Radu Preda, la Galaţi: „Pentru mine este înfiorător faptul că un stat democratic are în plată slujitorii celuilalt regim, pe care l-a combătut”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Preda. Foto: Adevărul
Radu Preda. Foto: Adevărul

Şeful Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului le-a vorbit profesorilor şi istoricilor din Galaţi despre cum vede el relativizarea unui moment terifiant, cel al comunismului. Radu Preda crede cu tărie că trebuia făcută demult o triere a foştilor securişti pentru că unii dintre ei se lăfăie cu pensii foarte mari.

Radu Preda, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca s-a întâlnit ieri cu reprezentanţi din conducerea Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, ai Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” şi ai Direcţiei Judeţene de Cultură Galaţi într-o conferinţă cu tema „Comunismul, între memorie şi amnezie”.

Teologul originar din Galaţi le-a transmis celor din public că este stupefiat să constate cât de bogată este recuzita prin care un moment terifiant din istoria României – comunismul – poate fi uitat prin bagatelizare sau relativizare, chiar prin umanizare excesivă. Exemplul acestuia este unul simplu:

„Mulţi m-au întrebat pe stradă ce-am cu Vişinescu (n.r. - torţionarul Alexandru Vişinescu), nu văd că mai are puţin şi moare. Ba da, dar să moară în sala de judecată, acolo îi este locul până când se va pronunţa justiţia. Las la o parte faptul că tipul este în continuare extrem de violent, nu trebuie să-l provoci că-ţi dă un croşeu de nu te vezi. Da, da! Am stat lângă el, să-l văd, nu ştia cine sunt. Am avut curiozitatea asta, o să ziceţi morbidă, de a vedea un om care are pe conştiinţă zeci de oameni pe care i-a băgat în mormânt. Nu mi-am făcut poză cu el, am o decenţă iconografică, nu-mi doresc poze cu Vişinescu sau cu Putin. Dar şi asta este o formă de relativizare, ce-aveţi cu el, este bătrân”, a explicat Radu preda în plenul conferinţei.

Alţii, intelectuali mai rafinaţi, i-au spus: „haideţi măi, voi vă ocupaţi cu cai morţi, cu bâtrâni din aştia voi faceţi procesul comunismului?”. 

radu preda

„Da, pe ăştia-i avem, pe ăştia îi luăm. Dacă n-avem accesul la arhive ca să vedem exact de unde se dădeau ordine politice pruin care să arestăm câţiva ştabi, care trăiesc bine mersi şi cu pensii mari. 

Ne ocupăm exact de ceea ce avem pentru că nu putem să mergem în faţa instanţei cu manualul de istorie, trebuie să mergem cu dovezi, nu ne putem juca. Este frustrant să lucrezi cu instrumentele statului de drept împotriva faptelor statului de nedrept, dar asta face diferenţa. De aia, o lege a lustraţiei, oricât de paradoxal ar suna, ar fi fost, păstrând proporţiile, un act nedemocratic. Judecai o categorie întreagă, toţi securiştii afară. Stai puţin, sunt securişti şi securişti. Toţi sunt răi, dar nu toţi au făcut crime. Nu toţi au făcut parte dintr-un lanţ care a dus la încălcarea drepturilor omului”, a mai spus Radu Preda.

Preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc spune că statul român a pierdut ocazia de a face curăţenie generală după 1989, iar dovada clară este cuponul de pensie. Trebuia o analiza clara a celor care vor primi pensii. 

„Nu zic că trebuia duşi toţi în puşcării, dar să se bucure de privilegii de la un stat pe care ei l-au combatut nu este normal. Eu, de pildă, aş fi făcut imediat după 1989 o revizuire totală a drepturilor băneşti. Pentru mine este înfiorător faptul că un stat democratic are în plată slujitorii celuilalt regim pe care l-a combătut. Este ca şi cum statul german post-nazist şi-ar fi plătit până ar fi murit toţi ofiţerii SS. Pensia lui Vişinescu este, la ora actuală, de 3.000 de lei. Profesorii universitari de la Galaţi nu au salarii ca el. Este o mare problemă de justiţie socială”, a mai spus Radu Preda. 

Acesta a apreciat în final că drumul României este de la o democraţie posttotalitară la una antitotailitară, dar că va mai dura cel puţin un sfert de secol.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite