Primarul Galaţiului: „Se va da căldură la iarnă, însă vom continua programul de subvenţie pentru centrale individuale”

Primarul Galaţiului: „Se va da căldură la iarnă, însă vom continua programul de subvenţie pentru centrale individuale”

FOTO Arhiva Adevărul

Ionuţ Pucheanu a precizat că pe perioada sezonului rece se va sista primirea dosarelor de subvenţie pentru cumpărarea de centrale individuale, urmând ca acesta să fie reluat la primăvară. Deocamdată, municipalitatea nu a clarificat nici ce subvenţii va da pentru căldura furnizată centralizat, nici ce se va întâmpla cu datornicii şi nici dacă cei care au luat subvenţie pentru centrală, dar nu au montat-o, vor primi şi căldură la comun.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu a dat asigurări, miercuri, că în sezonul rece 2017-2018 va fi furnizat agent termic în sistem centralizat. 

Edilul a dezminţit informaţiile cum că sistemul nu este funcţional şi nu va fi pornit, insistând şi pe faptul că se va asigura căldură pentru toate apartamentele branşate la sistemul centralizat, fără a preciza însă dacă vor beneficia şi persoanele şi asociaţiile cu datorii uriaşe la întreţinere.

De asemenea, nu a fost clarificat cuantumul subvenţiilor pe care bugetul local le va plăti pentru funcţionarea sistemului centralizat de încălzire. În iarna precedentă, municipalitatea a suportat circa 6,5 milioane de euro (ca subvenţie pe gigacalorie şi ca subvenţie pentru acoperirea pierderilor din sistem), sumă care nu a mai fost, cel puţin deocamdată, prevăzută în bugetul local.

Nu a fost clarificată nici relaţia cu producătorul de agent termic, Electrocentrale SA, care solicită plata în avans (sub formă de subvenţie publică, din ceea ce se pare) pentru a putea furniza căldură în sistem.

Neclar este şi statutul persoanelor care au primit subvenţia de 3.000 de lei pentru a-şi pune centrală individuală, dar nu au reuşit să o monteze (operaţiunile sunt mult întârziate de numărul imens de solicitări). Aceştia ar putea primi, în iarna ce vine o dublă subvenţie (adică şi cei 3.000 de lei, dar şi căldură subvenţionată în sistem centralizat), situaţie ce contravine flagrant legii.

În ceea ce priveşte acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei din partea primăriei municipiului Galaţi, pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de producere a apei calde şi căldurii, datele prezentate de Ionuţ Pucheanu sunt următoarele: până acum au fost depuse 7305 dosare, iar 4618 au fost plătite. 

Este de reţinut faptul că din momentul în care se va relua furnizarea agentului termic se va sista depunerea dosarelor pentru acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei, urmând a fi reluată această procedură după ce se va încheia sezonul rece. Motivul este unul juridic, dat fiind că municipalitatea nu poate acorda subvenţie de două ori pentru aceeaşi utilitate publică.

Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi: „Aş vrea să îi asigur pe toţi cei care au depus dosare că ele vor fi plătite. Singurul aspect care se va modifica odată cu începerea furnizării agentului termic în sistem centralizat are legătură doar cu depunerea dosarelor, această procedură va fi sistată până la încheierea sezonului rece. Aşadar cei care au depus până la acea dată îşi vor primi ajutorul financiar.”

În privinţa unităţilor de învăţământ, datele centralizate arată că 28 dintre ele au deja centrală proprie. Pentru 21 de unităţi contractele privind montarea centralelor sunt în derulare (acestea au avut posibilitatea să facă licitaţie proprie). Pentru alte 47 de unităţi de învăţământ este în procedură de achiziţie proiectul privind achiziţionarea şi montarea unor centrale termice. În curând, după ce vor fi analizatele ofertele, se vor semna contractele, iar firmele câştigătoare vor putea demara lucrările.

„Nu am siguranţa că vom reuşi într-un timp atât de scurt ca, până la momentul în care va veni frigul şi va fi furnizat agent termic vor putea deveni toate aceste unităţi şcolare independente din acest punct de vedere. În cazul în care nu se va reuşi montarea unor centrale la unităţile de învăţământ ele vor intra, la fel ca şi în anii trecuţi, pe sistem centralizat”, a mai spus primarul.

citeste totul despre: