Primăria Galaţi a anunţat strategia termoficării pentru 2018-2019: sistemul centralizat aproape că dispare, iar apă caldă mai vor doar 400 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Apă caldă au mai cerut doar 400 de proprietari dintre cei 91.500 din oraş, ceea ce înseamnă fie că oamenii au deja sisteme individuale (boilere, centrale), fie că nu sunt interesaţi de acest produs sau au datorii uriaşe la întreţinere, deci au interzis la livrare. Pe partea de încălzire, doar 6.000 de apartamente vor mai putea avea căldură centralizată (prin centrale de cartier). Restul - sisteme individuale.

Primăria municipiului Galaţi a făcut public stadiul celor două programe majore privind sistemul alternativ pentru încălzirea populaţiei în sezonul rece. 

De altfel, o informare amplă în acest sens a fost prezentată şi în şedinţa de marţi, 28 august 2018, a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Instituţiei Prefectului, acolo unde a fost discutat şi punctul de vedere al Electrocentrale SA, firmă care este practic exclusă din ecuaţia termoficării oraşului.

Dim materialul pus la dispoziţie de muncipalitatea aflăm că din totalul de 91.500 de apartamente care au fost alocate iniţial punctelor termice prin asociaţiile de proprietari/locatari, la sistemul centralizat de încălzire mai sunt racordate aproximativ 14.000 de apartamente.

„Numărul mic al utilizatorilor sistemului centralizat duce la un cost foarte mare al gigacaloriei, cost imposibil de suportat din punct de vedere financiar atât de către locuitorii oraşului, cât şi de bugetul local al municipiului Galaţi.Întrucât actualul sistem centralizat de termoficare al municipiului Galaţi este într-o situaţie critică, generator de pierderi, ineficient tehnic şi economic, s-a considerat oportună iniţierea a două programe”, spun edilii.

Două programe strategice pentru oraş

Primul dintre acestea se referă la transformarea a 24 de puncte termice în microcentrale de cartier. Dintre acestea, 20 vor deservi aproximativ 6.000 de apartamente din circa 50 de asociaţii de proprietari, din cartierele Centru, Mazepa I, Ţiglina I, Micro 16, Micro 19, Micro 21, Aurel Vlaicu, Micro 14, Micro 39 – 40, iar patru dintre ele vor furniza căldură către o serie de instituţii publice.

Referitor la acest proiect, Primăria municipiului Galaţi se află în procedură de analiză a ofertelor, procedură care, conform estimărilor, se va finaliza pe data de 8 septembrie 2018.  În ceea ce priveşte branşamentul de gaze necesar celor 24 de microcentrale, pentru primele 11 există emis ordin de începere a lucrărilor.

Cel de-al doilea program derulat de Primăria municipiului Galaţi se referă la ajutorul financiar de 3.000 de lei care li se acordă cetăţenilor în scopul achiziţionării unui sistem alternativ celui centralizat de termoficare.

Municipalitatea a anunţat că până marţi, 28 august 2018, au fost depuse 2.212 de dosare în vederea obţinerii de către cetăţeni a ajutorului financiar de 3.000 de lei, au fost emise şi transmise către solicitanţi 1.613 de dispoziţii de plată şi s-au făcut plăţi efectiv către 617 dintre solicitanţi.

„Facem precizarea că programul este în desfăşurare, motiv pentru care cetăţenii pot solicita sprijin din partea municipalităţii pentru a deveni independenţi din punct de vedere termic. Anul trecut, aproximativ 7.700 de gălăţeni au beneficiat de ajutorul financiar de 3.000 de lei oferit de Primăria municipiului Galaţi pentru achiziţionarea unui sistem alternativ pentru producerea căldurii şi apei calde”, a transmis muncipalitatea.

Apă caldă nu mai vrea nimeni la Galaţi

La data de 15 iulie 2018, în municipiul Galaţi mai erau doar 400 de clienţi ai sistemul centralizat care şi-au exprimat dorinţa de a le fi furnizată apă caldă, ceea ce reprezintă o pondere de 0,44% din numărul iniţial.

„Menţionăm că, la iniţiativa primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, cu aprobarea Consiliului Local, a intrat în vigoare HCL 319 din 30.05.2018 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru achiziţie şi montaj instalaţii de producere a energiei termice în municipiul Galaţi”, a mai informat primăria.

Tot la iniţiativa primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, cu aprobarea Consiliului Local, a intrat în vigoare HCL 328 din 30.05.2018 privind acordarea unui ajutor financiar din bugetul local pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare şi aprobarea condiţiilor de acordare a ajutorului financiar.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite