Reguli de conducere preventivă care fac  diferenţa dintre viaţă şi moarte în trafic. Principalele cauze ale accidentelor

Reguli de conducere
preventivă care fac  diferenţa dintre
viaţă şi moarte în trafic. Principalele cauze ale accidentelor

Foto: arhivă Adevărul

Conducerea preventivă este un aspect extrem de important pe care orice conducător auto trebuie să îl aibă în vedere. Din păcate, nu toţi cei care deţin un carnet de conducere ştiu cu adevărat ce să facă în spatele volanului.

Una dintre regulile care stau la baza şofatului în siguranţă este ca fiecare conducător auto să înveţe permanent din propriile greşeli sau din cele comise de alţi participanţi la trafic. Conducerea preventivă este esenţială pentru evitarea producerii de accidente rutiere, iar una dintre componentele sale de bază este anticiparea.

”Fiecare şofer trebuie să înveţe în timp cum să reacţioneze prompt în diverse situaţii cu care se va confrunta în trafic. Atenţia lui trebuie să se distribuie atât la maşina din faţă, la ce se întâmplă în intersecţia unde aşteaptă la semafor, dar şi la maşina din spate şi la pietonii care traversează strada. Este obligatoriu să înveţe să îşi folosească atenţia distributivă”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Neacordarea de prioritate

Toate aceste lucruri sunt esenţiale în traficul de astăzi din România, deoarece există patru mari cauza generatoare de accidente rutiere: şofatul fără permis şi sub influenţa alcoolului, viteza excesivă şi neacordarea de prioritate.

În aceste condiţii, nu trebuie să ne bazăm întotdeauna pe ceea ce fac ceilalţi participanţi la trafic, ci mai ales pe propriile noastre abilităţi, care combinate cu atenţia distributivă ne vor feri de evenimente rutiere nedorite.

”După cum bine ştim deja, mulţi dintre şoferii cu care ne întâlnim în trafic nu acordă prioritate, chiar dacă este evident că vor produce un accident rutier dacă conducătorul auto care circulă regulamentar nu va opri maşina sau nu va efectua o manevră de evitare. Prin urmare, trebuie luată o decizie în mai puţin de o secundă, iar experienţa la volan va conta enorm în acel moment pentru că poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte”, susţine Florin Marin Bogdan.

Pietonii

Pietonii sunt un alt element extrem de important când vine vorba de conducerea preventivă. Multe accidente rutiere se produc din cauza neatenţiei pietonilor sau a faptului că traversează strada prin locuri nepermise şi fără să se asigure.

La fel de grav este şi că mulţi pietoni se aruncă pur şi simplu pe trecerile marcate cu zebră, fără să se asigure în prealabil dacă vine vreo maşină şi dacă aceasta are viteză şi mai poate opri.

”Este extrem de important ca de fiecare dată când ne apropiem cu maşina de o trecere de pietoni să reducem viteza şi să fim foarte atenţi la ce fac ceilalţi şoferi. De pildă, dacă un şofer aflat pe banda întâi frânează, este obligatoriu să facem şi noi acelaşi lucru, pentru că ne putem trezi cu un pieton în faţa maşinii exact când trecem cu autovehiculul pe trecerea marcată cu zebră, iar asta poate însemna un singur lucru: accident de circulaţie”, ţine să scoată în evidenţă Florin Marin Bogdan unul dintre cele mai mari pericole cu care se poate confrunta un şofer în trafic.

Oglinzile laterale şi cea retrovizoare

Deşi poate părea surprinzător, mulţi şoferi nu folosesc oglinzile laterale şi pe cea retrovizoare decât foarte rar. Acestea sunt extrem de importante pentru a ne asigura că putem ieşi în siguranţă dintr-o parcare, de pildă, dar şi pentru a observa comportamentul celorlalţi şoferi din trafic şi a putea reacţiona la timp dacă aceştia fac manevre greşite sau imprudente.

”Nu puneţi frâne bruşte fără să aruncaţi un ochi şi în oglinda retrovizoare pentru că puteţi avea surpriza neplăcută ca maşina din spate să intre în dumneavoastră, mai ales dacă şoferului îi place să conducă la limită. Asiguraţi-vă de două ori când intraţi într-o intersecţie, chiar dacă aveţi prioritate, pentru că sunt conducători auto cărora nu le pasă de regulile de circulaţie şi este bine să fiţi dumneavoastră prevăzători. De asemenea, fiţi atenţi la motociclete, pentru că mulţi şoferi le tratează cu superficialitate în trafic, iar de aici şi până la producerea unui accident rutier nu mai este decât un pas”, punctează Florin Marin Bogdan.

Reacţie promptă

Comportamentul preventiv trebuie să conducă finalmente la cel mai important pas: reacţia şoferului. Când va fi pus într-o situaţie limită în trafic, conducătorul auto trebuie să ia cea mai bună decizie într-o fracţiune de secundă, asta înseamnând să frâneze la timp, dar nu prea puternic ca să nu blocheze roţile, să pună avariile şi să manevreze maşina într-o zonă unde poate evita producerea unui accident de circulaţie.

”Deşi pare că sunt foarte multe lucruri de făcut într-un timp extrem de scurt, mulţi şoferi şi-au dezvoltat această abilitate, exersând permanent conducerea preventivă. Asta înseamnă anticipare, adaptare la condiţiile din trafic şi reacţie adecvată la pericolele care se ivesc”, concluzionează Florin Marin Bogdan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: