Prefecții de Galați și de Vaslui protestează împotriva distrugerii Hergheliei de la Tuluceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romsilva a desfiinţat singura herghelie din România, care creştea cai din rasa Ghidran, fără consultarea autorităţilor locale. Galaţiul a rămas fără încă unul dintre mult prea puţinele sale obiective turistice şi de agrement

Primul şi cel mai îndelung dezbătut punct de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Colegiului Prefectural a vizat desfiinţarea Hergheliei de Tuluceşti, din ordinul Regiei Naţionale Romsilva, ordin pus în aplicare de Direcţia Silvică Galaţi.

Eficientizare prin desfiinţare

În prezentarea raportului privind situaţia Hergheliei de la Tuluceşti, Valentin Hahuie, directorul acestei instituţii a afirmat că Galaţiului i s-au luat 45 de cai de rasă, „pentru creşterea eficienţei".

„Herghelia fost preluată de Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva prin OG 139/2002. În iunie 2011, în vederea eficientizării activităţii hergheliilor şi a depozitelor de armăsari din cadrul regiei, a fost luată măsura comasării acestora prin mutarea/transferul efectivelor conform unei hotărâri a Consiliului de Administraţie al Regiei. Efectivul de 45 de cai din rasa Gidran aparţinând Hergheliei Tuluceşti a fost transferat la Herghelia Cislău. din cadrul Directiei Silvice Buzău"

Tot de la şeful Direcţiei Silvice Galaţi, membrii Colegiului Prefectural au mai aflat că Herghelia Tulucesti administreaza 600 de hectare de teren din care 540 de hectare, teren agricol utilizat pentru hrana cailor fără valoare genetică rămaşi în herghelie şi a celor de la alte direcţii silvice din ţară.
Valentin Hahuie a mai spus că deşi Herghelia Tuluceşti se află în apropierea padurii Garboavele, dar nu este suficient de cunoscută populaţiei şi din acest motiv nu reprezintă un obiectiv atractiv pentru locuitorii Galatiului.

De altfel impresia lăsată de prezentarea şi intervenţiile directorului Romsilva Galaţi a fost aceea că este mulţumit că a scăpat de caii despre care a spus: Nu sunt maşini pe care să le laşi în garaj şi apoi să circuli cu ele când ai nevoie".

Prefectul de Vaslui (!) vrea Ghidranii înapoi, pentru gălăţeni

Deloc surprinzător, la şedinţa care a avut pe odinea de zi soarta Hergheliei Tuluceşti, spre lauda sa, a ţinut să fie de faţă pentru a-i apăra cauza, și prefectul de Vaslui, Levente Szekely, fost deputat UDMR de Galaţi, medic veterinar, fost director al Hergheliei Tuluceşti şi un adevărat iubitor de cai.

„Am tot respectul pentru cei care au decis comasarea hergheliilor, dar atunci când s-a hotărât trebuia să fie de faţă şi cineva de aici, care ştie situaţia. Noi putem relua reproducţia. Ce facem cu iepele de la Cislău care au început să fete? De fapt Romsilva n-are nicio treabă cu caii, ci evident cu pădurile. În timpul guvernării Năstase, a fost singura instituţie, careia, pentru că avea cea mai bună situaţie financiară i-au încredinţat hergheliile, dar temporar. La noi însă temporar a devenit definitiv. Păcat! Am câştigat trofee cu Ghidranii de la Galaţi", a afirmat Szekely.

GALERIE FOTO

image

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

Măgari în loc de Ghidrani!

În replică, Valentin Hahuie a spus că pentru echitaţie gălăţenii nu au nevoie chiar de Ghidrani, iar replica parlamentarului-medic veterinar n-a întârziat: „Şi ce să aducem pentru asta, măgari?!"

Prefectul paul Florea s-a aratat la rândul său nemulţumit de desfiinţarea Hergheliei Tuluceşti.

„Această decizie de comasare, nu este una care să fie luată fără consultarea autorităţilor locale, în mod discreţionar. Vom comunica poziţia noastră către Romsilva şi sperăm să fie luată în considerare", a spus prefectul.

Hrghelia de la Tuluceşti, cu o tradiţie de câteva decenii, a fost practic desfiinţată de pădurari şi nu de specialişti în creşterea cailor de rasă, în ciuda faptului că era singura care mai deţinea o linie genetică pură a cailor din rasa Ghidran (sau Gidran, după unii autori).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite