Profesoara altfel de la sat: elevii învaţă lecţiile la Română ca pe poveşti. „La început vor citi cărţi cu vampiri, dar apoi vor vedea şi cărţi care îi vor face curioşi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Bulai Foto: Valentin Trufaşu
Mihaela Bulai Foto: Valentin Trufaşu

Mihaela Bulai (57 de ani), din comuna Lieşti, judeţul Galaţi, nu este un dascăl obişnuit. De-a lungul anilor, ea a reuşit să dezvolte o serie de metode şi de concursuri pentru a-i motiva pe elevii săi să citească şi să înveţe mai bine.

Mihaela Bulai este profesoară de Limba Română la Şcoala nr. 3 din Lieşti, judeţul Galaţi, şi va împlini anul viitor 30 de ani de când predă la catedră. Ar fi vrut în facultate să devină profesoară de Franceză, dar nu i-a ieşit. Dacă ar veni cineva pentru prima dată la şcoala din Lieşti şi ar nimeri într-o pauză, ar fi surprins să constate că zeci de elevi stau la coadă la bibliotecă. Micuţii aşteaptă răbdători să împrumute cărţi de la profa de Română, care le-a inspirat dragostea pentru citit.

Dascălul se costumează la anumite ore în diferite personaje de basm pentru a-i introduce pe copii în atmosfera poveştilor, care astfel învaţă mai bine lecţiile. Cea mai mare surpriză pentru elevi este în preajma sărbătorilor, când profesoara trece pe la clase costumată în vrăjitoare. Mulţi rămân fără cuvinte, alţii o recunosc şi râd, iar la final toţi sunt încântaţi de punerea în scenă a dascălului, care le dăruieşte cărţi.

Mihaela Bulai a venit şi cu ideea de a acorda premiul cancelariei, adică de a premia cu lucruri care îi folosesc elevului şi care sunt cumpărate din banii profesorilor. Câştigător nu este elevul cu cele mai mari note, ci acela care a reuşit să revină la şcoală după o lungă perioadă de absenteism, ori cel care a săvârşit o faptă bună, ca să dăm câteva exemple.

Dacă şcolile cu tradiţie din Galaţi se laudă în fiecare an cu olimpicii medaliaţi la diverse competiţii, premianţii Mihaelei sunt elevii care au reuşit să-şi ia toate corigenţele şi care la absolvirea clasei a VIII-a ştiu să scrie şi să citească. „Îi «păcălesc» de multe ori cu poveşti. Nu a fost de la început aşa, însă dorinţa asta de-a mă juca a existat dintotdeauna. Mi-a plăcut mereu să mă joc cu păpuşile. Copiii nu se mai joacă sau ce fac ei nu se cheamă joacă“, ne dezvăluie dascălul cum a reuşit să atragă către lectură elevii de la sat care au alte priorităţi decât notele bune la şcoală.

Jocurile pe roluri şi lecţiile-poveşti

În funcţie de subiectul predat la oră, profesoara se deghizează sau vine cu mai multe păpuşi şi face jocuri de rol. Scopul nu este numai să stârnească râsul elevilor, ci mai ales să îi atragă prin toate aceste artificii în lumea cărţilor. În pauza mare, copiii vin la biblioteca şcolii, pentru că Mihaela este şi bibliotecară de mai bine de 14 ani, se aşază pe preşurile de pe jos şi ascultă încântaţi poveştile citite de profesoara de Română. Asta pentru că dascălul a înfiinţat zilele bibliotecii, în memoria unei profesoare trecute în nefiinţă recent, Nadejda Decuseară, organizând puneri în scenă cu păpuşi şi întâlniri cu scriitori şi chiar un târg de carte, unde volumele pot fi achiziţionate cu preţuri modice.

elevi

Elevii de la clasa Mihaelei Bulai îşi dezvoltă creativitatea şi imaginaţia FOTO arhiva personală

Micuţii care vin pentru prima dată la bibliotecă au parte de ceva special. „Bunicuţa“ le oferă un volum deosebit, o carte de care să îşi amintească toată viaţa după ce o vor citi. Mihaela are şi un cufăr de unde elevii trag bileţele pe care sunt trecute tot soiul de roluri pe care trebuie să le interpreteze. Copiii recită poezii şi se joacă cu păpuşile, toate acestea având rolul de a-i face să înveţe lecţiile ca pe nişte poveşti. Ei scapă astfel de stresul orelor şi intră într-o lume minunată, unde învaţă, dar se şi joacă. „Am grijă mereu să fiu cât mai creativă şi să-i prind. Cei mici vin mereu la bibliotecă  şi pleacă încântaţi. Asta este satisfacţia mea cea mai mare“, ne dezvăluie cu emoţie profesoara. Mihaela se foloseşte de orice mic subterfugiu pentru a-i face pe copii să se simtă atraşi de cărţi.

De pildă, prin mici donaţii de la elevi s-au cumpărat de-a lungul anilor peste 600 de cărţi, biblioteca având în prezent peste 3.000 de volume, o colecţie impresionantă, ţinând cont de faptul că Lieştiul este o localitate relativ mică, iar oamenii sunt de multe ori mai preocupaţi de muncile câmpului decât de dotările şcolii. Tot prin joc, la atelierul „bunicuţa“, dascălul şi-a învăţat elevii să coasă trăistuţe şi alte lucruri.

Mihaela Bulai ar fi vrut să îi înveţe mult mai multe îndeletniciri care le vor fi utile în viitorul de adulţi, dar este greu cu elevii din ziua de astăzi, în special cu cei mai mari, care sunt atraşi doar de telefoane mobile şi de tablete. „Unii copii nu vor să înţeleagă că ceea ce îi învăţ este pentru ei, pentru a le uşura viaţa, dar asta e situaţia. Alţii sunt creativi, dar au ritmul lor. Fac cu pasiune ceea ce fac, dar mai încet. Am învăţat în timp că trebuie să mă mulţumesc cu cât vine de la copii“, ne spune dascălul cu o urmă de mâhnire în glas.

Primul pas: cărţi cu vampiri

Profesoara de Română a fost nevoită în multe cazuri să le cumpere elevilor cărţi cu vampiri pentru a le stârni interesul pentru citit, pentru că ei se uită aproape zilnic la filme sau seriale cu fiinţe supranaturale şi nu prea mai au ochi pentru altceva. „M-am gândit că dacă la început vor citi cărţi cu vampiri, mai apoi vor vedea pe raftul de la bibliotecă şi alte tipuri de cărţi care îi vor face curioşi. Şi astfel vor ajunge să le citească şi pe acelea pe care voiam eu să le dau, îl vor găsi şi pe Sadoveanu, şi pe Arghezi, şi astfel vor ajunge să citească în mod constant“, ne explică Mihaela Bulai metoda neortodoxă, dar eficientă prin care îi face pe copii să citească.

Îi învaţă pe elevi să colecţioneze timbre

Profesoara este şi un pasionat filatelist, activitate în care îi implică pe elevi ori de câte ori are ocazia. Federaţia Filatelică o cunoaşte extrem de bine, iar colegii profesori şi mai bine, orice plic care vine pe adresa şcolii trecând musai pe la profesoara de Română, care recuperează timbrele lipite pe acestea. 

elevi 1

Copiii învaţă despre importanţa păstrării  tradiţiilor FOTO arhiva personală

„Eu mă folosesc de filatelie ca să îi atrag pe copii. Ei îşi dezvoltă aici nişte aptitudini, pentru că trebuie să ai grijă cu timbrele, trebuie să fii ordonat şi meticulos. Mulţi copii dau bir cu fugiţii pentru că nu au răbdare pentru filatelie“, ne declară râzând Mihaela Bulai. Filateliştii în vârstă îi donează constant o parte din colecţiile lor, însă dascălul este nemulţumit de faptul că pasionaţii de filatelie nu fac nimic pentru a-i atrage pe copii în lumea captivantă a timbrelor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite