Reputata artistă Cela Neamţu expune la Galaţi. Multe dintre operele ei fac parte din colecţii prestigioase din toată lumea

Reputata artistă Cela Neamţu expune la Galaţi. Multe dintre operele ei fac parte din colecţii prestigioase din toată lumea

Cela Neamţu în faţa uneia dintre tapiseriile ei monumentale FOTO Arhiva Adevărul

Expoziţia include lucrări de tapiserie şi de pictură şi este găzduită de Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi. Vernisajul va avea loc miercuri, 13 februarie, de la ora 13,00.

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi vă invită miercuri, 13 februarie, la ora 18,00 la un eveniment artistic special: vernisajul expoziţiei de pastel şi tapiserie semnată Cela Neamţu.

Născută pe 16 iulie 1941, în localitatea Piciorul Lupului, judeţul Iaşi, Cela Neamţu este considerat cel mai important artist tapiser român din ultima jumătate de secol. Lucrările ei sunt în colecţiile unor mari muzee ale lumii şi în zeci de colecţii private prestigioase.

Cela Neamţu a absolvit Institutul ,,Nicolae Grigorescu” din Bucureşti în 1966. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1970, iar din 1990 este membru corespondent al ETN (European Textile Network) şi al ITNET (International Textile Network).

Începând din 1969, a avut numeroase expoziţii personale sau participări la expoziţii de grup, atât în ţară, cât şi în străinătate, dar şi participări la concursuri internaţionale.

Printre premiile obţinute, menţionăm: Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru prototip (1974), Premiul II pentru Tapiserie oferit de Ministerul Culturii (1978), Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru Tapiserie (1984), Diplomă de Onoare la Cvadrienala Artelor Decorative din Erfurt, Germania (1986), Placheta la a 8-a Bienală Internaţională de Arte din Valparaiso, Chile (1987), Medalia Mi¬hai Eminescu (2000).

I s-a decernat de către Preşedinţia României Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Comandor (2001), a fost nominalizată pentru Premiul Academiei Române (2003), a primit Premiul de Excelenţă din partea Patronatului Naţional Român (2005), Medalia de Aur a Salonului Artiştilor Plastici Francezi, ediţia nr. 217, Grand Palais, Paris (2006), Premiul ,,Vasile Pogor” din partea Primăriei Iaşi (2008), Premiul ,,Ion Andreescu” în domeniul artelor plastice pentru întreaga creaţie, oferit de Academia Română (2011), Premiul de Excelenţă al Primăriei Iaşi (2017).

,,Cela Neamţu este una dintre personalităţile cele mai importante ale artei contemporane româneşti în domeniul tapiseriei. În cele peste cinci decenii de activitate a participat la numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale de presigiu, a avut expoziţii personale în mari muzee şi galerii din ţară şi din străinătate. Operele ei figurează în colecţii de stat şi particulare de prestigiu din întreaga lume. Expoziţia cuprinde lucrări pe tema iei româneşti, imagini inspirate din diferite regiuni ale ţării, realizate în tehnica mixtă : desen in pastel alb şi colaje textile”, spune criticul de artă Mariana Cocoş.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: