Războiul apei într-o localitate din România care a explodat imobiliar. Cum se bat pe conducta seacă „bogaţii“ cu piscine şi „săracii“ cu castraveţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contrastanta comună Vânători Galaţi FOTO C Crângan
Contrastanta comună Vânători Galaţi FOTO C Crângan

Reţeaua de apă a localităţii poate asigura doar 600 de litri de apă pe zi de fiecare gospodărie, însă consumul a sărit de 1.000 de litri. Ţăranii îi acuză de criză pe cei cu vile şi piscine, în vreme ce aceştia din urmă spun că sătenii irigă roşiile şi castraveţii cu apă potabilă.

Expansiunea imobliară din ultimele două decenii a transformat localitatea gălăţeană Vânători (aflată la câţiva kilometri de Galaţi) în zona cu cel mai accelerat ritm de construire din tot judeţul. 

Din 1990 şi până în acum, în comună s-au ridicat peste 1.000 de locuinţe noi, cele mai multe dintre acestea fiind adevărate vile construite de orăşenii care au vrut să aibă un refugiu de weekend sau să locuiască pur şi simplu la ţară şi să facă naveta 5-6 kilometri pe zi către joburile de la oraş.

Chiar dacă totul pare idilic, dezvoltarea imobiliară explozivă a creat o mulţime de probleme administraţiei locale şi locuitorilor comunei. Practic, infrastructura publică nu mai face faţă, iar bugetul comunei s-a dovedit mereu insuficient pentru a acoperi nevoia de drumuri de acces noi, de de reţele noi de apă, de gaze, de electricitate sau de canalizare.

Multe dintre vilele impozante nu au canalizare sau gaze, iar apa şi curentul electric se dau cu porţia la majoritatea, furnizarea fiind sistată deseori din cauza avariilor sau a subdimensionări reţelelor.  Dacă iarna penele de curent sunt o obişnuinţă la Vânători, reţeaua şubredă picând din cauza supraconsumului, vara lucrurile o iau razna în ceea ce priveşte apa potabilă. Chiar în aceste zile în localitate este un adevărat război între „bogaţii” cu vile şi piscine şi„săracii” cu grădini de legume, din cauza penuriei de apă potabilă care a făcut ca furnizarea să se facă o zi da şi o zi nu.

De circa o lună primăria este supusă unui adevărat bombardament de reclamaţii. Pe de o parte, sute de plângeri sunt făcute de „băştinaşii” din localitate, care locuiesc în case ţărăneşti şi vor să-şi ude straturile de roşii şi castraveţi din ogradă cu apa din reţeaua publică. „Ăştia de la vile să-şi tragă ţeavă de apă separat, că au bani. Ei îşi umplu piscinele şi îşi udă gazonul, iar noi nu avem lacrimă de apă la robinet”, ne-a declarat unul dintre sătenii nemulţumiţi.

Pe de altă parte, cei cu vile, piscine şi peluze cu gazon spun că vor şi ei mai multă apă şi că ţăranii n-ar mai trebui lăsaţi să irige. „Au sere şi solarii în curte, iar pentru udat folosesc apa din reţea. Este apă potabilă, nu apă de irigaţii. E bătaie de joc ceea ce se întâmplă. Eu am comandat un puţ de mare adâncime, cu sistem de filtrare a apei, iar în o săptămână-două, am scăpat de coşmar”, ne-a declarat un proprietar de casă de vacanţă din zona Satu Costi a comunei Vânători.

Una peste alta, autorităţile de la Vânători se declară pe moment învinse de situaţie. „Este foarte grav pentru că pe anumite zone din localitate în această perioadă avem ţeava goală. Deci efectiv oamenii nu au nici măcar să bea două picături. Este un lucru foarte grav. Asta în timp ce alţii care sunt la începutul coloanei reuşesc să-şi ude grădina şi nu-i interesează de ceilalţi. Sunt şi foarte multe familii înstărite pe raza localităţii care au piscină şi vor să-şi întreţină gazonul si grădinile”, ne-a declarat Marian Ghinea, primarul comunei Vânători.

Potrivit edilului, reţeaua poate furniza maximum 600 de litri de gospodărie pe zi, iar consumul a depăşit 1.000 de litri de gospodărie. Pentru extinderea captărilor, comuna ar avea nevoie de circa un milion de euro, bani de care nu dispune.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite