Premieră/Prima pâine românească fără gluten, produsă la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă gălăţeană a scos pe piaţă vineri, 28 ianuarie, prima pâine aglutenică, destinată persoanelor care suferă de boala celiacă. Pâinea fără gluten este vândută la preţul de 3,2 lei, iar viabilitatea ei a fost testată deja pe mai multe persoane bolnave care s-au simţit bine consumând-o.

În ultimii 20 de ani nici un producător de pâine din România nu s-a încumetat să producă pâine fără gluten din cauza costurilor ridicate de producţie, dar şi datorită faptului că se adresează unui număr limitat de consumatori.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, în momentul de faţă sunt înregistraţi oficial 300 de adulţi şi 1.000 de copii care suferă de boala celiacă în România şi care au intoleranţă la gluten.

La cererea clienţilor

Două firme din Bucureşti au realizat până acum pâine fără gluten, dar preţul achiziţionării produsului era mult prea piperat pentru buzunarele persoanelor bolnave.

Necesitatea producerii pâinii fără gluten a fost ridicată de mai mulţi gălăţeni în cursul anului 2010, când i-au abordat pe reprezentanţii unuia dintre cei mai importanţi producători locali de pâine.

„Am cunoscut dificultatea cu care aceste persoane îşi procură produsele fără gluten şi importanţa acesteia în regimul alimentar al celor bolnavi de celiachie. Conştienţi de faptul că în România materiile prime care nu conţin gluten sunt destul de greu de procurat şi la preţuri ridicate, iar procesul tehnologic, dificil de pus la punct şi de condus, ne-am angajat în sprijinirea lor", ne-a declarat Doina Bujoreanu, directorul de producţie al respectivei firme gălăţene.

Vineri, pe 28 ianuarie 2011, pâinea fără gluten a fost lansată în magazinele producătorului de pâine la un preţ de 3,2 lei bucata, de 200 de grame.

Conform legislaţiei din România, pentru ca o pâine poate fi declarată lipsită de gluten, trebuie să aibă o concentraţie maximă de 20 de miligrame de gluten la 100 de grame de pâine.

Specialiştii societăţii gălăţene susţin că au găsit reţetă viabilă bazată pe o serie de ingrediente care nu conţin gluten. Am discutat cu una dintre persoanele care a consumat respectiva pâine, iar acesta s-a declarat mulţumită de calitatea produsului.

„Când reprezentanţii producătorului de pâine din Galaţi mi-au propus să consum pâine fără gluten, pentru testare, am acceptat fără rezerve. M-am gândit că dacă se întâmplă ceva rău, mă internez în spital şi într-o săptămână îmi voi reveni. Nu am avut însă nicio reacţie adversă cât am mâncat pâine fără gluten timp de aproape trei săptămâni", ne-a declarat Tudora Fătu (69 de ani), pensionară, care suferă de o afecţiune dermatologică.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite