Profa de distracţie. Românca ce dă viaţă petrecerilor de copii şi ale cărei melodii sunt cântate de milioane de oameni din întreaga lume FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilioara Marili (stânga) alături de colegele din trupa care îi poartă numele FOTO arhiva personală
Ilioara Marili (stânga) alături de colegele din trupa care îi poartă numele FOTO arhiva personală

Ilioara Radu Marili a creat un fenomen naţional şi internaţional. Trupa care îi poartă numele este nelipsită de la evenimentele pentru copii şi organizează şi propriile spectacole, unde îmbină muzica, dansul şi teatrul. Melodiile create de Ilioara sunt fredonate de milioane de copii din toate colţurile lumii.

Numele Ilioarei Radu Marili este sinonim cu distracţia şi voia bună în rândul copiilor şi părinţilor deopotrivă din toată ţara, dar şi de peste hotare. De mic copil a cântat într-un cor de copii şi a călătorit în toată lumea.  

GALERIE FOTO ILIOARA RADU MARILI

A absolvit Facultatea de Geografie la Bucureşti şi are un master în Managementul şi Monitorizarea Mediului la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. A început în perioada studenţiei să organizeze petreceri la Bucureşti pentru copii, să cânte la diverse evenimente pentru cei mici şi chiar să facă karaoke în campusul studenţesc ca să câştige un ban de buzunar.

După ce a revenit în Galaţi, nu şi-a găsit un job pe specializarea pe care o avea şi a devenit terapeut la o asociaţie care se ocupa de îngrijirea copiilor cu autism. Nu avea însă stare şi a decis să meargă pe drumul pe care îl începuse la Bucureşti, iar de opt ani animează petrecerile pentru copii.

„Am luat alături de mine alte trei fete. Nu le-am promis marea cu sarea. Le-am spus doar că dacă au încredere în mine şi vin şi ele cu idei bune, s-ar putea să iasă ceva frumos”, îşi aminteşte Ilioara cum a început totul.

Trupa Marili a luat fiinţă în anul 2014 şi este o trupă de animaţie socio-educativă pentru copii. În perioada 2014-2016, trupa a intrat treptat în contact cu părinţii şi copiii din Galaţi prin intermediul petrecerilor aniversare, iar acum este de departe preferata lor. Trupa este invitată la deschiderile de an şcolar, la festivaluri şi organizează şi propriile spectacole de animaţie, unde îmbină muzica, dansul şi teatrul.

 „Este un vis împlinit şi dovada clară că atunci când pasiunea şi munca se întâlnesc, lucrurile magice se întâmplă. Marili este o trupă creată de tineri, cu tineri şi care oferă momente de bucurie familiilor şi în special copiilor”, ne mărturiseşte cu emoţie Ilioara.

„Dansul prieteniei”, un fenomen pe internet

În cei opt ani de când a luat fiinţă, membrii trupei au compus şi cântat zeci de melodii pentru cei mici, au adaptat şi creat spectacole apreciate de public şi au conceput materiale educative, prezentate într-un mod interactiv şi captivant pentru cei mici.

Ilioara, fondatoarea trupei, consideră că jocul poate fi folosit ca un puternic instrument de educare şi încurajează adulţii să se joace cât mai mult cu copiii pentru a se cunoaşte mai bine reciproc. Jocurile şi activităţile pe care cei de la Marili le propun sunt distractive, energizante, de mişcare şi foarte apreciate de cei mici.

În 2017 a apărut „Dansul prieteniei”, o adaptare după o piesă internaţională, care a cucerit imediat inimile copiilor şi adulţilor. „Dansul Prieteniei” a devenit cel mai popular dans al trupei Marili, fiind cunoscut în toată ţara şi chiar şi peste hotare şi a fost pus în scenă la zeci de serbări, spectacole, evenimente şcolare şi petreceri aniversare. Avea să fie doar doar începutul.

Ilioara Marili FOTO arhiva personala 16

FOTO arhiva personală

Din 2018, repertoriul trupei Marili s-a îmbogăţit cu piese precum „Ne învârtim”, „Gândăcelul”, „Pizza”, „Ciocolata”, au apărut melodiile de Crăciun, adaptări în limba română după piese cunoscute şi în acelaşi an a avut loc primul spectacol mare Marili, în Galaţi, intitulat „Spiriduşii lui Moş Crăciun”, unde trupa a vândut 1.000 de bilete. ”A fost o bucurie, desi mai aveau ieşiri pe scenă, freamătul şi bucuria copiilor din seara de 6 Decembrie 2018 nu vor fi uitate prea curând de actori”, îşi aminteşte cu emoţie Ilioara.

Cel mai iubit personaj al trupei

În 2019 au apărut melodiile „Limbo”, „La mulţi ani”, „1,2,3 Dansul răţuştelor”, dar şi noi piese de Crăciun, povestea anului anterior fiind continuată cu spectacolul „Scrisori pentru Moş Crăciun”.

Lucrurile arătau foarte bine la începutul anului 2020, în condiţiile în care trupa Marili urma să organizeze un turneu naţional, însă venirea pandemiei le-a schimbat planurile. Au reuşit să pună în scenă doar un singur spectacol, jucat în mai multe seri, intitulat „Aventuri în lumea prieteniei”, ce s-a ţinut cu un grup restrâns şi cu măsuri stricte.

Ilioara Marili FOTO arhiva personala 13

FOTO arhiva personală

2020 nu a fost însă un an pierdut.  Trupa a creat cel mai iubit personaj Marili,numit „Dodoroni”, o felină haioasă, ce are un dans pe care copiii îl îndrăgesc.

11.000 de oameni pe Facebook şi 4 milioane de vizualizări pe Youtube

Deşi perioada pandemiei a fost extrem de grea, trupa Marili a reuşit să facă lucruri remarcabile. Comunitatea Marili numără acum 11.000 de oameni pe Facebook şi 10.000 pe YouTube, iar piesele trupei au ajuns la 4.000.000 de vizualizări pe Youtube.

„Ştim cât de greu este să creşti, dar ne bucurăm tare mult că atunci când se dă <<play>> la noi pe YouTube, se lasă cu dans sau joacă”, spune Ilioara.

Trupa Marili este acum un fenomen la nivel naţional şi internaţional. O dovedesc zecile de petreceri online unde membrii trupei au interacţionat cu copii din toată ţara, atelierele de joacă online la care au participat micuţi chiar şi din afara ţării.

„Profa de Distracţie” este un alt proiect online, prin care Ilioara a adunat o comunitate de 6.000 de cadre didactice, părinţi şi animatori, ce doresc să descopere creativitatea, ideile şi jocurile propuse de ea. „Profa de distracţie” este, de fapt, o poreclă pe care Ilioara a primit-o de la copii, care o asociau cu o persoană destul de strictă, fermă şi orientată către educaţie, dar mereu costumată şi cu zâmbetul pe buze.

Ilioara Marili FOTO arhiva personala 8

FOTO arhiva personală

Un alt proiect, „Ora De Joacă”, realizat alături de Scoala de Film si Televiziune din Galaţi, a strâns sute de familii şi le-a îndemnat la joc şi la petrecerea timpului alături de copii.

De amintit este şi melodia „Hai să ne spălăm pe mâini”, care a devenit imnul oficial Hygienium Kids. Trupa Marili a creat noi melodii şi în 2021, precum „Ferma”, „Distracţie” şi „Partidul Copiilor Fericiţi”, ajungând la peste 20 de producţii muzicale în cei 8 ani de când a luat fiinţă.

Trupa va organiza în viitorul apropiat un turneu în cele mai importante oraşe din ţară pentru a se întâlni cu copiii şi părinţii care îi fredonează şi dansează melodiile.

„Dorinţa mea este ca părinţii să se joace mai mult cu copiii lor. Aş vrea să se oprească din alergatura asta zilnică şi să se conecteze cu copiii lor, să conştientizeze că ei cresc foarte repede şi este păcat să nu se bucure de fiecare moment al copilăriei lor şi să nu se joace mai mult cu ei. Asta e şi mesajul pe care trupa Marili îl promovează: <<Joacă-te mai mult!>> ”, este moştenirea pe care Ilioara Marili vrea să o lase părinţilor şi copiilor deopotrivă.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Profesoara care a creat o „fabrică de isteţime“ în curtea şcolii. În ce constă impresionantul model de educaţie

Descoperă natura din şaua unui cal, prin pădurea Gârboavele din Galaţi. „Echitaţia te ajută să devii puternic şi calm“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite