Proiect controversat la Galaţi: terasele cârciumilor trebuie să fie bej deschis, iar scaunele din plastic vor fi interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de hotărâre de CL este iniţiat chiar de primarul Ionuţ Pucheanu, care propune şi ca publicitatea de pe umbrele şi copertine să nu poată depăşi 10% din suprafaţa acestora, iar zona de terasă să fie delimitată obligatoriu cu o gradenă cu flori naturale.

Aleşii de la Galaţi şi-au propus să reformeze regulamentul pentru amplasarea, proiectarea, autorizarea, executarea, funcţionarea şi utilizarea construcţiilor cu caracter provizoriu (care a fost introdus în urmă cu trei ani) pentru a stabili criterii mai clare pentru terasele estivale ale restaurantelor.

În proiectul propus de primarul Ionuţ Pucheanu apar numeroase idei foarte bune, dar şi o serie de lucruri care stârnesc controverse. Unul dintre acestea este legat de faptul că scaunele şi mesele din plastic ar putea interzise (regulamentul spune că mobilierul poate fi doar din lemn sau metal), considerat de proprietarii de restaurante ca fiind abuziv.

„De acord, lemnul şi metalul dau o combinaţia mai estetică, însă există şi mobilier din plastic de foarte bună calitate. Este ieftin, uşor de întreţinut şi nu văd de ce ar trebui interzis”, ne-a spus unul dintre administratorii de restaurant din Galaţi.

Există, evident, şi păreri contrare, chiar printre cei vizaţi de măsură. „Plasticul este urât. Strică faţa oraşului. Ştiu că există şi mobilier din plastic de calitate, dar aceea este excepţia. Marea majoritate ar duce acele scaune şi mese ieftine, desperecheate şi urâte, care nu se potrivesc cu ideea de centru al urbei. Când nu investeşti, poţi să ţii preţurile mai jos, câştigi clienţi, dar aspectul oraşului are de suferit”, ne-a explicat un alt investitor în domeniu.

O altă măsură propusă care stârneşte discuţii este aceea ca zona pentru autorizarea teraselor estivale să fie doar în centrul Galaţiului, într-un areal de câteva sute de metri de punctul zero (intersecţia străzilor Domnească şi Brăilei). Unii patroni de restaurante să tem că, astfel, alte zone vor fi excluse, inclusiv cea tradiţională, dintre Palatul Justiţiei şi complexul Ţiglina.

În fine, o altă controversă a stârnit şi obligaţia ca toate copertinele şi umbrele de la terase să fie bej deschis şi să nu fie acoperite cu sloganuri publicitare pe mai mult de 10% din suprafaţă. Asta scoate din ecuaţie foarte multe mărci de băuturi (alcoolice şi non-alcoolice) care-şi făceau reclamă prin oferirea de umbrele gratuite pentru terasele restaurantelor.

„Practic, suntem obligaţi să ne creştem cheltuielile, pentru trebuie să cumpăr umbrele bej deşi primesc gratis unele verzi, roşii, albastre sau albe de la furnizorii mei de băuturi”, ne-a explicat un patron de restaurant.

În schimb, toţi cei cu care am discutat au fost complet de acord că obligaţia ca terasele estivale să fie delimitate cu gradene cu flori vii, bine întreţinute, este salutară. De asemenea, nicio terasă nu va mai putea fi amplasată pe spaţiul verde. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite