REPORTAJ Cutia milei, între credinţă şi hoţie. Vezi ce metode folosesc preoţii pentru a scăpa de hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Claudiu Postolache a donat bani la Biserica Greacă din Galaţi
Ionuţ Claudiu Postolache a donat bani la Biserica Greacă din Galaţi

Gălăţenii donează bani la biserică din puţinul pe care îl au, iar fondurile sunt folosite pentru reabilitarea lăcaşelor de cult sau în acţiuni filantropice.Mulţi neaveniţi profită de lipsa de atenţie a personalului care lucrează în biserici şi fură banii din cutia milei.

Majoritatea credincioşilor ortodocşi din Galaţi donează bani la bisericile din zonele unde locuiesc cu credinţa că fondurile vor fi folosite în scopuri nobile de către preoţi.
În cele mai multe cazuri vorbim de sume modice, în condiţiile în care oamenii sunt săraci şi nu îşi pot permite să dea mai mult.

„Ne dau câte un leu sau cinci lei. Nu le putem cere mai mult deoarece cunoaştem actuala situaţie economică. Banii din cutia milei sunt număraţi în prezenţa unei comisii parohiale, iar apoi se decide ce se va face cu banii. În cazul nostru, banii sunt folosiţi pentru consolidarea bisericii şi pentru ajutorarea enoriaşilor", ne-a declarat preotul paroh Constantin Stoica, care administrează Biserica Greacă din Galaţi.

Banii sunt folosiţi în acţiuni filantropice

La nivelul fiecărei biserici din judeţul Galaţi se ţine o evidenţă a fondurilor donate prin cutia milei.

„Preoţii parohi ştiu câţi bani se strâng şi pe ce se cheltuie ei. Cele mai multe fonduri sunt direcţionate spre acţiuni filantropice", ne-a precizat Arhiepiscopia „Dunării de Jos".

Gălăţenii care vin constant la slujbele religioase şi donează bani nu sunt interesaţi de destinaţia acestora, mergând pe prezumţia că sumele vor fi cheltuite onest.

„Am donat bani pentru Dumnezeu. Este un lucru ce vine din suflet. Se spune că dacă dai un leu, Dumnezeu îţi dă înzecit. La biserică venim să ne descărcăm sufletul, iar noi ne-am făcut datoria de creştini, oriunde ar ajunge banii", ne-a declarat Ionuţ Claudiu Postolache (17 ani).

Tentaţie pentru hoţi

Chiar dacă nu se strâng prea mulţi bani, cutia milei reprezintă mereu o tentaţie pentru hoţi, în condiţiile în care preoţii şi personalul care lucrează în cadrul lăcaşelor de cult nu se aşteaptă ca cineva să fure banii din biserică.

„Ne-am luat măsuri de precauţie după ce s-au furat de mai multe ori banii. Cutia milei este încorporată într-un obiect de mobilier, iar ea poate fi deschisă doar de membrii comisiei parohiale", ne-a precizat preotul paroh Constantin Stoica.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite