Premieră medicală în tratarea bolnavilor de COVID-19. Procedura, dezvoltată de o universitate din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectorul Puiu-Lucian Georgescu alături de echipa care a creat procedura Foto: UGAL
Rectorul Puiu-Lucian Georgescu alături de echipa care a creat procedura Foto: UGAL

Procedura medicală dezvoltată de cercetătorii Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi este simplă: se recoltează o cantitate mică de sânge de la pacienţi, 150 de ml, se introduce un amestec de 95% oxigen şi  5% ozon, iar sângele astfel tratat ajunge înapoi în organism printr-un sistem de perfuzare.

Activitatea de cercetare face parte din proiectul pe care Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi l-a câştigat în cadrul Competiţiei Internaţionale organizate de Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF).

Proiectul se numeşte „Procédure alternative - thérapie par l'ozone par autohémothérapie majeure dans la lutte contre le COVID-19 (OZO-Co-VIE)” şi a fost depus de un colectiv de cadre didactice, cercetători şi specialişti de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, Facultatea de Medicină şi Farmacie, respectiv Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”. Directorul de proiect este şeful de lucrări dr. ing. Cristian Dima, iar responsabil pentru partea medicală este asistentul universitar dr. Alexandru Nechifor.

Din echipă mai fac parte asist univ. dr. Corina Manole, şefa Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei", dr. Anghel Mihaelac şi dr. Orosanu Cristina, medici specialist ATI şi Luminiţa Florea, asistent medical la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei".

Se va aplica pe pacienţii de la Terapie Intensivă

”Suntem mândri să discutăm astăzi despre un proiect al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi finanţat de Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF), în cadrul competiţiei internaţionale de proiecte destinate acţiunilor de reducere a impactului pandemiei COVID-19. Ţin să precizez că din aproape 2.000 de proiecte înscrise din 76 de ţări au fost selectate doar 92. Dintre acestea România are 3, iar 2 sunt ale universităţii noastre”, a declarat profesorul Puiu-Lucian Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

transfuzie Galati 3

FOTO UGAL

„Proiectul are ca scop utilizarea procedurii de autohemoterapie majoră în combaterea COVID-19 pentru pacienţii din secţia de terapie intensivă (ATI) şi/sau pacienţilor contacţi ai unor surse confirmate de COVID-19. Sunt prinse trei activităţi principale: achiziţionarea generatorului de ozon şi a componentelor necesare procedurii autohemoterapiei majore, instruirea personalului medical autorizat în vederea aplicării procedurii de autohemoterapie majoră şi aplicarea procedurii de autohemoterapie majoră pentru pacienţii din secţia de terapie intensivă (ATI) şi/sau pacienţilor contacţi ai unor surse confirmate de COVID-19”, a spus, la rândul său, şeful de lucrări Cristian Dima, managerul proiectului.

Cum funcţionează procedura

„Este un tratament complementar în care se introduce 95% oxigen şi un procent mic, de 5% ozon, care are, însă, un rol extraordinar de bun. Procedura este una simplă. Se recoltează o cantitate mică de sânge, 150 de ml, se introduce procentul de oxigen şi ozon şi sângele astfel tratat ajunge înapoi în organism printr-un sistem de perfuzare. 

transfuzie Galati 1

FOTO UGAL

Ozonul medical creşte producţia de interferoni (apărarea principală a organismului împotriva viruşilor), creează peroxizi de ozon care pot altera structurile învelişului viral necesare pentru ataşarea la celulele gazdă şi, de asemenea, îmbunătăţeşte procesele imunitare, microcirculaţia şi oxigenează celulele, ajutându-ne în lupta împotriva virusului COVID-19. Astfel de proceduri se mai realizează în China, Italia, Spania şi evident România iar noi suntem într-un contact continuu cu specialiştii din ţările menţionate”, explică asistentul universitar dr. Alexandru Nechifor, coordonatorul pe parte medicală din proiect.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Când trebuie să suspectezi că te-ai infectat cu noul coronavirus şi cum procedezi în continuare

Stop fals coronavirus! Cei „12 apostoli“ ai dezinformării despre coronavirus au ajuns şi în România

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite