Proiecte bune pe hârtie care în practică mai mult descurajează. Tinerii nu primesc la timp fondurile europene promise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încurajarea tinerilor cu idei de afaceri din România se face mai mult pe hârtie şi mai puţin în practică. Deşi în mai puţin de o lună proiectul european Start UP SMART se va încheia, 42 de tineri din SE-ul ţării aşteaptă de luni de zile să primească, fiecare, cei 20.000 de euro promişi pentru a-şi pune pe picioare afacerea. Pentru a nu rata însă această şansă, tinerii s-au împrumutat de bani la rude, prieteni sau au făcut credite.

Mihai Cîrcotă are 24 de ani, este student la Facultatea de Ştiinţe Economice din Galaţi şi este unul dintre beneficiarii proiectului Start up Smart! A apelat la fonduri europene pentru a realiza un atelier de creaţii vestimentare. Nu şi-a imaginat că începutul afacerii va fi şi mai greu, pentru că finanţarea se va lăsa aşteptată luni de zile. „M-am susţinut cu banii pe care eu i-am avut împrumutaţi de la prieteni, de la rude, dar nu mai pot să mă împrumut şi chiar dacă aş putea nu aş mai avea curaj să mă împrumut. Am început cu stângul într-un fel experienţa noastră de businnes, furnizării nu ne privesc cu ochi foarte buni pentru că deja suntem în întârzirea plăţilor”, ne-a declarat Mihai. 

Cheltuielile tânărului ajung deja la 10.000 de euro dar furnizorii refuză acum să îi mai crediteze materialele necesare. Aşa că nici comenzile nu mai pot fi onorate. „Situaţia în acest moment este foarte delicată pentru că noi avem câteva materiale pe stoc dar majoritatea clienţilor îşi doresc şi altceva iar noi la ora actuală nu ne mai permitem să comandăm şi alte material”, ne-a declarat Mihai Cîrcotă.  

În această situaţie se află şi studenta Ana Maria Bocăneală. Are doar 22 de ani şi vise măreţe. Şi-a deschis un atelier în care creează tot felul de accesorii. Totul, însă, pe datorie. Are contracte cu doi furnizori în valoare de 23.000 de lei iar termenele de plată au expirat deja. „Am făcut împrumuturi de la prieteni, bănci, avem datorii la stat, din păcate şi somaţii care ne vin acasă şi urmează să ne execute silit, deci e destul de dificil”, ne-a mărturisit Ana.  

Fiecare afacere nou creată este obligată, prin proiect, să creeze cel puţin două locuri de muncă şi să le menţină pe o perioadă de minim şase luni. „Pentru că eram obligat prin proiect să fac măcar două contracte a trebuit să-mi angajez doi salariaţi iar acum am datorii la ANAF, cu somaţie de 9.400 de lei”, ne-a declarat Anghel Lupu, un alt beneficiar al proiectului european. 

Cu aceleaşi probleme se confruntă 42 de tineri din Regiunea de SE a ţării. Birocraţia a fost motivul pentru care plăţile tinerilor au întârziat atât de mult. Potrivit lui Radu Oprea, preşedintele Patronatul Tinerilor Întreprinzători Regiunea SE, „problema majoră pentru noi a fost faptul că acest ghid de condiţii speciale, cum i se spune, a lăsat loc la multe interpretări. Pentru un tânăr întreprinzător aflat la început de drum, când are mare nevoie de bani, e greu, pentru că tocmai atunci nu a primit sprijinul mult dorit.” 

Tinerii au promisiuni că plăţile se vor realiza, cel mai probabil, la finalul lunii noiembrie, după ce instituţia care intermediază plăţile a primit miercuri avizul necesar de la Autoritatea de Managment. Proiectul Start up SMART se va încheiat în luna decembrie.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite