Prima parcare etajată din Galaţi, blocată de terenul instabil. Analiza geologică iniţială arătase că totul este în regulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa va arăta în final noua parcare de la Galaţi FOTO Proiect
Aşa va arăta în final noua parcare de la Galaţi FOTO Proiect

Primăria a cerut o nouă expertiză geologică, pentru a se stabili în ce condiţii poate continua proiectul în valoare de peste două milioane de euro. Bizar este că şi la întocmirea studiului de fezabilitate, care a costat 113.000 lei a fost analizată, teoretic, starea terenului, dar nu au fost găsite probleme.

După ce tasările din zona centrală a Galaţiului au provocat probleme mari unor blocuri (este posibil să se ajungă chiar la evacuarea locatarilor), terenul instabil din cartierul Mazepa I pune în pericol şi construirea primei parcări etajate din oraş.

Proiectul în valoare de circa două milioane de euro (care presupune nu doar construirea unei bijuterii arhitectonică cu sute de locuri de parcare, ci şi realizarea unei staţii de alimentare, cu 21 de posturi, a maşinilor electrice) se află în zona Ancora, pe locul unei foste „baterii” de garaje.

În această vară, locul a fost curăţat de garajele individuale (cu costuri suplimentare serioase, din cauza „vestigiilor” – a se citi subsolurile betonate ale garajelor – din subteran), au fost mutate reţelele de utilităţi, însă în momentul în care urma să se treacă la săparea fundaţiei s-a constat că terenul este nesigur.

Ca urmare, lucrările au fost oprite  pentru a se face o expertiză geologică, ceea ce înseamnă noi costuri suplimentare pentru bugetul public. Cumva surprinzător, verificările făcute anterior, cu prilejul întocmirii studiului de fezabilitate (care a costat Primăria 113.000 de lei), arătaseră că totul e în regulă. Faptul că la faţa locului situaţia se prezintă diferit ridică, drept urmare, semne serioase de întrebare în privinţa modului cum a fost întocmită documentaţia preliminară decătre SPC Elite Consulting SRL.

Amintita firmă este din Iaşi, este înfiinţată în 2009 şi, în ultimii ani, a obţinut numerose contracte publice la Galaţi, atât la Primărie, cât şi la Consiliul Judeţean, cele mai multe prin atribuire directă. Firma este controlată de doi asociaţi: Marian şi Dumitru Aolăriţei, iar cea mai mare parte a cifrei de afaceri şi-o realizează la Galaţi.
Revenind la parcarea etajată din Galaţi, este de menţionat că este primul proiect de acest fel pus în execuţie în oraş (ulterior, o parcarre etajată a mai fost începută de CJ în zona Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Contractul în valoare de două milioane de euro a fost adjudecat de asocierea dintre Lemacons SRL şi S&M Expert Project SRL. Termenul de realizare a investiţiei este de 20 de luni calendaristice, din momentul în care va fi dat ordinul de începere a lucrărilor, ceea ce înseamnă că totul ar fi trebuit să fie gata în noiembrie-decembrie 2019, potrivit scenariului optimist, sau în iulie-august 2020 potrivit unui scenariu considerat pesimist, dar care, după ultimele probleme ivite, a devenit şi el tot optimist.

Conform primarului Ionuţ Pucheanu, construcţia va avea „trei etaje şi 214 locuri de parcare, 50 de spaţii de depozitare, racorduri pentru 21 de staţii încărcare autovehicule electrice şi toate facilităţile conform standardelor în vigoare”.

Parcarea va avea 1.940 metri pătraţi de suprafaţă construită şi 206 metri pătraţi suprafaţa de spaţii verzi de pe terasă. Clădirea va fi dotată cu iluminat LED cu senzor de proximitate şi aprindere în cascadă, panouri solare pentru producerea de apă caldă în paralel cu instant electric, termoizolaţii pentru spaţiile încălzite, încălzire electrică locală cu senzor de prezenţă şi programare temporală.

ălăţenii care îşi vor parca autoturismele acolo vor beneficia de sistem de control acces cu cartele cu autotaxare, sistem de monitorizare video, sistem de semaforizare cu senzor şi afişaj al numărului de locuri de parcare.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite