Primarul oraşului Galaţi e categoric: „Sistemul centralizat de încălzire nu va mai fi pornit la iarnă!”

Primarul oraşului Galaţi e categoric: „Sistemul centralizat de încălzire nu va mai fi pornit la iarnă!”

Ionuţ Pucheanu, primarul oraşului Galaţi FOTO Adevărul

Edilul spune că municipalitatea va continua să acorde ajutorul de 3.000 de lei pe fiecare apartament pentru montarea de sisteme individuale de încălzire, în vreme ce micro-centralele de cartier care vor acoperi circa 6.000 de apartamente sunt în curs de instalare. Angajaţii Primăriei vor merge din uşă în uşă în cazul celor care nu au cerut subvenţie, pentru a le explica faptul că sistemul centralizat s-a închis definitiv.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul municipiului Galaţi, social-democratul Ionuţ Pucheanu, a confirmat, pe 17 octombrie, că sistemul centralizat de încălzire nu va mai fi pornit în iarna 2018/2019 şi nici în iernile următoare. Edilul a precizat că măsura a fost luată deoarece sistemul centralizat de termoficare este ineficient, în condiţiile în care numărul consumatorilor este tot mai mic, iar pierderile sunt foarte mari şi generează costuri uriaşe pentru bugetul local.

Acesta îi sfătuieşte pe gălăţenii care încă nu au apelat la surse alternative de încălzire şi apă caldă (ar fi vorba de aproximativ 2.500-3.000 de apartamente, dacă exceptăm cele 6.000 de apartamente prinse în programul micro-centralelor de cartier) să se grăbească. 

De altfel, Primăria continuă să le acorde oamenilor ajutorul financiar de 3.000 de lei pentru a-şi cumpăra sisteme alternative de producere a căldurii şi apei calde (centrale termice pe gaz sau electrice, panouri radiante, boilere etc), în aşa fel încât să devină independenţi din punct de vedere termic. Ionuţ Pucheanu a precizat că până pe 17 octombrie, peste 3.000 de gălăţeni solicitaseră subvenţia de 3.000 de lei, după ce, în 2017, alţi 8.000 de beneficiari şi-au pus centrale cu sprijin de la Primărie.

Interesant este că municipalitatea nu-i lasă de izbelişte nici pe cei aproape 3.000 de proprietari de apartamente care nu au dat niciun semn, cel puţin deocamdată, că au înţeles că sistemul centralizat nu va mai fi pornit.

„Vom demara o anchetă socială la nivelul apartamentelor încă branşate la sistemul centralizat de termoficare, ai căror proprietari, până în momentul de faţă, nu s-au îngrijit de niciun fel, care încă aşteaptă să se întâmple ceva din punct de vedere al încălzirii. Sunt oameni în vârstă care, din cauza unei inerţii naturale, nu s-au interesat, nu li s-a spus despre acest program sau nu se pot deplasa. Şi atunci este normal ca noi să venim în ajutorul lor. Dacă este nevoie ca cineva să depună dosarul în locul lor, vom avea angajaţi ai Primăriei care se vor ocupa de acest lucru. Un lucru e sigur: sistemul centralizat de încălzire nu va mai fi pornit”, a declarat Pucheanu, într-o conferinţă de presă susţinută pe 17 octombrie.

Cum puteţi să obţineţi subvenţia de 3.000 de lei de apartament puteţi afla AICI.

Lista cu blocurile deservite de microcentrale de cartier o puteţi accesa AICI.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările