Refugiaţii ucraineni învaţă primele cuvinte în limba română la cea mai mare bibliotecă din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Biblioteca V. A Urechia
sursa: Biblioteca V. A Urechia

Biblioteca Judeţeană V.A Urechia vine în sprijinul refugiaţilor ucraineni. Zeci de persoane, copii şi adulţi, participă la cursurile gratuite de limba română. În plus, copiii ucraineni care fac şcoala online pot utiliza infrastructura bibliotecii gălăţene.

Zeci de refugiaţi din Ucraina au înţeles că au nevoie să comunice în limba română şi s-au înscris la cursurile gratuite de la Biblioteca Judeţeană V.A.Urechia. Copii, mame şi bunici învaţă cuvintele de bază astfel încât să se poată descurca în România. De asemenea, cei mici primesc şi planşe didactice cu expresii uzuale şi cuvinte în limbile română şi ucraineană.

Cursurile sunt susţinute de o profesoară care vorbeşte şi limba ucraineană.

Cu timiditate, dar şi cu sentimentul aproape palpabil de teamă şi dezrădăcinare, atât cei mici cât şi mamele lor au fost deschişi şi receptivi la explicaţiile dnei lector şi au plecat de la Bibliotecă repetând zâmbind cuvinte în limba română precum: apă, aer, broască, baloane, balenă. Orele de limbă română se vor desfăşura în fiecare luni şi miercuri, de la ora 13.00, în Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii şi aşteptăm un număr cât mai mare de participanţi ucraineni, interesaţi să descopere limba română”, au anunţat reprezentanţii Bibliotecii V.A.Urechia.

Copiii care participă la cursurile online organizate de Ministerul Educaţiei din Ucraina pot utiliza infrastructura bibliotecii gălăţene. 

„Biblioteca (sediul central şi filiale) pune gratuit la dispoziţia acestor persoane, aflate într-un moment trist şi nefericit din viaţa lor, spaţii în care pot face diferite activităţi educative, calculatoare pe care le pot folosi pentru şcoala online şi nu numai, xerox şi imprimare gratuită, vizionare de filme şi desene animate 3D, dar şi consultarea, la Sala de Lectură, a unor dicţionare şi cărţi scrise în limba ucraineană, din colecţiile Bibliotecii”, au precizat reprezentanţii bibliotecii.

De asemenea, bibliotecarii organizează o colectă de cărţi de colorat, carioci, creioane, blocuri de desen şi manuale de colorat pentru refugiaţi. Copiii vor primi şi planşe didactice cu expresii uzuale şi cuvinte în limbile română şi ucraineană.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Profesoară din Ucraina, fugită din calea războiului: „Am închis casa şi am lăsat tot în mâna Domnului” 

Bloc de locuinţe pentru cazarea refugiaţilor care ajung în Galaţi. Primar: „Ajutăm, suntem solidari!“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite