Primul bloc din sud-estul României reabilitat termic cu bani europeni a ajuns în atenţia procurorilor DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acesta este blocul L din Galaţi, văzut de sus FOTO Google Earth
Acesta este blocul L din Galaţi, văzut de sus FOTO Google Earth

La reclamaţia proprietarilor apartamentelor, a fost deschisă o anchetă penală „in rem”. În casele oamenilor plouă, e condens şi mucegai. Totul a costat 2,3 milioane de lei, adică o medie de 23.000 de lei per apartament (blocul are cinci scări cu câte 20 de apartamente) şi există suspiciuni că lucrările au fost făcute de mântuială, cu încălcarea specificaţiilor tehnice, iar unele lucrări au fost plătite, dar nu s-au făcut.

Primul bloc din sud-estul României reabilit termic pe bani europeni a ajuns protagonist al unei anchete instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Galaţi, după ce proprietarii apartamentelor din respectivul imobil au reclamat că lucrările s-ar fi făcut de mântuială, ba chiar că s-au plătit lucrări inexistente.

În esenţă este vorba despre blocul L de pe strad Lebedei din cartierul Ţiglina 3 din municipiul Galaţi. Respectivul bloc are cinci scări a câte cinci niveluri şi însumează 100 de apartamente, toate proprietate privată.

Povestea a început în anul 2009, atunci când municipalitatea a convins Asociaţia de Proprietari nr 306, din care face parte blocul menţionat, să se înscrie în cursă pentru obţinerea unei finanţări prin Programului Operaţional Regional 2007-2013, pentru reabilitarea termică.

Totul s-a parafat însă abia în septembrie 2014, atunci când a fost semnat contractul de finanţare, prin care lucrările în valoare totală de 2,3 milioane de lei (circa 23.000 de lei de fiecare apartament) urmă să fie acoperite astfel: 1,5 milioane lei partea nerambursabilă, 500.000 de lei din partea Primăriei şi 280.000 de lei din partea proprietarilor.

Lucrările au început în vara lui 2015 şi s-au încheiat în decembrie acelaşi an, constând în: izolarea termică a pereţilor exteriori cu polistiren extrudat de 10 centimetri grosime, izolarea termică a pereţilor interiori de pe casa scării, izolarea termică a terasei şi planşeului de deasupra subsolului, tâmplărie PVC cu geam termopan şi reabilitarea reţelei termice.

Proiectul a fost realizat de Valmi Construct SRL, iar constructor a fost Euroamcon SRL din Galaţi. Costurile au fost repartizate astfel: execuţie lucrări - 1.377.330 de lei, proiectare - 14.692 de lei, asistenţă - 20.212 lei, management - 46.500 de lei, autorizaţii, taxe - 21.244 de lei.

Problemele cu calitatea lucrărilor au fost vizibile însă încă de la început, drept dovadă că termenul de finalizare contractual a fost depăşit cu câteva săptămâni, iar remedierea unor deficienţe vizibile a împins recepţia finală până pe 2 februarie 2016.

De altfel, proprietarii au făcut zeci de reclamaţii la Primărie cu privire la modul cum a fost gestionat proiectul, oamenii sesizând că apartamentele de la ultimul etaj sunt inundate, mucegăite, pline de condens, că polistirenul cu care s-a izolat plaşeul de la subsol a căzut deja, că tencuiala faţadelor se decojeşte, că totul este făcut de mântuială, deşi s-au achitat sume consistente (aproape o treime din buget) pentru „management” şi „asistenţă”.

Deficienţele au fost confirmate şi de o expertiză comandată de Primăria Galaţi în 2018, care a relevat că există nereguli grave, a căror remediere ar costa peste 250.000 de lei. Mai mult, s-a constat că unele lucrări decontate nici măcar nu au fost făcute, deoarece erau deja realizate de către proprietarii apartamentelor.

În cele din urmă, cazul a ajuns pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie  -Serviciul Teritorial Galaţi, care a admis plângerea şi a deschis o anchetă penală „in rem”, în sensul că deocamdată cercetează faptele, fără a inculpa o persoană anume. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite