Povestea primului „baron local“ din România. Scandalul de corupţie de pomină la Şcoala Comercială din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acest impozant imobil funcţiona Şcoala Comercială de al Galaţi FOTO C Crângan
În acest impozant imobil funcţiona Şcoala Comercială de al Galaţi FOTO C Crângan

Directorul Şcolii Comerciale din Galaţi (un fel de universitate publică la sfârşitul secolului al XIX-lea), a fost acuzat că a devalizat instituţia şi că avea un comportament scandalos: bătea elevii şi profesorii, a încercat să vândă pe sub mână proprietăţile publice, cerea mită şi dădea mită.

Un scandal public necunoscut publicului larg s-a consumat la sfârşitul secolului al XIX-lea la Galaţi şi a scos la iveală un mecanism de corupţie pe care în zilele noastre îl asimilăm profilului aşa-numiţilor „baroni locali”.

În centrul scandalului s-a aflat un anume Alexandru Radu, profesor de frunte al urbei, politician de vază al Partidului Conservator şi director al Şcolii Comerciale „Alexandru Ioan Cuza” din Galaţi, prima instituţie publică de învăţământ liceal şi superior din Moldova cu acest profil, la acea vreme singura din ţară în domeniu.

Poate că despre aceste lucruri nu s-ar fi auzit niciodată (dat fiind că scandalul, dezvăluit de liberali, a fost atent muşamalizat de Conservatori, în a căror tabără era profesorul Alexandru Radu), dacă peste veacuri nu ar fi rezistat, în colecţiile Bibliotecii „VA Urechia”, o broşurică, intitulată „Isprăvile unui profesor”, care descrie în amănunt toate abuzurile.

Publicată în anul 1891, această broşură anonimă conţine 17 pagini cu o mulţime de acuzaţii la fostului director de institut. De ce aceste dezvăluiri apar de-abia în 1891, la aproape opt ani distanţă după ce profesorul amintit plecase din funcţia de director al Şcolii Comerciale, rămâne un mister, însă se pare că resorturile sunt legate tot de politică şi alegeri.

Event, presa locală s-a grăbit să facă tiraj (şi nu numai) de pe seama scandalului, aşa că în vreme ce unii s-au alăturat campaniei împotriva lui Alexandru Radu, alţii s-au întrecut în a publica dezminţiri şi interviuri cu acesta, ba chiar au luat în vizor presupuşii autori ai broşurii.

O vreme s-a vehiculat că ar fi semnat respectiva broşură un profesor pe nume V. Cherchez. După publicarea unor informaţii injurioase la adresa acestuia, el a publicat un răspuns în paginile cotidianului „Poşta”, în care neagă implicarea în acest conflict şi afirmă că: „în decurs de 21 de ani, ca profesor de drept public şi privat, unica mea ţintă a fost munca neobosită” (Vocea Covurluiului, 11 octombrie 1891, p. 3).

Acuzaţiile la adresa profesorului Alexandru Radu, asumate sau nu, rămân însă deosebit de grave. Potrivit broşurii, în perioada în care condusese institutul Alexandru Radu cumpărase tot felul de produse de la diferiţi furnizori, fără a le plăti. Ba chiar se spune acolo că şi-a bătut, în mai multe rânduri, colegii de breaslă, lucrurile căpătând deci un substrat aproape interlop.

Este dat ca exemplu de victimă profesorul Pinscher, precum şi elevii precum un anume Greceanu, care chiar murise după ce fugise din liceul unde fusese abuzat de către director.

Este acuzat că a înjumătăţit, prin furt, porţiile de mâncare ale elevilor din internat, care ajunseseră să „evadeze” din incintă  (regulile erau foarte stricte pe atunci, aproape cazone) ca să mănânce în oraş, că încercase să vândă o serie de proprietăţi ale şcolii în beneficiul propriu şi că adusese institutul în prag de faliment.

De altfel, după cum a reconstituit povestea istoricul Paul Păltănea, profesorul Radu a fondat o şcoală-căpuşă, care se chema Institutul Comercial Radu, care-i aduce beneficii importante din taxele şcolare (el fiind unicul proprietar), dar care era finanţat chiar cu ceea ce „dispărea” de la Şcoala Comercială proprietate a statului român.

Este acuzat că a luat în numeroase ocazii mită, dar şi că a dat mită „mai sus” pentru ca abuzurile să nu-i fie pedepsite. Anchetat de Justiţie în tipul prim-ministrului liberal I.C. Brătianu, el a avut şansa ca în decembrie 1888 să fie instalat un guvern conservator (condus de Theodor Rosetti). Cu acelaşi prilej, profesorul Radu revine la conducerea Şcolii Comerciale.

Cum conservatorii aveau să stea la putere aproape 8 ani, faptul că Tribunalul Covurlui decide să renunţe la acuzaţii şi să trimită speţa scandaloasă, spre rezolvare, unui juriu universitar condus de G. Urechia, aproape că nu mai surprinde pe nimeni.

La scurt timp, totul se stinge cu sancţionarea profesorului Alexandru Radu cu reţinerea salariului pe o lună. Ulterior, deşi au mai existat şi alte reclamaţii la adresa acestuia, el nu a mai fost niciodată anchetat sau sancţionat, beneficiind de o solidă protecţie politică.

Vă mai recomandăm şi:

Cum s-a pierdut în hăţişurile birocraţiei româneşti o uriaşă donaţie privată pentru întreţinerea unui spital public

Şi-au ruinat carierele pentru sex şi bani. Directorul de liceu care cerea favoruri sexuale şi şeful de spital care includea şpaga în contract

În România se face în continuare educaţie cu pumnul. Cazul pedagogului care a bătut doi copii cu nevoi speciale pentru că „l-au sfidat“ 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite