Război deschis în mediul universitar din Galaţi. Miza: funcţia de rector. ”Are impresia că Senatul Universităţii este o instituţie pe personă fizică”

Război deschis în mediul universitar din Galaţi. Miza:
funcţia de rector. ”Are impresia că Senatul Universităţii este o instituţie pe
personă fizică”

Lucian Puiu Georgescu şi Sergiu Bodlev

Liga Studenţilor din Galaţi ameninţă cu declanşarea unor acţiuni de protest şi va cere Ministerului Educaţiei să verifice modul cum sunt organizate alegerile pentru funcţia de rector la Universitatea ”Dunărea de Jos”.

Apropiatele alegeri pentru funcţia de rector al Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi au încins spiritele între studenţi şi preşedintele Senatului Universităţii, profesorul Lucian Puiu Georgescu, care se numără printre candidaţii la această funcţie.

”Membrii studenţi ai actualului Senat au dreptul să voteze până la data de 15 decembrie 2019, inclusiv pentru turul doi al alegerilor pentru funcţia de rector din data de 13 decembrie 2019. Aceste chestiuni au fost discutate deja cu preşedintele Ligii Studenţilor din Universitate care, la momentul respectiv, a afirmat că a înţeles toate aspectele de mai sus. Senatul Universităţii îşi exprimă disponibilitatea de a purta discuţii pe acest subiect şi asigură studenţii de îndeplinirea tuturor condiţiilor pentru participarea acestora la alegerile ce urmează să se desfăşoare”, declara ieri profesorul Lucian Puiu Georgescu.

Declaraţiile preşedintelui Senatului Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi au inflamat spiritele, studenţii acuzându-l acum că  face afirmaţii mincinoase.

„Afirmaţiile domnului Georgescu sunt o parte trunchiate, o parte parţial neadevărate. Ţin să menţionez că nu am votat o metodologie în care să se scadă numărul de studenţi. Într-adevăr în metodologia respectivă există un punct în care a fost rescrisă cota de la o treime la o pătrime, însă considerăm că este o eroare materială întrucât în cadrul metodologiei este specificat foarte clar că studenţii au 25% reprezentare în Senatul Universitar. Se pare că domnul Georgescu nu este în cunoştinţă de cauză că în lege este specificat că 25 % au studenţii, ceea ce nu poate fi modificat prin nicio hotârâre de Consiliul de Administraţie şi nici printr-o hotărâre de Senat. (…) Eu nu am drept de vot, sunt membru invitat permanent în Consiliul de Administraţie, dar probabil a fost informat eronat de către consilierii dumnealui despre acest subiect.”, a declarat Sergiu Bodlev, preşedintele Ligii Studenţilor din Galaţi.

Studenţii merg mai departe şi susţin că sunt pregătiţi să declanşeze greva şi nu exclud posibilitatea de a cere verificarea modului în care sunt organizate alegerile la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi de către corpul de control al Ministerului Educaţiei.

„Domnul Georgescu are impresia că Senatul este o instituţie pe personă fizică. Nu dumnealui hotărăşte dacă noi votăm sau nu. Dumnealui trebuie să convoace şedinţa de Senat, să pună pe ordinea de zi subiectul respectiv şi, în consecinţă, noi să votăm pentru modificarea acestui calendar. Senatul este un for decizional, nu domnul Georgescu (…) Noi sperăm să ajungem la un acord. În cazul în care nu vom ajunge la un acord, vom demara procedurile, cel puţin de invitare a unui corp de control din partea Ministerului Educaţiei pentru a respecta legalitatea a ceea ce se întâmplă în prezent în Universitate. Noi considerăm ilegal ceea ce se întâmplă şi suntem prejudiciaţi în drepturile noastre. În ceea ce priveşte grevele, s-ar putea să începem cu o grevă japoneză. Dacă ulterior lucrurile se vor agrava, o să încercăm o presiune mult mai mare pe factorii decizionali. Totodată, sperăm să ajungem la un consens cu Senatul”, mai spune preşedintele Ligii Studenţilor din Galaţi.

Primul tur de scrutin pentru alegerea noului rector al Universităţii ”Dunărea de Jos” va avea loc pe 10 decembrie, iar cel de-al doilea tur de scrutin se va organiza pe 13 decembrie 2019.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările