Proxenet extrem de periculos, eliberat din arest după doar două luni. Tânără traficată: „Mă tem pentru viaţa mea”

Proxenet extrem de periculos, eliberat din arest după
doar două luni. Tânără traficată: „Mă tem pentru viaţa mea”

Foto: arhivă Adevărul

Un bărbat de 35 de ani cercetat pentru trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism a fost pus în libertate de judecători pe motiv că nu prezintă pericol social. Individul este acuzat că păcălea tinere şi adolescente cu promisiuni de muncă în Irlanda, iar când victimele ajungea la destinaţie, erau forţate să se prostitueze.

Curtea de Apel Galaţi a înlocuit arestarea preventivă cu măsura controlului judiciar, pe 11 august, în cazul lui Alexandru Giuliano Ifrim, un gălăţean acuzat de trafic de persoane în formă continuată, trafic de minori şi proxenetism în formă continuată. Decizia instanţei este definitivă.

Acesta inducea în eroare tinere şi adolescente, promiţându-le locuri de muncă în Irlanda, pentru ca odată ajunse acolo, să le sechestreze şi să le oblige să se prostitueze. Victimele proxenetului s-au declarat uluite de hotărârea judecătorilor, iar unele dintre acestea se tem pentru viaţa lor după punerea în libertate a individului.

”Victimele se tem pentru viaţa lor după eliberarea inculpatului. Una dintre acestea mi-a spus <<nu mi-a venit sa cred când am văzut soluţia aseară! Eu ce mă fac???>>”, ne-a declarat avocata Biatrice Martiş, avocata uneia dintre victime. Faptele traficantului de persoane sunt extrem de grave, iar concluziile anchetatorilor vorbesc de la sine.  

”S-a stabilit că, în perioada 2011 – 2017, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la diferite intervale de timp, acţionând împreună cu o altă persoană, inculpatul I.A.G., în vârstă de 35 de ani, a recrutat direct şi nemijlocit prin inducere în eroare cu privire la natura activităţii ce urma a fi prestată şi cu privire la condiţiile de lucru, mai multe persoane vătămate minore şi majore. Ulterior, le-a asigurat transportul, adăpostirea şi primirea în locaţii închiriate pe teritoriul Irlandei, le-a transferat în alte locaţii de pe teritoriul Irlandei sau din Irlanda în Italia şi invers, le-a supravegheat şi controlat în scopul exploatării sexuale pe perioade cuprinse între două luni şi doi ani”, au precizat procurorii DIICOT Galaţi.

Ameninţate şi şantajate cu datorii fictive

Bărbatul folosea constrângerea psihică, menţinerea în eroare şi şantajul emoţional, împovărând tinerele şi adolescentele cu datorii fictive şi beneficiind astfel de cea mai mare parte a sumelor de bani obţinute de victime din prostituţie (aproximativ 475.000 de euro).

Astfel, din cercetări a reieşit că, în perioada anilor 2011 – 2017, acţionând împreună cu o femeie, de 33 de ani, bărbatul de 35 de ani a recrutat, prin inducerea în eroare cu privire la natura activităţii ce urma a fi prestată, cinci tinere, căroara le-a asigurat transportul şi cazarea pe teritoriul Irlandei şi Italiei.  

”Folosind constrângerea psihică, menţinerea în eroare şi şantajul emoţional, le-ar fi exploatat sexual, beneficiind de cea mai mare parte din banii obţinuţi, în acest mod, de victime (peste 230 000 de euro). Totodată, în perioada iunie 2011 – august 2012, acţionând în acelaşi mod, bărbatul ar fi exploatat  sexual o minoră, de 17 ani, obţinând de pe urma acestei activităţi suma de 125 000 de euro”, a precizat comisarul şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Poliţiştii au stabilit, de asemenea, că, în perioada martie 2013 – martie 2015, cei doi ar fi determinat şi înlesnit unor femei practicarea prostituţiei, prin realizarea şi postarea de anunţuri pe site-uri de profil, prin facilitarea transportului şi prin punerea la dispoziţie a unor imobile, pe teritoriul Irlandei, obţinând aproximativ 120 000 de euro.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cum a reuşit un proxenet să strângă o jumătate de milion de euro cu o singură prostituată. Tânăra a fost exploatată sexual din adolescenţă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările