Primele trei cauze care ne reduc dramatic anii de viaţă. „Ficatul întinereşte o dată la cinci luni, iar inima la 20 de ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile efectuate în ultimii ani au demonstrat că organele din corpul nostru au o capacitate incredibilă de regenerare, inclusiv celulele neuronale, şi cu toate acestea mulţi dintre noi suferă de diverse afecţiuni. Explicaţia pentru acest lucru stă în lucrurile pe care le facem zilnic şi care ne menţin într-o stare de permanentă vulnerabilitate faţă de boli.

Pentru a putea avea o viaţă aşa cum ne dorim, este important să fim atenţi nu doar la corpul fizic, ci şi la cel mental şi emoţional, spun specialiştii. Când vine vorba de corpul fizic, un rol important îl are hrana pe care o consumăm zilnic, iar literatura de specialitate abundă în sfaturi pe acest subiect. Un aspect esenţial în menţinerea sănătăţii, deseori neglijat de mulţi dintre noi, este odihna.

Pe unul dintre primele locuri în acest nedorit top se găseşte odihna insuficientă. Mulţi dintre noi dorm doar câteva ore pe noapte, spunându-şi că vor recupera orele nedomite altădată, dar lucrurile nu stau deloc aşa. Lipsa somnului conduce la reducerea substanţială a energiei vitale de care organismul are atâta nevoie, iar in lipsa acesteia, creierul începe să selecteze automat zonele din corp care vor primi energie, în dauna altora, asemănându-se din acest punct de vedere cu un computer. Asta atrage ulterior probleme grave de sănătate.

”Somnul este important atât pentru fizic, cât şi pentru mental şi emoţional. Omul prezent este extrem de stresat, iar asta îl face cel mai mare duşman al organismului. La fel de nocivă este şi mâncarea nesănătoasă. Şi emoţiile trăite inconştient, nivelul gândurilor pe care le avem, dar şi modul în care respirăm, pentru că mulţi dintre noi o fac greşit, se adaugă la acest cumul de factori care ne reduc ani buni din viaţă. Fizicul este extrem de important pentru orice persoană, deoarece orice schimbare este vizibilă şi naşte reacţii la persoana în cauză. Începem să ne facem probleme dacă ne-a apărut un rid, ca să dau un exemplu, iar când se întâmplă asta, majoritatea dintre noi încep să ruleze  un program prin care îşi spun că au început să îmbătrânească, dar şi emoţional trăiesc efectiv starea de bătrân” , explică psihologul Stelian Chivu.

Ce este neuroplasticitatea neuronală şi cum o putem influenţa?

Pe plan mental, la anumite persoane se petrece un fenomen numit de specialişti neurogeneză. Un exemplu la îndemână sunt persoanele care îşi repetă mereu ”abia aştept să ies la pensie”, iar după ce se întâmplă asta, intră în depresie pentru că încep să se simtă inutile.

Important de ştiut este că neurogeneza influenţează neuroplasticitatea neuronală, ce reprezintă capacitatea unei persoane de a-şi menţine creierul sănătos, indiferent cât de înaintată ar fi vârsta, dar şi posibilitatea ca celulele acestuia să se degradeze rapid, în situaţia în care cel în cauză preia sau dezvoltă de unul singur programe de genul celui amintit anterior, precizează specialiştii.

”Ficatul întinereşte odată la cinci luni, inima face acest lucru odată la 20 de ani, iar intestinele trec prin acest proces odată la trei zile. Practic, aceste organe se refac la nivel celular, iar studiile efectuate pe această zonă vorbesc de la sine. Se pune astfel întrebarea firească de ce mai există boli? Răspunsul este extrem de simplu: programele, şabloanele mentale şi emoţionale menţin o persoană sau alta într-o stare care menţine boala în organism”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Multe studii au arătat că unul dintre cele mai importante organe din corpul uman, creierul, nu îşi mai poate regenera celulele neuronale, odată ce procesul de degradare al acestora a început, cu o singură excepţie: gândirea pozitivă.

”Cine iubeşte mult, trăieşte mult”

Gândurile pozitive fac ca organismul să producă endorfine, care stimulează refacerea celulelor neuronale. La naştere, creierul unui bebeluş cântăreşte 400 de grame, ajungând la 1,4 kilograme când individul ajunge la maturitate. După acest moment, de la vârsta de 20-21 de ani, creierul începe să piardă cam un gram în fiecare an, ce înseamnă cam 100.000 de neuroni, pe măsură ce persoana respectivă avansează în vârstă.

Specialiştii spun că neuronii se pot reproduce când creierul este dinamic, deci este pus zilnic la muncă, când este programat să gândească pozitiv, este hrănit cu emoţii înalte şi este bine oxigenat. Într-un mod similar se refac şi celelalte celule din organism.

”Din punct de vedere emoţional, o persoană care iubeşte mult, trăieşte mult. Cineva care şi-a făcut un scop în viaţă din a urî, se înnegreşte, se stafideşte. Un spirit tânăr, hrănit cu gânduri pozitive, va face pe oricine să se simtă ca un adolescent, chiar dacă corpul fizic îmbătrâneşte ”, concluzionează psihologul Stelian Chivu. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite