Promoţii înşelătoare la magazine şi hypermarketuri. Preţuri la raft mai mici decât cele de la casa de marcat

Promoţii înşelătoare la magazine şi hypermarketuri. Preţuri la raft
mai mici decât cele de la casa de marcat

Foto: arhivă Adevărul

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au descoperit numeroase nereguli, pornind de la produse neconforme, lipsa informărilor privind termenul de valabilitate şi substanţele alergene componente şi până la jucării care nu respectau cerinţele de siguranţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Începând cu luna  noiembrie 2018, comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi au efectuat o serie de controale privind protecţia consumatorilor la comercializarea produselor specifice sărbătorilor de iarnă, atât alimentare (carne, preparate din carne, produse de patiserie, ciocolată şi produse din ciocolată, produse zaharoase),  cât şi nealimentare (jucării). Controalele au fost efectuate atât în mediul urban, cât şi rural.

Dintre cei 55 operatori economici verificaţi în ceea ce priveşte comercializarea produselor alimentare,  la 53 dintre aceştia  s-au constatat abateri. Jumătate dintre operatorii economici verificaţi comercializau  produse de cofetărie, de patiserie sau preparate din carne cu termen de valabilitate depăşit. 

Comisarii CJPC Galaţi au prelevat două sortimente de preparate din carne, ce au fost transmise spre analiză laboratorului Larex Galaţi .Dintre acestea, un sortiment a fost declarat neconform cu legislaţia în vigoare, constatându-se că valoarea determinată pentru proteină (10,71%) este mai mică cu 28,6% faţă de valoarea inscripţionata pe etichetă produsului (15%) şi valoarea determinată pentru grăsime (8,64%) este mai mică cu 29,2% faţă de valoarea inscripţionata pe etichetă produsului (12,2%).

Pulpe cu arsuri de congelare şi resturi de pene

De asemenea, trei vânzători din mediul rural comercializau carne de pasăre congelată (pulpe, aripi) care prezentau arsuri de congelare pe aproximativ 90% din suprafaţă, unele dintre aceste produse fiind incomplet curăţate ( având resturi de pene).

”Aproximativ 30% dintre magazinele verificate aveau expuse la comercializare în vrac diverse produse pentru care nu informau consumatorii cu privire la termenul de valabilitate, precum şi la substanţele alergene componente. 15 dintre operatorii economici verificaţi aveau la comercializare produse care nu erau însoţite de nici un element de identificare din care să rezulte data durabilităţii minimale, ingredientele şi condiţiile de depozitare”, a declarat Carmen Tudor, comisarul şef adjunct al CJPC Galaţi.

Produse declarate numărul 1 în lume, dar fără documente justificative

Au fost verificate şi promoţiile la magazine şi hypermarketurile de pe raza judeţului Galaţi şi s-a constatat că unele dintre acestea utilizează practici comerciale incorecte . De exemplu:  existau afişate promoţii de tipul ” 2 la preţ de 1” sau “oferte” la diferite articole expuse la comercializare (produse alimentare, produse de curăţenie) care s-au dovedit a fi înşelătoare. De asemenea, unele magazine comercializau diferite produse alimentare şi nealimentare ( ex: peşte, conserve de pelte, material de curăţenie, detergent, etc) declarate ca fiind “NR1” în lume, în Europa sau în Romania fără că această sintagmă să poată fi dovedită prin documente justificative.

Pentru cei 53 de operatori economici verificaţi au fost aplicate 7 avertismente şi 46 amenzi contravenţionale în valoare totală de 111.000 de lei. S-a dispus măsura opririi definitive de la comercializare a 123,75  de kilograme de alimente în valoare totală de 2.523 de lei şi oprirea temporară de la comercializare a 256 de kilograme în valoare totală de 3.250 de lei.

În ceea ce priveşte comercializarea produselor nealimentare, au fost verificaţi 12 operatori economici ce comercializau jucării, la toţi constatându-se abateri. Procentual, 45 % dintre jucăriile controlate au prezentat abateri de la legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor.

Promoţii inexistente

Controlul comisarilor de la Protecţia Consumatorilor din Galaţi  a vizat denumirea producătorului, firmei sau marca înregistrată. La şase operatori economici verificaţi au fost identificate abateri privind lipsa informaţiilor despre producătorul/importatorul din România sau înscrierea incompletă a acestora.

”Nouă operatori economici aveau expuse spre comercializare jucării, importate din China, la care nu erau respectate în totalitate cerinţele generale de siguranţă, mai ales cele de etichetare, prevăzute de HG 74/2011 cu modificările aduse de HG 1075/2012. Astfel se comercializau diverse jucării import China (figurine, maşinuţe, avioane, păpuşi etc), acestea prezentând pe etichete traduceri incomplete în limbă romană ale informaţiilor privind modul de utilizare sau ale avertismentelor generale. Se comercializau şi jucării fără marcajul de conformitate CE”, a declarat Carmen Tudor, comisarul şef adjunct al CJPC Galaţi.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au găsit expuse la comercializare jucării cu informaţia “Din promoţia noastră”. ”La verificarea preţurilor, s-a constatat că preţul afişat este singurul preţ care a existat, prin urmare aceste produse nu au avut niciodată alt preţ şi implicit “promoţia”  anunţată nu exista. De asemenea, trei magazine aveau preţurile afişate la raft mai mici decât cele de la casa de marcat, manifestând astfel un comportament incorect în relaţia cu consumatorii”, susţine Carmen Tudor, comisarul şef adjunct al CJPC Galaţi.

Au fost aplicate 5 avertismente şi 7  amenzi în valoare totală de 28.400 de lei şi au fost oprite de la comercializare produse în valoare de 9.277 de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: