Reţete interlope de racolat minore pentru piaţa europeană a prostituţiei: „A zis că mă omoară şi că mă dă la porci, să-mi mănânce stârvul“

Reţete interlope de racolat minore pentru piaţa europeană a prostituţiei: „A zis că mă omoară şi că mă dă la porci, să-mi mănânce stârvul“

Simona Alexandru Ulmaru avea doar 14 ani când şi-a început cariera de proxenetă. FOTO Arhiva Adevărul

De la „loverboy“ şi „girlfriend“  la bătăi crâncene, tortură psihică şi fizică, dar şi întâmplări parcă desprinse din filmele cu gangsterii lui Al Capone. Acestea sunt metodele care au dus România în topul european al infracţionalităţii sexuale.

Ne place sau nu ne place, statisticile Interpol sunt clare: România a ajuns deja principalul furnizor de prostituate de pe piaţa europeană, devansând Ucraina şi Rusia, celelalte două ţări de pe acest inedit „podium” al traficului de carne vie.

În spatele statisticilor există, fără îndoială, o lume extrem de pestriţă, căci marea majoritate a prostituatelor românce sunt parte a unor reţele de traficanţi foarte bine puse la punct.

Ba chiar am putea spune, după ce am studiat mai multe dosare penale legate de traficul transfrontalier de persoane, că avem de-a face cu un model de organizare foarte eficient, care i-ar putea face să pălească de invidie pe managerii din corporaţiile multinaţionale.

Dar să facem cunoştinţă cu câteva modele de trafic de carne vie, punând accent, mai ales în scop preventiv (pentru că este bine ca tinerele naive să ştie de ce să se ferească), pe metodele de racolare folosite de grupările infracţionale specializate în comerţul cu sex.

Loverboy

Cea mai cunoscută metodă de racolare este fără, îndoială „loverboy”. Patentată de cunoscutul proxenet Ascanio Baboş (fiul celebrei Mariana Curdefier), metoda a ajuns chiar scenariu de film (în pelicula omonimă), mai ales că se bazează pe un joc actoricesc desăvârşit al proxeneţilor care uzează de amintitul mod de racolare.

Citind rechizitoriilor DIICOT Galaţi în procesul în care Ascanio Baboş a fost judecat şi condamnat la 15 ani de închisoare, pentru proxenetism, nu se poate să  nu-i recunoşti talentul în prostirea fetelor naive.

În esenţă, individul le jura fetelor dragoste eternă, făcându-le să creadă că partea cu prostituţie era un sacrificiu moral minor, menit să îi ajute să poată să îşi trăiască povestea de dragoste. Deşi intens mediatizată, metoda a avut şi are încă succes în mii de cazuri, semn că oricât de mult s-ar scrie despre acest subiect, oricum este prea puţin pentru a schimba mentalitatea româncelor care cred în şantajul emoţional practicat de proxeneţii fără scrupule.

Scenă din filmul „Loverboy”, inspirat din metodele luiAscanio Babos. FOTO afişul filmului

Iată, spre completă edificare, un fragment din interceptarea realizată de procurorii DIICOT a unei convorbiri telefonice dintre Ascanio Baboş şi una dintre fetele pe care le folosea pentru a face bani din prostituţie.

Ascanio Baboş:  Poţi să spui şi tu că a intervenit ceva în ţară. A plecat el înainte şi săptămâna care vine mi-a luat şi mie bilet, vin şi eu.. . oricum.. . să rămână...
Interlocutoare: Da! Ei nu prea... Oricum, când eşti tu şi îţi aude vocea... În rest s-a obişnuit cu tine...
AB: Da,da!
I: Nu mă pune la încercare, că o expediez imediat!
AB: Ha,ha,ha! Da, băbuţa mea!
I: Când o fi, mai târziu, îi spun eu!
AB: Îhî! Apăi, ce dracu’ să mai faci?
I: Mi-e dor de tine! De când nu te-am mai auzit!
AB: Da! He,he! Şi eu mă gândeam la tine, de asta te-am şi sunat! Oare ce o mai fi făcând nebuna asta? Să îi mai aud vocea!
I: Ooo, baba.. . Am găsit o cartelă de Italia parcă...
AB: Da!
I: Mesaje de când, din aia veche, ştii... Din 2006...
AB: Băi, eşti nebună! Aşa veche?
I: Mesaje... Ce mă mai minţeai tu pe mine! Am citit acum, uite-l, mă!
AB: Ce ziceam, fa nebuno?
I: Mă minţeai...
AB: Dar cu ce te minţeam, fa, babo, fa?
I: Lasă că am să ţi le arăt sau am să ţi le scot!
AB: Ia chiar te rog să mi le citeşti!
I: Am să ţi le citesc! Am să ţi le arăt când o fi! Ce râdeam singurică! Am făcut curat prin sertare şi... am dat de ele... cu noi la început... Din prima zi sau a doua...
AB: Aha! Da!
I: Ha,ha,ha! Amintiri! Nu-mi venea să cred!
AB: Ha, ha, ha! Escroc sentimental!
I: Da!
AB: Hai ca nu te minţeam, fa, babă! Să mor eu dacă te minţeam!
I: Da, de unde ştii tu ce e în mesaj?
AB: Păi, în general, aşa să ştii că nu prea te-am minţit! Cu ceea ce am discutat aşa de când suntem împreună. Să ştii că nu prea am minţit în legătură cu relaţia noastră!
I: Da?
AB: Nu, pe bune! Că nu s-a ivit să iasă! Că nu s-a putut, că nu sunt bani sau nu asta, ai inţeles-o, şi s-a lungit, asta a fost cu totul altceva! Dar aşa... Mare parte au fost vorbe adevărate! Poftim?
I: Vezi dacă eşti sincer?
AB: Sunt, băbuţa mea! Sunt!

Că metoda este foarte bănoasă o arată mult mai recentul caz al unui anume Necula Sefer, individ din Galaţi care, prin aceeaşi metodă „loverboy”, a reuşit să adune de pe urma unei singure prostituată, pe care o plasa unor clienţi din Londra, frumoasa sumă de o jumătate de milion de euro (Afacerea de succes a unui „peşte” din Galaţi la Londra. Cum să strângi o jumătate de milion de euro cu o singură prostituată).

Prietena binevoitoare

O altă metodă de succes prin care fetele românce sunt convinse să se prostitueze este cea numită „girlfriend”. În linii mari, aceasta se bazează pe exploatarea abilă a dorinţei de a fi pe măsura celor din anturaj.

Apropierea de victimă se face prin intermediul unei alte fete, care joacă, la fel ca în cazul „loverboy”, o adevărată piesă de teatru. La început, „ţinta” este atrasă într-un grup de fete petrecăreţe, care „sparg” banii fără să le pese prea mult. Apoi, încetul cu încetul, o fac să se simtă prost că nu dispune de la fel de mulţi bani, apoi îi oferă şi soluţia: să se culce cu un bărbat darnic.

Cel mai şocant astfel de caz a fost descoperit la Galaţi în anul 2012. Şocul vine din faptul că proxeneta din acest dosar avea doar 14 ani în momentul în care a început să-şi racoleze colegele de şcoală pentru prostituţie. Este drept, a fost ajutată de un individ în vârstă de de 30 de ani, pe nume Petrică Stan, însă declaraţiile martorilor arată că proxeneta minoră ştia foarte bine ce face. („Afacerea cu bărbaţi” a unei eleve din Galaţi. Proxenetă la doar 14 ani: „Hai, fată, că poţi să faci bani, nu fi proastă!”).

Anchetatorii au reuşi să adune mărturiile a trei dintre prostituatele minore racolate de Simona Alexandru Ulmaru (acum majoră). Acestea au identitatea protejată în dosar, însă mărturiile lor sunt relevante.

„A venit la mine şi mi-a spus că-s foarte idioată că o fac degeaba cu băieţii. Mi-a zis: Hai, fată, că se fac bani, nu fi proastă! M-a bătut la cap vreo săptămână, după care am acceptat”.
Adolescentă traficată.

Una dintre fetele racolate povesteşte şi cum erau împărţiţi banii: „Luau câte 100-150 de lei pentru  jumătate de oră. Eu primeam jumătate, iar ei luau restul. Eu aveam cinci-şase clienţi pe zi, dar erau şi zile mai aglomerate. Am fost cu tot felul de oameni, şi mai tineri şi mai bătrâni”.

Interesant este şi modul de racolare al clienţilor. Dincolo de clasica formulă  - din client în client – membrii grupului îşi mai căutau muşterii şi prin cluburile din oraş, treabă de care se ocupa mai ales Petrică Stan. De asemenea, exista o activitate intensă de reţeaua de socializare Facebook. Cel puţin aşa rezultă din declaraţiile a două dintre prostituatele minore.

Palma şi pumnul

Dacă primele două metode sunt relativ delicate, în sensul că lucruile se rezumă la şantaj emoţional şi exploatarea lăcomiei, cea de-a treia metodă, „Palma şi pumnul”, este uneori extrem de violentă.

Pe scurt, racolatorii de meserie abordează prostituate independente (de regulă fete din familii foarte sărace, care încearcă să supravieţuiască din prostituţie). Se prezintă la început drept clienţi, însă ulterior trec la violenţă pentru a le convinge pe fete să lucreze pentru ei.

Din numeroasele dosare aflate pe rolul instanelor rezultă căa aceasta este, de fapt, şi cea mai frecventă metodă de racolare. Fetele sunt ţinute sub teroare, şantajate cu răpirea şi mutilarea rudelor (copiii, fraţi, părinţi), uneori transformate în dependente de droguri.

Un astfel de exemplu este cel al clanului Vieru, din Iaşi, care nu s-a dat în lături de la tortură pentru a o convinge pe o minoră să se prostitueze, după cum consemneză procurorii DIICOT.

„La sfârşitul lunii septembrie 2011 după ce una dintre victime Ana S. (16 ani) plecase din nou de la inculpaţi, Vieru Doiţă a recuperat-o şi după ce iniţial a bătut-o, deşi ştia că era însărcinată, a legat-o de picioare cu un cablu, pe care l-a prins de un cal, cu indenţia de a elibera animalul şi de a o accidenta pe victimă, aplicându-i în acest sens corecţia pentru că a fugit din nou. În aceeaşi seară inculpatul a aruncat cu o furcă în victima Ana S. şi a nimerit-o în mâna stângă. Cu toate că inculpaţii ştiau că partea vătămată este însărcinată inculpaţii au continuat să o determine pe aceasta să practice prostituţia”.
Rechizitoriu DIICOT

Cam pe aceleaşi coordonate se află şi faptele interlopului gălăţean Decebal Tănasă, zis „Dănuţ Tramvai”, în dosarul căruia sunt consemnate mai multe mărturii cutremurătoare ale victimelor lui.

Reţinerea lui Dănuţ Tramvai. FOTO Arhiva Adevărul

„M-a luat de la colţ de la Dunărea şi m-a împins în maşină. M-a dus într-o casă din Fileşti şi acolo m-a pus să promit, după ce mi-a dat câteva palme şi un pumn în stomac, că o să fiu fata lui. Trebuia să-i dau jumătate din bani, dar cel puţin 300 de euro pe săptămână. A spus că dacă nu scoate măcar atât de pe mine, mă omoară şi mă dă la porci, să-mi mănânce stârvul”, a declarat fata în faţa procurorilor.

Şocantă este şi declaraţia interlopului în faţa instanţei: „Trebuia să o conving cumva, că de bună voie n-a vrut. Dar glumeam. Nu aveam de gând să-i fac vreun rău”.

Vă mai recomandăm şi:

Afacerea de succes a unui „peşte” din Galaţi la Londra. Cum să strângi o jumătate de milion de euro cu o singură prostituată

„Loverboy” la ţară. Un interlop român a condus dintr-un sat o reţea de prostituate vândute pentru sex în Anglia şi Italia

„Afacerea cu bărbaţi” a unei eleve din Galaţi. Proxenetă la doar 14 ani: „Hai, fată, că poţi să faci bani, nu fi proastă!”

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările