Premieră chirurgicală la Galaţi. O adolescentă de 16 ani merge pe picioarele ei pentru prima oară în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

O echipă de medici de la Spitalul de Pediatrie „Sf. Ioan” a reuşit, cu ajutorul microscopului chirurgical, o operaţie dificilă care îi va permite unei fete de 16 ani să poată merge normal, după  o viaţă de chin din cauza unui accident teribil suferit pe când era doar bebeluş.

Intervenţie chirurgicală în premieră la Galaţi, care a durat 10 ore şi a adus o nouă viaţă pentru o adolescentă de 16 ani. La operaţie au participat medici rezidenţi şi anestezişti absolvenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie de la Universitatea „Dunărea de Jos”, dar şi un cadru didactic de la aceeaşi facultate, iar concluzia unanimă a fost că totul s-a încheiat cu un succes remarcabil. 

„Fata a suferit, pe când avea 11 luni, o arsură prin flacără, soldată cu numeroase complicaţii, cum ar fi lipsa circulaţiei în membrele inferioare, care au dus la amputarea degetelor şi multe grefe de piele. De atunci până în prezent, pacienta a trecut prin 13 operaţii la Bucureşti, însă, cu toate acestea, se deplasa greoi, iar la piciorul stâng, pentru că nu avea călcâi, practic călca pe os şi acolo exista în permanenţă o ulceraţie şi durere”, a explicat dr. Andreea Luca, medic specialist chirurgie plastică, şefa echipei medicale. 

„Intervenţia de la Galaţi a constat într-un transfer liber de ţesut - muşchi - de la coapsa dreaptă la nivelul defectului de călcâi stâng, prin conectarea vaselor muşchiului la vasele piciorului, cu ajutorul microscopului operator”, a mai adăugat dr Luca.

Din echipă au mai făcut parte dr. Laura Candussi, medic primar ortopedie şi chirurgie pediatrică, dar şi cadru didactic la Facultate, trei medici rezidenţi - Ilie Bălan, Daniela Ene (absolvenţi ai UDJG), Dorin Jambă - şi doi anestezişti - Cristina Bordeanu şi Andreea Voicu - ambele medici specialişti ATI, absolvente ale Facultăţii de Medicină de la Galaţi. 

„Este cea mai dificilă intervenţie pe chirurgie plastică, iar şansele de reuşită sunt destul de mici, din cauza complicaţiilor. Se făcea, până acum, doar în marile centre universitate, unde exista o echipă complexă de medici şi aparatură pe măsură. De un an, avem şi noi microscop chirurgical şi putem realiza astfel de intervenţii. Mă bucur că am reuşit să funcţionăm ca o mare echipă şi că pacienţii noştri nu mai trebuie să plece din Galaţi pentru a se trata”, a declarat Laura Candussi. 

Adolescenta a mai avut nevoie de numai o săptămână până a reuşit să calce pe piciorul stâng pentru prima oară în viaţa ei. Ea va mai suferi câteva grefe de piele, cu rol plastic, însă funcţionalitatea piciorului a fost rezolvată complet. 

„Suntem o echipă tânără, ne bucurăm că dr. Luca a venit de la Iaşi şi a rămas aici. Ne bucurăm că studenţii de la Medicină vin în practică la noi şi au ce vedea, urmăresc intervenţiile din blocul operator, fac scheme de tratament alături de medicii specialişti şi stau cot la cot cu noi în gărzi. Există speranţă într-un viitor mai bun", a mai spus dr. Laura Candussi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite