Primarul care scoate zilnic copiii din sat la plimbare cu bicicletele. Ce-i învaţă edilul în timp ce pedalează împreună

Primarul care scoate zilnic copiii din sat la plimbare cu bicicletele. Ce-i învaţă edilul în timp ce pedalează împreună

Primarul de la Slobozia Conachi şi o parte dintre copiii biciclişti FOTO Arhiva personală Emil Dragomir

Emil Dragomir este la primul mandat de primar al comunei gălăţene Slobozia Conachi şi s-a dovedit un edil foarte activ, reuşind să aducă în comunitate mai multe investiţii importante şi să reînnoade relaţia dintre săteni şi primărie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Atunci când Emil Dragomir a fost ales primar al comunei gălăţene Slobozia Conachi, mulţi s-au îndoit că ar putea scoate comunitatea din inerţia în care se scufundase de câteva decenii.

Sătenii se obişnuiseră deja cu amorţeala, cu lipsa unor investiţii serioase şi, de la o vreme, şi cu inundaţiile catastrofale, care au produs pagube foarte mari, în câteva rânduri, din 2010 încoace.

Ajuns în fruntea comunităţii în 2016, la primul lui mandat de primar, Emil Dragomir (54 ani) a ieşit repede în evidenţă deoarece a făcut ceea ce nimeni nu mai făcuse: a „bombardat” autorităţile judeţene cu cereri să aloce fonduri pentru refacerea sistemului de apărare împotriva inundaţiilor.

Apoi s-a ţinut de capul constructorilor până când lucrarea a ieşit aşa cum trebuie, iar metoda aleasă a fost una cu totul inedită.

Vizitele zilnice pe şantierul de la diguri au devenit „live”-uri pe internet, acolo unde sătenii au avut ocazia să vadă în timp real cât se lucrează şi cum se lucrează, să critice şi, mai ales, să ofere administraţiei sfaturi utile.

De altfel, aproape toate evenimentele importante din localitate - fie că vorbim despre lucrări sau evenimente fericite, despre taxe şi impozite, despre prognoze şi avertizări meteo sau despre inundaţii, incendii sau cutremure (să nu uităm că mult-cutremuratul sat Izvoarele aparţine de Slobozia Conachi) - sunt acum transmise pe internet şi stârnesc zeci de comentarii şi o mulţime de reacţii din partea sătenilor, care apreciază foarte mult  faptul că edilul îi ţine la curent cu tot ceea ce se întâmplă.

Însă nu pentru a vorbi despre performanţele edilitare ale primarului de Dragomir este vorba în articolul de faţă, ci despre un gest deosebit al acestuia: începând din primăvară, el scoate zilnic copiii satului, după-amiaza, la o lungă plimbare cu bicicletele, pe traseul Slobozia Conachi-Izvoarele-Piscu.

Plimbarea are între 10 şi 15 kilometri lungime, în funcţie de starea vremii, iar la cursă participă şi până la 50 de copii (cu vârste de la 12 la 18 ani) din cele două sate ale comunei. În esenţă, vorbim despre o pledoarie pentru mişcare, pentru sănătate şi pentru alungarea dependenţei de internet, însă nu este doar atât. „Am transformat plimbarea într-o lecţie despre viaţă. Mai ales în vacanţe, numărul de participanţi este foarte mare”, spune primarul.

În linii mari, copiii sunt învăţaţi de edil, care pedalează alături de ei, lucruri care ţin de istoria şi denumirile locurilor din apropierea aşezării, despre regulile de circulaţie, despre curăţenia spaţiilor publice, despre omenie şi despre regulile de convieţuire civilizată.

Locuitorii celor două sate ale comunei au numai vorbe de laudă despre iniţiativele primarului, despre care spun că este „pâinea lui Dumnezeu”. Ultima lui ispravă a fost mobilizarea comunităţii pentru a reconstrui locuinţa mistuită de un incendiu violent a unei bătrâne. Lucrările au început la doar câteva zile de la pârjol şi vor fi finalizate până la sfârşitul lui noiembrie.

citeste totul despre: