Secretele stacking-ului, un nou sport pentru copiii din România: micuţii construiesc cu rapidate piramide din pahare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou sport este promovat în premieră în învăţământul românesc – este vorba de stacking, un sport în care cei mici trebuie să dea dovadă de rapiditate şi îndemânare atunci când folosesc mai multe pahare! Prima competiţie în acest sens a avut loc la Galaţi. Aproximativ 100 de elevi s-au întrecut în piramide şi s-au declarat încântaţi de noul sport pe care l-au descoperit.

Agitaţie şi multă forfotă în sala de sport a Şcolii Nr. 29 din Galaţi. Zeci de copiii de ciclu primar şi şcoală generală au aşteptat nerăbdători să le vină rândul în cadrul primului concurs de stacking la care au participat. Elevii au trebuit să realizeze piramidele din pahare şi să le strângă rapid. Cei care au realizat aceste mişcări într-un timp foarte scurt au fost desemnaţi câştigători. Nu apucai decât să vezi mâinile celor mici ce se mişcau cu rapiditate. Toţi erau concentraţi şi dornici să reuşească. „Îmi place foarte mult pentru că sunt pahare şi pot să le mişc. E prima oară când mă joc. M-am antrenat doar înainte de competiţie dar aş vrea să fac asta la fiecare oră de sport”, ne-a mărturisit o elevă din ciclu primar. Un alt coleg o aprobă: „Este superb! Sunt pahare cu care contruieşti castele şi piramide. Uneori e greu, uneori e uşor. Am rapiditate dar trebuie să mă concentrez ca să scot un timp bun”.

La concurs au participat elevi din 7 şcoli din Galaţi. A fost pentru prima dată când o astfel de competiţie a fost organizată într-o unitate de învăţământ. Potrivit lui Florin Andronic, directorul şcolii Nr. 29 din Galaţi, „este o competiţie inedită, o competiţie în care paharele, îndemânarea şi mintea îşi au un rol important. Este un sport nou în România, noi încercăm să îl adaptăm la noi în şcoală şi în alte şcoli şi dacă vedem că va prinde, vom încerca să îl implementăm şi la nivel de ţară”.

Pe înţelesul tuturor, stacking-ul este un sport în care trebuie să aşezi un set de pahare speciale în formă de piramidă cu o viteză extraordinară. Acest tip de exerciţiu a luat naştere în sudul Californiei, în cadrul unui club la care erau înscrişi atât băieţi, cât şi fete şi a început să fie mediatizat în anul 1990, când prezentatorul uneia dintre cele mai populare emisiuni din Statele Unite ale Americii a difuzat câteva filmuleţe care arătau ce pot face practicanţii acestui sport. În prezent, în România sunt 5 instructori pe acest sport, Tudorel Burlui fiind singurul din Galaţi. Practică acest sport de trei ani şi îşi doreşte să-l promoveze şi în rândul copiilor, mai ales datorită beneficiilor pe care le are. „Acest sport ajută la dezvoltarea ambidextriei, îndemânarea în primul rând, coordonare braţ, ochi, poate merge şi pe parte medicală. Este recomandat celor mici, iar părinţii sunt încântaţi că există şi o alternativă la sporturile tradiţionale”, ne-a declarat Tudorel Burlui. 

Sportul stacking a apărut la începutul anilor '80 în sudul Californiei şi a atras atenţia la nivel naţional în 1990, odată cu prezentarea în cadrul emisiunii de televiziune „Tonight Show” cu Johnny Carson. Aceasta a fost prima reprezentare a ideii lui Bob Fox, care era atunci un profesor de şcoală primară în Colorado. Fondatorul Speed Stacks, Bob Fox, a spus: „Când mi-am descoperit această pasiune în 1995, multă lume se scărpina în cap când auzea despre aşa ceva. Singura modalitate de a le explica era să le arăt - sport stacking este într-adevăr ceva ce trebuie să vezi pentru a avea încredere în el! Iubesc provocarea de a transforma un sceptic într-un om care are încredere, şi lista celor cărora le place acest sport a crescut. Pentru profesori şi părinţi, am menţionat întotdeauna coordonarea mână-ochi, viteza de reacţie şi ambidexteritatea”. Iar acum aceste afirmaţii sunt susţinute de cercetări. Un studiu universitar făcut de Dr. Brian Udermann, de la Universitatea Wisconsin-Lacrosse, confirmă faptul că activitatea de stacking înbunătăţeşte coordonarea mână-ochi şi viteza de reacţie cu până la 30%.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite