Reţetă rară, de negăsit în cărţile de bucate. Cum se prepară gogonele murate umplute cu fasole bătută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gogonele umplute cu fasole FOTO bunica.md
Gogonele umplute cu fasole FOTO bunica.md

Inedita reţetă, care cumva „pune căruţa în faţa boilor” (căci transformă salata de murături în ingredient principal), este atât de rară încât nu se găseşte în cărţile de bucate şi pe blogurile culinare obişnuite, ci s-a păstrat doar mulţumită gospodinelor care au transmis-o oral.

Când vine vorba despre gogonele murate, rari sunt cei care vor accepta că poate fi vorba şi despre altceva decât de o salată zdravănă, pişcătoare la limbă, numai bună să însoţească aşa cum se cuvine o iahnie aromată de fasole, o porţie onctuoasă de tocăniţă de cartofi sau o friptură grasă. Ei bine, se poate şi altfel, lucru demonstrat cu prisosinţă de o reţetă veche şi rară denumită „gogonele murate umplute cu fasole bătută”.

Este bine de ştiut că preparatul este atât de rar gătit (deşi cele două părţi ale lui, gogonelele şi fasolea bătută, sunt cât se poate de banale luate separat) încât doar câteva restaurante (şi acelea, de lux) din România s-au încumetat să îl includă în meniu, mai ales că nici prin cărţile de bucate nu îl găseşti, ci mai mult prin moştenirea culinară transmisă oral din generaţie în generaţie de gospodine.

Varianta prezentată în materialul de faţă este preluată în parte de pe site-ul www.moldovaculinaria.ro, un portal care se străduieşte să reînvie, pe cât posibil, câteva din comorile din bogatele cuhne ale gospodinelor din Basarabia. Reţeta este adaptată un pic prin prisma reţetei culese de etnologi din zona de sud a Moldovei (estul judeţului Galaţi).

Evident, la acestă reţetă există o mulţime de variaţiuni în privinţa umpluturii, care poate merge de la fasole bătută sau vânătă coaptă, până la carne tocată sau chiar brânzeturi. Însă despre aceste „abateri” vom scrie altădată.


Ingrediente gogonele umplute cu fasole

20 gogonele murate, mai măricele oleacă (reprezintă echivalentul a 6-10 porţii, în funcţie de cât de mâncăi sunt mesenii şi cât de bogat este meniul).
400 g fasole albă cu bobul mare;
250 ml ulei;
2 morcovi;
4 cepe;
1 rădăcină de pătrunjel;
1 ţelină mică;
1 căpăţână de usturoi;
frunze de salată verde;
1 legătură de mărar
.


Mod de preparare

Cu un cuţit ascuţit, se taie căpăcele lae gogonelele murate, la partea opusă codiţei, apoi cu o linguriţă se scot miezul şi seminţele şi se aşază cu gura în jos pe un platou pentru a se scurge de zeamă.

Fasolea boabe se alege şi se spală. Se pune la înmuiat cu o seară înainte. Se pune la fiert cu apă rece. După 15-20 minute de fierbere se scurge apa şi se înlocuieşte cu altă apă fierbinte. Când fasolea este fiartă pe jumătate, se adaugă legumele (două cepe, morcovii, pătrunjelul şi ţelina) tăiate în patru şi se continuă fierberea până când boabele de fasole s-au înmuiat.

Se scoate zarzavatul, se scurge zeama într-un castron, iar fasolea se lasă să se răcorească. Usturoiul se curăţă şi se pisează cu sare.

Fasolea fiartă se trece prin sită, apoi se freacă cu lingura de lemn, cu usturoiul pisat, sare, piper şi 150 ml de ulei, până se obţine o pastă consistentă. Se pune într-un poş cu şpriţ (să nu exagerăm însă cu tehnologia: poate fi şi o pungă cu colţul tăiat sau se poate folosi, pur şi simplu, o lingură) şi se umplu gogonelele. Se pun capacele la loc, iar gogonelele umplute se aşază pe platou cu suport din frunze de salată verde.

În zona de sud a Basarabiei şi a Moldovei de dincoace de Prut, există şi varianta (prezentată în fotografia anexată acestui articol) ca gogonelel să fie tăiate în patru şi apoi ansamblate la loc cu ajutorul umpluturii.

Se decorează cu ceapă prăjită (celelalte două cepe), tăiată inele şi cu mărar verde tocat mărunt. Se servesc reci, ca gustare. Se socotesc două gogonele la porţie, însă nu-i chiar obligatoriu aşa căci unora le ajunge una, iar altora nu le ajung nici patru. Poftă bună!

Vă mai recomandăm şi:

Cum se prepară celebrii pui haiduceşti înveliţi în lut, fripţi la groapă. Reţeta complicată e aproape uitată

Cum se prepară soleanca, ciudata mâncare anti-mahmureală împrumutată de gospodinele din Moldova de la ruşi

Ce sunt sărmăluţele „Yalanji“ şi cum se prepară. Reţeta e specifică mănăstirilor

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite