Protestul angajaţilor Apaterm se mută în faţa Primăriei. Pe unii dintre ei, falimentul societăţii de termoficare îi va lăsa şi fără salarii, şi fără locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariaţi Apaterm, pichetând îngrijoraţi, sediul societăţii falimentare. Foto Marius Motoolea
Salariaţi Apaterm, pichetând îngrijoraţi, sediul societăţii falimentare. Foto Marius Motoolea

Sindicatului Solidaritatea din Servicii Publice Galaţi, care îi reprezintă, cere salarii compensatorii pentru personalul care nu se va regăsi pe statul de funcţii al Calorgal. Consiliul Creditorilor SC Apaterm a respins această solicitare.

Miercuri, pentru a treia zi consecutiv, în jur de 200 de salariaţi ai SC Apaterm SA, societate edilitară aflată în procedură de lichidare judiciară, al cărei faliment ar putea fi pronunţat de Curtea de Apel Bucureşti, astăzi, 30 ianuarie, s-au adunat spontan în curtea şi în faţa sediului societăţii, timp de două ore.

Îngrijoraţi pentru soarta locurilor lor de muncă şi a modestelor salarii (media pe societate este de 1.400 de lei în cazul şefilor de formaţii şi 1.200 de lei, în cel al municitorilor) au reacţionat astfel pentru a obţine răspuns la două întrebări care, în mod legitim, îi frământă: câţi dintre ei vor deveni şomeri şi dacă cei care vor rămâne fără slujbe au dreptul la salarii compensatorii?

Furnizarea agentului termic şi a apei calde n-au fost afectate de pichetare pentru că, după cum au declarat, majoritatea sindicaliştilor participanţi lucraseră în tura de noapte. Această susţinere a participanţilor la protest a fost confirmată şi de Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Sindicatul acceptă noi disponibilizări, dar cere plăţi compensatorii

Cristian Ciubotariu, liderul Sindicatului Solidaritatea din Servicii Publice Galaţi, spune că accepta o nouă tranşă de disponibilizări, dar cu condiţia acordării de salarii compensatorii pentru angajaţii cărora li se vor desface contractele de muncă.

„La momentul intrării în insolvenţă a SC Apaterm SA, de comun acord cu administratorul judiciar şi administratorul special, pentru reducerea osturilor de muncă au fost disponibilizaţi 280 de salariaţi şi s-a renunţat la alte drepturi salariale (sporuri, prime etc). Ulterior, din discuţiile purtate cu domnul primar pe marginea schemei de personal a noii SC Calorgal, a rezultat necesitatea disponibilizării a încă 100 de salariaţi şi ne-am exprimat acordul de a susţine această măsură. Am discutat cu administratorul judiciar şi cu administratorul special convenind realizarea unei noi disponibilizări, dar cu acordarea de salarii compensatorii. Problema a apărut în momentul în care Comitetul Creditorilor SC Apaterm SA a respins cererea administratorului special”, ne-a declarat Cristian Ciubotaru.

Acesta a mai spus că sindicatul speră să obţină preluarea la Calorgal a tuturor celor 800 de salariaţi ai Apaterm urmând ca, după aceea, să propună un plan de disponibilizări, care să ţină cont şi de volumul şi condiţiile de muncă, iar selecţia personalului disponibilizat să se facă pe baza unor criterii obiective, de către o comisie din care să facă parte şi un reprezentant ai sindicatului.  

Creditorii Apaterm nu vor să se dea salarii compensatorii

 "Dacă miercuri instanţa va pronunţa falimentul falimentul societăţii, eu ca administrator special nu voi mai conduce societatea, iar potrivit legii, administratorul judiciar va dispune rezilierea contractelor de muncă. Ultima adunare a creditorilor n-a aprobat disponibilizarea cu plăţi compensatorii. Ăsta este falimentul", ne-a declarat Adriana Stratulat, administratorul special al Apaterm, care a mai precizat că nu ştie la acest moment câţi dintre actualii angajaţi ai Apaterm vor fi preluaţi la SC Calorgal şi câţi vor rămâne la Apaterm pentru a se ocupa exclusiv de recuperarea datoriilor.

Nici inginerul Mircea Ispas, directorul interimar al SC Calorgal, încă nu poate spune cu certitudine câţi salariaţi de la Apaterm se vor regăsi pe statele de plată ale Calorgal: "Eu am proiectat mai multe variante de buget, în funcţie de mai multe variabile. Rămâne de văzut care variantă va fi aprobată de Consiliul Local şi, implicit, câţi salariaţi vor fi preluaţi. Un lucru este cert, acela că scopul principal al înfiinţării acestei noi societăţi este ca ea să fie rentabilă şi să nu mai înregistreze pierderi ca în cazul Apaterm", a afirmat Mircea Ispas, directorul interimar al Calorgal.

Cristian Ciubotaru a mai spus că, la prima disponibilizare, lotul celor 280 de salariaţi trimişi în şomaj a fost alcătuit din cei  ineficienţi şi că, în prezent, au rămas angajaţii cu experienţă, care chiar muncesc.

„La un moment dat, au fost angajaţi cinci sudori foarte buni, care lucraseră în domeniul naval. După ce au intrat o data sau de două ori în canalele tehnice pline de dejecţii, au preferat să plece. Practic au rămas oamenii dispuşi să-şi rişte sănătatea. Dacă îi dam afară, cine va mai ţine în funcţiune, cu nenumărate reparaţii, sistemul de distribuţie foarte vechi, în care nu s-a investit decât extrem de puţin? Experienţa altor societăţi de termoficare din ţară demonstrează că o unitate cu acest profil nu poate funcţiona fără 700 de angajaţi şi aproape toate sunt pe pierderi”,  a mai spus Ciubotariu.

Protest prin pichetarea Primăriei

Angajaţii Apaterm, prin intermediul sindicatului, au solicitat aprobare pentru ca acţiunea lor de pichetare să se poată desfăşura în faţa sediului Primăriei.

„Comisia Municipală de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, întrunită marţi după amiază, a aprobat solicitarea Sindicatului Solidaritatea din Servicii Publice Galaţi de a desfăşura pichetări zilnice ale sediului Primăriei, începând de joi, 31 ianuarie până vineri, 8 februarie 2013, între orele 14 şi 16, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică. Protestul se va desfăşura fără întreruperea circulaţiei”, ne-a declarat Mihai Costache.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei a mai afirmat că: „Primăria Municipiului Galaţi îşi exprimă preocuparea pentru atenuarea efectelor sociale generate de falimentul Apaterm şi îşi reafirmă intenţia de a identifica şi aplica, cât mai rapid, cele mai bune măsuri pentru a furniza gălăţenilor energie termică în cele mai bune condiţii şi la cel mai mic preţ”.

Dintre angajaţii participanţi la pichetare, 26 s-au înscris pe o listă declarându-se dispuşi să intre în greva foamei.

Şi fără slujbe, şi scoşi în stradă

De altfel, unii dintre ei riscă să-şi piardă, nu numai sursa de venit, ci şi garsonierele pentru că locuiesc într-un fost cămin de nefamilişti aflat în patrimoniul Apaterm, iar această clădire, în situaţia falimentului, urmează să fie valorificată de către lichidatorul societăţii.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” susţine protestul angajaţilor Apaterm şi afirmă că: „Deşi legislaţia naţională prevede posibilitatea ca lichidatorul judiciar să înceteze contractele de muncă fără parcurgerea procedurii concedierii colective, conform Directivei 98/59 a Consiliului Europei, în baza hotărârii Curţii Europene de Justiţie, această procedură se aplică şi în cazul încetării activităţii unei instituţii ca urmare a dizolvării şi lichidării pentru insolvabilitate, iar normele comunitare primează la concurenţă cu cele naţionale”.

Prefectul judeţului Galaţi, Cătălin Emanoil Bocăneanu, a cerut municipalităţii găsirea unei soluţii pentru evitarea tensiunilor sociale şi a unor eventuale consecinţe negative asupra activităţii de distribuţie a agentului termic.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite