Reportaj: Gălăţenii au păreri împărţite în privinţa predării religiei în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii văd introducerea religiei ca materie obligatorie în şcoli ca o soluţie pentru reducerea infracţionalităţii, în timp ce alţii consideră că trebuie să fie doar materie opţională pentru că altfel s-ar crea discriminare faţă de elevii de altă religie decât cea ortodoxă.

Conform unui studiu realizat recent de Fundaţia Soros România, 86% dintre români sunt de părere că trebuie să se predea religia la şcoală şi doar 8% au opinie contrară.

Cu toate acestea, românii au viziuni diferite în privinţa modului în care religia trebuie predată în şcolile publice.

Astfel, „conservatorii" preferă predarea religiei ca materie obligatorie, de către preoţi, iar fiecărui elev să i se predea dogma propriei confesiuni,„progresiştii" preferă religia ca o materie opţională, predată de către persoane specializate; iar „indecişii" tind sa răspundă „nu ştiu" sau au refuzat să răspundă.

Pentru trei sferturi din populaţia României discuţia cu privire la predarea religiei în şcoli rămâne deschisă, în condiţiile în care 27% dintre participanţii la studiu se consideră „mai degrabă conservatori"; 22% sunt „indecişi" şi 27% se declară „mai degrabă progresişti".

Gălăţenii au păreri diametral opuse pe acest subiect.

„Cred că e mai bine să fie introdusă ca materie facultativă şi nu ca una obligatorie. Nu poţi impune cuiva să înveţe religie decât dacă vrea", ne-a declarat Relu Gherghişan (58 de ani).

image

O parte din concitadinii noştri consideră că religia este o metodă extrem de eficientă pentru reducerea infracţionalităţii.

„Este neaparat nevoie ca religia să fie introdusă în şcoli. Dacă ar fi puţină credinţă, nu ar mai exista atâtea crime şi violuri", susţine Aurel Jitaru (56 de ani).

image

Există şi gălăţeni care consideră că religia trebuie predată în şcoli, însă în anumite condiţii.

„Cred că învăţarea religiei trebuie să rămână la latitudinea elevilor. Vă spun acest lucru pentru că am avut o colegă la şcoală, care era de origine turcă. Noi făceam religie cu un preot ortodox, iar colega mea nu a putut participa la ore. Atât timp cât există atâtea culte, nu putem obliga pe nimeni să înveţe doar religia ortodoxă", ne-a declarat Paula Iutele (31 de ani).

image
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite