Românii din Germania au fondat o asociaţie prin care vor să se opună „abuzurilor clasei politice din România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la protestele din România FOTO Adevărul
Imagine de la protestele din România FOTO Adevărul

Organizaţia non-guvernamentală a fost înfiinţată la Munchen şi se numeşte Nova Romania (NovaRo) e.V. Entitatea este fondată de români care lucrează în Germania, dar şi de etnici germani care au rădăcini în România. Modelul civic pe care încearcă să-l promoveze a funcţionat cu succes în Germania federală a anilor 60.

Solidaritatea românilor din Diaspora faţă de protestele anti-sistem din România tinde să ia noi forme. După ce, în ultimele şase luni, în marile oraşe europene au avut loc mitinguri la care românii care muncesc sau locuiesc în străinătate şi-au manifestat nemulţumirea faţă de încercările politienilor de a influenţa şi de a subordona Justiţia, de data acesta lucrurile sunt aşezate într-o nouă matrice, însensul că demersul pro-justiţie capătă formă asociativă.

Mai exact, membrii din Bavaria ai comunităţii române şi ai celei a etnicilor germani cu rădăcini în România au înfiinţat asociaţia civilă non-profit Nova Romania e.V. 

„Asociaţia s-a născut din protestul civic proeuropean de la München ca reacţie la aşa numita „Lege a amnistiei” a guvernului român, lege care urmăreşte legalizarea parţială a actelor de corupţie”, afirmă iniţiatorii asociaţiei, pe site-ul acesteia.

Potrivit statutului înregistrat, asociaţia va organiza, singură sau împreună cu organizaţii similare din România şi din Uniunea Europeană, acţiuni şi evenimente ale societăţii civile. Asociaţia va funcţiona totodată ca „Fabrică de Idei”, concepând şi punând în operă proiecte pentru consolidarea democraţiei în România precum şi pentru întărirea dialogului între cetăţenii europeni.

Ca prim pas Nova Romania cheamă la formarea unei opoziţii extraparlamentare în România, într-un plan cu zece puncte, numit „Proclamaţia românilor din Diaspora 2017”. Actorii societăţii civile din România urmează să stabilească prin acord strategia acţiunilor şi protestelor în ţară şi în afara ţării, ca şi instituirea unui permanent dialog constructiv cu forţele politice proeuropene.

Iată, în continuare, câteva dintre ideile promovate de amintita organizaţie:

„Tentativele repetate întreprinse de guvernul român instaurat în decembrie 2016 de a decriminaliza parţial faptele de corupţie au dus la cele mai ample proteste din istoria României. Peste 600.000 de participanţi au demonstrat împotriva guvernului coaliţiei PSD-ALDE, precum şi în sprijinul valorilor şi principiilor europene ale statului de drept.

Reprezentanţii guvernului şi coaliţia de guvernare par să aibă ca scop diluarea a legislaţiei anticorupţie, una din cele mai severe din Europa. În aprecierea lor, multe procese penale – printre care unele împotriva şefilor partidelor din coaliţia aflata la guvernare – sunt motivate politic sau se datorează carierismului unor procurori ori unei conspiraţii oculte.

În fapt, în ultimii ani, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au instrumentat şi dus până la condamnarea penală definitivă cazuri ale mai multor funcţionari publici, primari, deputaţi, miniştri şi chiar a unui fost prim ministru.

Cota de condamnări a crescut spectaculos, ajungând în ultimii ani la peste 90%. În rapoartele Comisiei Europene, această legislaţie şi aplicarea ei consecventa sunt apreciate ca element esenţial de progres într-o ţară dominata în trecut de corupţie la toate nivelele administraţiei. Acest sistem eficient ar urma să fie, după voia guvernului, «restructurat».

Evoluţia nu este însă surprinzătoare, în ciuda valului actual de vexaţiune. Generaţia mai tânără, care de aproape trei luni protestează în stradă, a manifestat în ultimii doi ani un dezinteres frapant faţă de fenomenele politice.

Participarea la vot la alegerile parlamentare din decembrie 2016 a fost de numai 38%. Decisivi pentru victoria social-democraţilor (ex) postcomunişti au fost alegătorii în vârsta, mai ales din mediul rural. PSD a obţinut o majoritate aproape absolută şi domină majoritar parlamentul împreună cu partenerul de coaliţie ALDE.

Prin aceasta, coaliţia este determinantă atât în Parlament cât şi pentru guvern şi poate acţiona aproape arbitrar.

Constatarea că „era corupţiei” din anii 1990 şi 2000 nu este depăşită definitiv a şocat profund şi demonstrează că statutul de membru al Uniunii Europene nu poate înlocui participarea activă a societăţii civile la viaţa cetăţii.

Oamenii din România, cu precădere generaţiile tinere de „millenials”, au înţeles această lecţie. Ei sunt bine integraţi în cultura globală şi nu trebuie să lase nefolosită şansa istorică de a moderniza ţara.
Protestatarii nu se mai organizează numai prin internet şi facebook – fără de care nu ar fi fost posibile proteste de asemenea amploare – ci din ce în ce mai mult în grupe personale informale, în iniţiative cetăţeneştii şi în asociaţii civice.

În diverse localităţi iau naştere puncte de lucru cetăţeneşti, în care se propagă bazele statului de drept, modalităţi de dezbatere, organizarea protestelor, formarea de reţele sociale. Societatea civilă din România este în plin proces de modernizare, inclusiv cu ajutorul noilor tehnici de comunicare.

Societatea civilă organizată după aceste noi modele intră inevitabil în conflict cu stilul de conducere învechit şi elitist al celei mai mari părţi a clasei politice.

Asociaţia ca parte activă a societăţii civile Asociaţia Nova Romania e.V. se poziţionează nu numai ca protestatar, ci şi ca moderator activ.

În asociaţie se reunesc persoane cu experienţă în cele mai diverse domenii profesionale, pentru a funcţiona ca „Fabrică de Idei” novatoare în sprijinul dezvoltării dinamice a statului şi a societăţii din România. Sunt supuse discuţiei şi analizei interdisciplinare concepte care au avut succes în Germania ori în alte ţări europene. Aceste concepte sunt – ca urmare a analizei – adaptate la condiţiile specifice din România şi propuse pentru implementarea practică.

Un considerent important şi constant este adoptarea şi urmarea unei direcţii decis pro-europene, de la care unele ţări din regiune se abţin. Asociaţia consideră că modernizarea durabilă şi ireversibilă a României, ca şi a altor state din zonă, se poate desăvârşi numai împreună cu o Uniune Europeană puternică şi orientată spre cetăţeni, care să garanteze statul de drept şi autoritatea morală”, se mai arată în declaraţia de principii postată pe site-ul organizaţiei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite