Recomandările pompierilor pentru prevenirea incendiilor în sezonul rece. De ce nu este bine să lăsaţi ferestrele de la locuinţă deschise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiile produse în gospodăriile populaţiei s-au soldat cu  multe pierderi de vieţi omeneşti, răniri grave şi distrugeri importante de bunuri materiale, afectând în special  persoanele în vârstă sau singure, şi au avut la origine, de cele mai multe ori, neglijenţa umană.

Incendiile produse în gospodării se datorează în principal exploatării cu defecţiuni şi improvizaţii a instalaţiilor şi echipamentelor electrice. Probabilitatea de izbucnire a incendiilor de la acest gen de instalaţii este mai mare, deoarece acestea sunt utilizate o perioadă de timp mai îndelungată, fără a fi verificate şi reparate.

Cea mai frecventă împrejurare este suprasolicitarea instalaţiilor electrice prin racordarea concomitentă a unui număr de consumatori ce depăşeşte puterea instalată. De asemenea, se pot produce incendii dacă se utilizează siguranţe supracalibrate.

O altă cauză o constituie instalaţiile de încălzire improvizate, exploatate necorespunzător sau burlane şi coşuri de evacuare a fumului şi gazelor construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile,  necurăţate şi neverificate la timp.

Sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşee executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite.

O problemă aparte o constituie sobele metalice (fără acumulare de căldură). Acestea vor fi amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atât sobele metalice, cât şi burlanele se vor amplasa la distanţa de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire, nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă.

La ce intervale se curăţă coşurile de fum

Coşurile indiferent de construcţia lor se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare. Important de reţinut este ca în sobe, focul să nu fie aprins cu lichide inflamabile. Sobele trebuie supravegheate pe timpul utilizării, iar jarul şi cenuşa să fie aruncate în gropi special amenajate. Pentru sobele care funcţionează cu combustibil solid se va fixa în faţa uşilor de alimentare o tablă metalică cu dimensiunile de 50  x 70 cm pentru protejarea pardoselii combustibile.

Se admite folosirea combustibilului gazos (gaz metan, G.P.L.) numai la sobe ori alte mijloace de încălzire omologate – fabricate expres pentru acest fel de combustibil. O cauză de incendiu importantă, care trebuie să stea în atenţia părinţilor, este jocul copiilor cu focul. În anul 2017 s-au produs  şase incendii datorate acestei cauze, ceea ce reprezintă 7,79% din numărul total de incendii.

În afară de aceste cauze, în perioada de iarnă s-au mai produs frecvent incendii din cauza afumătorilor improvizate ori utilizate necorespunzător, cenuşei şi jarului aruncate fără a fi stinse în loc neamenajat, focului deschis făcut ocazional în gospodării, fumatului în locuri cu pericol de incendiu şi datorită folosirii unor mijloace de iluminat cu flacără în mod neadecvat (atenţie: se scurtează ziua!).

Nu mai amintim de cauzele de incendiu produse în atelierele de producţie, care în mod frecvent în această perioadă, au la bază folosirea unor mijloace şi instalaţii de încălzire improvizate, neverificate, suprasolicitate şi, de multe ori, folosite fără să fie supravegheate de personal instruit şi calificat (autorizat).

Nu uscaţi rufele în preajma surselor de căldură

Pentru a nu avea parte de asemenea evenimente neplăcute, pompierii  recomandă următoarele măsuri:

-nu folosiţi instalaţii electrice cu defecţiuni sau improvizaţii; verificaţi periodic starea acestora ;

-nu lăsaţi în priză nesupravegheate: fierul de călcat, reşoul electric, radiatoarele sau alte aparate electrice de uz casnic;

-nu apelaţi la persoane neautorizate pentru  repararea instalaţiilor electrice,  de gaz sau aparatelor electrocasnice ;

-nu cuplaţi la o singură priză electrică mai mulţi consumatori de energie;

-nu lăsaţi copiii singuri în casă în timp ce arde focul în sobă sau cu surse de foc deschis la îndemână;

-nu lăsaţi copiii să facă focul în sobe sau să folosească aparate de gătit (aragaz, plite, lămpi cu petrol.);

-nu spălaţi cu lichide combustibile articole textile în apropierea surselor de foc deschis sau a celor cu temperaturi ridicate ;

-nu uscaţi rufe sau alte materiale care se aprind uşor în apropierea surselor de căldură;

- nu faceţi foc deschis în curţi, grădini şi lângă construcţii sau furaje, pe timp de vânt, la o distanţă mai mică de 50 de m faţă de acestea;

- nu păstraţi în locuinţă sau în celelalte  anexe gospodăreşti produse inflamabile ;

-nu depozitaţi în podurile construcţiilor materiale textile combustibile, hârtie sau furaje pentru animale;

- nu fumaţi în locurile unde există pericol de incendiu;

 - nu aruncaţi la întâmplare resturi de ţigări sau chibrituri aprinse ;

- verificaţi instalaţiile de  utilizare a gazelor numai cu emulsie de apă şi săpun;

- nu loviţi şi nu răsturnaţi buteliile cu gaz lichefiat;

 -la aprinderea aragazului,  verificaţi robinetul de gaz, aprindeţi chibritul, apropiaţi-l de arzător şi uşor daţi drumul la gaz;

- folosiţi numai recipienţi cu gaz petrolier lichefiat omologaţi şi nu-i amplasaţi la o distanţă mai mică  de 1 m faţă de sursa de foc;

-nu umblaţi cu surse de foc deschis (lumânări, brichete, chibrituri, lămpi,etc) în poduri, şuri, magazii, şoproane  şi folosiţi numai lanterne cu baterii;

-nu amenajaţi afumătorii în poduri, şuri, mansarde;

-curăţaţi periodic coşurile de fum şi înlăturaţi fisurile produse în acestea . Verificaţi şi refaceţi periodic izolaţia termică a coşurilor şi canalelor de fum  faţă de materialele combustibile din structura podului şi acoperişului;

-nu depozitaţi furaje (păioase) sub formă de căpiţe (şire) în apropierea construcţiilor şi clădirilor;

-asiguraţi-vă  o rezervă de apă de cel puţin 400 l pentru intervenţia în caz de incendiu la gospodărie;

-pentru autoturismul dumneavoastră procuraţi-vă un stingător cu praf şi CO2;

-nu vă creaţi rezerve de carburanţi în magazii, beciuri, pivniţe;

-la părăsirea locuinţei, asiguraţi-vă că nu aţi lăsat focul aprins, consumatorii electrici sub tensiune şi corpuri de iluminat aprinse.

Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi

Reprezentanţii ISU Galaţi au o serie de recomandări şi pentru locuinţa dumneavoastră:

-Nu lăsaţi ferestrele de la locuinţă sau balcoane deschise deoarece pot pătrunde in interior elemente incandescente de la artificii;

-La părăsirea încăperilor în care se folosesc aparate electrice, acestea se vor scoate obligatoriu de sub tensiune, iar copiii nu vor fi lăsaţi nesupravegheaţi în încăperi cu focul aprins în sobe, cu aragazul sau alte aparate electrice în funcţiune;

-În cazul în care doriţi să vă umpleţi casa de lumină, asiguraţi-vă că nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice, că firele sunt în stare perfectă şi izolate, iar prizele şi triplele prelungitoare sunt în stare perfectă de funcţionare, nu lăsaţi în funcţiune instalaţia şi decoraţiunile electrice atunci când plecaţi de acasă . În acest fel veţi evita un posibil scurtcircuit, o cauză frecventă a producerii incendiilor.

O atenţie deosebită trebuie îndreptată şi asupra pomului de Crăciun, acesta va avea cu siguranţă un loc de cinste în fiecare locuinţă. Nu folosiţi însă pentru decorarea sa lumânări, artificii, instalaţii de lumini cu improvizaţii sau alte obiecte ce ar putea genera un incendiu. Fie natural sau din plastic, ţineţi pomul de Crăciun cât mai departe de sursele de căldură precum sobe, reşouri.

Nu lăsaţi în casă copiii nesupravegheaţi, chiar dacă spuneţi „Lipsesc un minut”. O clipă este suficientă pentru a le fi fatală. Nu îi lăsaţi nici să se joace cu artificii, petarde sau pocnitori, acestea din urmă fiind periculoase  şi în acelaşi timp ilegale.

Managerii unităţilor publice sunt rugaţi să nu organizeze jocuri pirotehnice decât după obţinerea autorizaţiilor prevăzute de lege şi prin angajarea unor specialişti autorizaţi care să realizeze astfel de activităţi. De asemenea, aceştia trebuie să desemneze cel puţin un angajat care să supravegheze permanent spaţiile unde se desfăşoară activităţi cu pericol de incendiu.

Nu parcaţi autoturismele în locuri aglomerate sau pe străzi şi intrări înguste deoarece, în cazul izbucnirii unui incendiu, pot obstrucţiona şi îngreuna  intervenţia autospecialelor pompierilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite