Primarul Galaţiului, tranşant: „Cetăţenii nu vor mai avea cum să rămână în sistem centralizat iarna care vine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Pucheanu FOTO Adevărul
Ionuţ Pucheanu FOTO Adevărul

Edilul a estimat că până la toamnă va fi rezolvată complet problema încălzirii locuinţelor de bloc, fie prin centrale individuale, fie prin centrale de cvartal (care vor reduce costul pe gigacalorie cu 50% faţă de preţul CET). Circa 3.000 de apartamente de rău-platnici (nu este vorba aici de persoane sărace, ci de oameni care refuză să plătească), cu datorii mari, vechi de ani de zile, nu vor beneficia de niciun fel de sprijin de la Primărie.

Controversele legate de modul cum se vor încălzi apartamentele gălăţenilor în iarna 2018-2019 sunt pe cale să se rezolve în favoarea celor care susţin desfiinţarea sistemul centralizat. 

Potrivit afirmaţiilor primarului Ionuţ Pucheanu, doar 17.000 din cele 80.000 de apartamente din Galaţi mai sunt dependente de sistem, iar dintre acestea circa 3.000 aparţin unor persoane care n-au mai plătit facturile de ani de zile, deşi nu sunt într-o situaţie socială dificilă, ci doar refuză să plătească.

Asta înseamnă că, deja, în jurul a 78% dintre gălăţeni îşi încălzesc locuinţa prin metode individuale, situaţie ce duce la concluzia că subvenţionarea preţului gigacaloriei (altfel decât pe considerente sociale) este discriminatorie şi păguboasă pentru marea majoritate a populaţiei oraşului.

De altfel, circulă deja informaţia că la Galaţi este în curs de constituire o asociaţie ce îşi propune să acţioneze în judecată municipalitatea, în numele locuitorilor care au centrale individuale, astfel încât să le fie acordată şi lor subvenţia la preţul gigacaloriei, aşa cum primesc cei branşaţi la sistemul public de distribuire.

Demersul, deşi justificat, ar putea fi însă tardiv, dat fiind că primarul Ionuţ Pucheanu a anunţat că din iarna următoare (2018-2019) sistemul centralizat va rămâne fără obiect, iar odată cu el o dispărea şi subvenţiile împovărătoare suportate din bugetul oraşului.

Edilul estimează că 9.000 de apartamente din cele 14.000 vizate vor avea până la toamnă centrale proprii (subvenţionate de primărie cu 3.000 de lei bucata), în vreme pentru alte 5.000 de apartamente, situate în blocuri cu grad de debranşare foarte scăzut, este propusă înfiinţarea celor 20 de microcentrale de cvartal.

„Efortul financiar al Primăriei va fi de 700-800.000 de euro. Sunt 20 de puncte termice care vor fi transformate, trebuiau să fie 25, dar cinci asociaţii nu au acceptat ideea. Microcentralele vor deservi 5.000 de apartamente, iar din calculele de până acum preţul gigacaloriei produse va fi undeva la 220 de lei/gigacalorie faţă de 490 de lei/gigacalorie, cât este în momentul de faţă”, a declarat Pucheanu.

Primarul a precizat că asociaţiile de proprietari care vor beneficia de aceste microcentrale de cartier vor fi nominalizate cât de curând, cu atât mai mult cu cât locatarii de aici nu vor avea posibilitatea de a opta pentru ajutorul financiar de 3.000 de lei, din partea administraţiei locale, pentru cumpărarea altor surse individuale de încălzire a casei.

„Începând de săptămâna viitoare Primăria Galaţi va primi, din nou, cereri pentru acordarea unui ajutor financiar de 3.000 de lei persoanelor care vor decide să-şi debranşeze apartamentele de la sistemul de încălzire centralizată, optând pentru o altă sursă de încălzire şi producere a apei calde”, a mai precizat edilul.

Interesant este că dacă în aceste asociaţii ce vor avea centrale de cvartal vor fi proprietari care au beneficiat, anul trecut, de ajutorul financiar pentru achiziţia unei centrale individuale şi dacă aceste persoane vor dori să primească agent termic de la microcentrala de cartier, acest lucru va fi posibil doar printr-o simplă cerere de rebanşare la sistemul centralizat şi fără ca acest lucru să însemne că persoana respectivă ar trebui să restituie Primăriei cei 3.000 de lei primiţi anul trecut.

„Eu cred că cetăţenii nu vor mai avea cum să rămână în sistem centralizat iarna care vine. Vor rămâne în suspensie circa 3.000 de apartamente – este vorba de rău platnicii, cei care au contribuit la situaţia în care a ajuns sistemul de termoficare, cei din cauza cărora câte o scară întreagă de bloc nu primeşte căldură şi apă caldă. Până la începutul iernii microcentralele de cartier vor fi gata; noi aşa ne-am preconizat acţiunile, astfel încât relaţia economică dintre Primăriei şi Electrocentrale să nu mai existe pentru iarna 2018-2019”, a mai spus primarul Ionuţ Pucheanu.

De asemenea circa 70% dintre angajaţii Calorgal vor fi concediaţi, restul (în jur de 150) urmând să se ocupe de centralele termice de cvartal.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite