Titi constantinescu pare acum sănătos tun.

Pinalty, cel mai bolnav

Proaspăt condamnat la trei ani de puşcărie cu executare, sentinţă nedefinitivă, în dosarul Microsoft, fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis Pinalty, este poate singurul politician care a avut probleme de sănătate cu adevărat. Cât a stat în arest, acesta a slăbit extrem de mult şi a suferit şi un infarct. La un moment dat, presa a speculat că are leucemie.

image

Nicolescu, atac de cord în faţa procurorilor DNA

Constantin Nicolescu se află de mai bine de un an în puşcărie, după ce Curtea de Apel Bucureşti  l-a condamnat, definitiv, pe fostul preşedinte al CJ Argeş, la şapte ani şi opt luni de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat că a accesat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, în baza unor acte false.

Înainte de condamnare, Nicolescu a produs câteva episoade pe televiziuni, în care era luat cu ambulanţa chiar în ziua în care era arestat. Aceste episoade nu au făcut decât să amâne momentul în care dădea patul de spital pe cel din arest şi apoi din închisoare.  

Stavarache i-a înduplecat pe judecători cu boala lui

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a scăpat de arestul preventiv după ce în instanţă a prezentat acte medicale din care a rezultat că este bolnav cu inima. El a pus afecţiunea pe seama condiţiilor din arest, astfel că judecătării l-au crezut şi i-au înlocuit măsura cu una mai blândă, de arest la domiciliu.

image

Pe pagina de facebook, Stavarache avea să posteze un citat din Dalai lama.  „Omul îsi sacrifică sănătatea pentru a face bani. Apoi îşi sacrifică banii pentru a-şi recupera sănătatea”. 

Hayssam s-a vindecat în puşcărie

Sirianul Omar Hayssam, a cărui implicare în răpirea jurnaliştilor din Irak i-a adus ani grei de puşcărie, era în urmă cu zece ani un om bolnav, căruia medicii şi avocaţii care încercau să-l scape de pedeapsă îi mai dădeau de trăit jumătate de an.

image

Astăzi, teroristul este sănătos, lucru care poate fi văzut şi pe chipul său atunci cînd este adus din când în când pe la DNA, unde s-a transformat în denunţător. 

Mondialu, claustrofobul

Tot cu boala a încercat să impresioneze şi cunoscutul interlop Becea Mondialu. Ca să scape de arest în dosarul în care era acuzat că şi-a înjunghiat nepotul, interlopul şi-a făcut rost de adeverinţe medicale precum că este claustrofob.

image

Mai mult decât atât, el s-a plând că i-au apărut şi alte complicaţii medicale, precum bronşita şi nişte chisturi în zona inimii care nu pot fi operate decât în străinătate. Judecătorii nu au băgat prea mult în seamă cererile sale, iar Becea Mondialu nu are acum decât să aştepte ziua în care îşi va ispăşi pedeapsa de opt ani şi nouă luni.

În acestă listă mai pot intra şi fostul primar al Ploieştiului, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi lista poate continua până la dimensiuni realmente impresionante.

Vă mai recomandăm:

Baronii şi interlopii se înghesuie să scape de interceptările din dosare. Primarul amorez Nichita, temuţii Corduneni şi Frunzăverde dau buzna peste magistraţi

Tragedia din Colectiv. Fostul primar Cristian Popescu Piedone, pus sub control judiciar pe cauţiune pentru 1,5 milioane de lei

Cum a pierdut România o adevărată bijuterie navală: iahtul „Libertatea“, vândut de români la fier vechi, a devenit vas de lux, dar sub pavilion britanic

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite