Reacţia unui virusolog după eliminarea măştii de protecţie: „Noţiunea de «Dorel» va fi normă în secolul 21”

Reacţia unui virusolog după eliminarea măştii de protecţie: „Noţiunea de «Dorel» va fi normă în secolul 21”

Dr. Cristian Apetrei, sursa: Arhivă

Virusologul român Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA), lansează un atac dur la adresa autorităţilor deoarece au anulat obligativitatea purtării măştii de protecţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Au fost ridicate restricţiile. Din nou, fără nici o noimă. Din păcate, devine din ce în ce mai evident că noţiunea de Dorel va fi normă în secolul 21. Au sărit evident plini de entuziasm şi voie bună toţi cretinii plini de bucurie inconştienţă. Cu toate acestea, numai persoanele cu handicap mintal sever mai pot susţine în zilele noastre inutilitatea măştii. 

Din acest motiv (acela al handicapului sever), nu am să dau exemple. Doar un studiu foarte recent care confirmă (încă odată, dacă mai era nevoie) realitatea că masca protejează faţă de transmiterea comunitară a SARS-CoV-2”, susţine dr. Cristian Apetrei.

 Virusologul prezintă un studiu care arată în mod ferm că utilizarea măştii reduce transmisibilitatea virusului SARS-COV-2.

„Utilizarea măştilor în public este cea mai eficientă în reducerea transmiterii virusului atunci când nivelul de complianţă este ridicat. Dacă există limitări în disponibilitatea măştilor, utilizarea măştilor textile poate fi relativ eficientă, dacă este asociată cu măsurile de igienă, distanţare şi trasare a contactilor. Ţînând seama că numeroase particule respiratorii îşi micşorează volumul pe măsură ce procesul de evaporare evoluează, autorii recomandă utilizarea măştii de către indivizii infecţioşi mai curând decât de către indivizii susceptibili”, explică virusologul român. 

În concluzie, dr. Cristian Apetru spune că studiul recomandă oficialilor şi guverantilor să încurajeze utilizarea măştilor în public şi să elaboreze strategii regulatorii pentru că să protejeze populaţia. „Se aude?”, întrebă virusologul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările