„Revoluţia” WC-urilor. Locurile publice importante din Galaţi, dotate cu toalete ce pot costa fiecare cât o garsonieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce, după 1989, primarii Galaţiului au desfiinţat toate WC-urile publice – care au ajuns restaurante şi clădiri de birouri – noul edil vrea să amplaseze toalete moderne, legate la canalizare şi apă curentă. Municipalitatea a scos la licitaţie achiziţia (estimată între 920.000 de lei şi 1,8 milioane de lei), care ar urma să rezolve „nevoile publice” în circa 30 de locuri importante din oraş.

Galaţiul se pregăteşte de o adevărată revoluţie a WC-urilor publice. Primăria municipiului a scos la licitaţie un contract cu o valoare estimată (cu tot cu TVA) între 920.000 de lei şi 1,8 milioane de lei, pentru achiziţia şi montajul unui număr de maxim 40 şi minimum 20 de toalete publice.

Asta înseamnă că, în scenariul optimist (strict financiar vorbind), se pot cumpăra 40 de toalete publice la preţul de 920.000 de lei (cu un preţ mediu pe bucată de 23.000 de lei), în vreme ce în scenariul pesimist se iau 20 de toalete la 1,8 milioane de lei (cu un preţ mediu de 90.000 de lei bucata, adică tot atât cât o garsonieră).

Conform caietului de sarcinic, acestea ar urma să fie amplasate în vreo 30 de zone din oraş, cu precădere în parcurile mari şi în cele din cartiere, dar şi la capătul traseelor de transport importante.

Documentaţia pentru licitaţie prevede faptul că toaletele vizate de achiziţie sunt cu totul speciale. Ele trebuie să fie „dotate cu instalaţie electrică, aplică cu leduri, priză, ventilator, panou electric radiant (aerotermă), instant electric pentru apa caldă şi panou electric, racordate la reţeaua de apă şi canalizare a oraşului şi cu robinet de golire a instalaţiei în căminul în care se face branşarea”, se afirmă în caietul de sarcini.

Nu-i de glumă nici cu siguranţa clienţilor şi a cabinelor, căci pentru acces, toaleta trebuie să fie prevăzută cu „uşă cu sistem de închidere automatizat, prevăzută cu panou de taxare ce va debloca uşa în momentul achitării taxei”. De asemenea, toaleta va fi dotată cu sirenă şi senzor de vibraţii (impact), pentru a preveni cazurile de vandalizare.

Dotarea noilor WC-uri publice este impresionantă conform cerinţelor municpalităţii. Ele trebuie să aibă lavoar, baterie de lavoar cu senzor, WC şi rezervor WC din inox, cu acţionare cu senzor, oglindă, uscător de mâini automat, suport de hârtie cu dozare limitată, dispenser săpun şi capac cu autocurăţare (dezinfectare) automatizată.

Nici spiritul ecologic nu este neglijat căci, conform documentelor, toaletele vor avea un sistem de acoperiş verde, cu zece jardiniere cu plante perene. Cu alte cuvinte, gălăţenii îşi vor rezolva nevoile la umbră.
Ofertele sunt aşteptate până pe 27 decembrie 2017, iar criteriul de atribuire a contractului va fi preţul cel mai scăzut. Este bine de ştiut că nu se acceptă pferte secvenţiale, ci pentru întregul lot.

În acest moment, în oraş sunt 80 de toalete ecologice, pentru închirierea cărora municpalitatea plăteşte firmei bucureştene Toi Toi & Dixi SRL suma de 122.0000 de lei pe an. În acelaşi timp, dintre vechile toalete publice existente până la Revoluţie nu mai este funcţională niciuna.

Sub mandatul primarului Eugen Durbacă, acestea au fost date în administrare privată, iar deasupra lor s-au construit apoi restaurante (cum ar fi în Ţiglina 2 şi la Grădina Publică) sau clădiri de birouri (cum ar fi în Parcul Eminescu). Ulterior, WC-urile au fost închise, deşi contractele de închiriere pentru terenul respectiv erau condiţionate de menţinerea acestora în funcţiune. Din păcate, edilii nu au făcut nimic pentru a-i obliga pe chiriaşi să respecte contractele.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite