Profesorii gălăţeni plătesc naveta din salariile reduse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi vor să-şi obţină banii de transport prin intermediul instanţei. Foto: Corina Tătaru
Mulţi vor să-şi obţină banii de transport prin intermediul instanţei. Foto: Corina Tătaru

Foarte puţine localităţi au găsit fonduri pentru asigurarea deconturilor. Mulţi profesori vor să părăsească sistemul de învăţământ pentru că nu mai au de unde să scoată bani pentru transport.

Situaţia privind decontul navetei dascălilor care merg în alte localităţi decât cele de domiciliu pentru a preda arată extrem de sumbru. În judeţul Galaţi, 13 localităţi nu au alocat niciun leu pentru ca dascălii să-şi primescă banii cheltuiţi pentru transport, iar primarii din 10 localităţi au alocat mai puţin de jumătate din fondurile necesare.

Nici la Galaţi, municipalitatea nu a putut acoperi mai mult de 80% din bugetul necesar.

„Diferenţa de 6.000 de lei a fost acoperită la ultima rectificare de buget şi urmează să ajungă în conturile celor care beneficiază de decontarea navetei”, spun reprezentanţii Primăriei.

„Sunt oameni care vor să plece din învăţământ, tendinţa fiind mai evidentă în rândul suplinitorilor care nu-şi pot permite să cheltuiască jumătate din salarii pe transport. De fapt, să încerece cineva să trăiască cu 350 de lei pe lună”, spune vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Lidia Antoniu, care este hotărâtă să intenteze procese tuturor consiliilor locale care nu le dau banii pentru navetă dascălilor.

Nici profesorii din 11 comune brăilene nu şi-au primit banii pentru navetă. Aceştia au somat consiile locale să le acorde acest drept stabilit prin lege.

În unele cazuri este vorba despre sume chiar şi de câte 500 de lei. Prea mari în comparaţie cu salariile şi de aceea sunt nevoiţi să- şi abandoneze posturile.

„Problema este aceea că administraţiilor locale li se dau sarcini, dar nu şi sprijin financiar”, a spus Mihai Ruse, primarul comunei Măxineni.

Probleme sunt şi în Vrancea, unde profesorii din comunele Andreiaşu de Jos, Broşteni, Cârligele şi Corbiţa nu au primit niciun leu pentru navetă, de la începutul anului şcolar. Primarii promit că vor plăti transpotul acestora, însă „după buget”.


Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite