Povestea incredibilă a artistului care a cântat pentru Nixon, Ceauşescu şi Gheorghiu-Dej

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Munteanu,o legendă a muzicii româneşti
Teodor Munteanu,o legendă a muzicii româneşti

În cei 50 de ani de carieră a cântat pentru milioane de spectatori. Vocea sa de excepţie a încântat personalităţi precum Richard Nixon, dar şi lideri comunişti ca Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu.

Teodor Munteanu şi-a dedicat întreaga viaţă muzicii. A cochetat cu muzica încă de mic copil, iar la 17 ani cânta deja în spectacole.

Talentul l-a moştenit de la mama sa, care era grecoaică: „Mama cânta ca o privighetoare. Am fost crescut printre greci, de aici şi slăbiciunea mea pentru muzica lor. Am cel puţin o sută de melodii greceşti imprimate pe CD-uri", ne-a mărturisit artistul gălăţean.

CITEŞTE ŞI: Bodyguardul lui Ceauşescu: "Am fost cerut de Legiunea Franceză, dar nu am vrut să trădez ţara"

50 de ani de scenă

Anul acesta, la aniversarea a 50 de ani de carieră şi 70 de viaţă, autorităţile l-au sărbătorit aşa cum se cuvine, la Teatrul Muzical „Nae Leonard".

„Sala a fost arhiplină. Lumea a stat în picioare şi m-a ascultat cu sufletul la gură. Am cântat ca în tinereţe. Au fost alături de mine mari artişti ai scenei româneşti precum: Nicolae Niţescu, Lucky Marinescu şi Gabriel Dorobanţu", povesteşte Teodor Munteanu.

După 50 de ani de carieră, este foarte bucuros când vede că a lăsat ceva în urmă.

„Nu pot să vă descriu sentimentul pe care îl am atunci când mă opresc foarte mulţi oameni pe stradă şi vor să stea de vorbă cu mine", spune Teodor Munteanu.

De-a lungul carierei a cântat în multe turnee, atât în ţară cât şi în străinătate. Glasul său l-a încântat pe Richard Nixon când a venit în România, la invitaţia lui Nicolae Ceauşescu.

Atunci am fost invitat să cânt la Calul Bălan, la Neptun, în Constanţa. Nixon şi Ceauşescu s-au ridicat în picioare şi au aplaudat. După ce am terminat, a venit la mine în pas alergător un general de armată. Mi-a fost teamă că am făcut o gafă. M-a oprit şi mi-a zis: « În numele tovarăşului Nicolae Ceauşescu, vă mulţumesc pentru prestaţia din această seară. Va rămâne o seară de neuitat»", povesteşte Teodor Munteanu.

A cântat în nenumărate rânduri pentru Ceauşescu şi Gheorghiu Dej.

„Lui Nicolae Ceauşescu îi plăceau melodii compuse de români dintre cele două războaie mondiale. Era topit după ele. Ştia toate textele. Dacă cineva greşea, îl corecta. Din repertoriul meu i-a plăcut «Frumoasa mea cu ochii verzi»", spune artistul.

Gheorghiu Dej, impresionat

Pe Gheorghiu Dej l-a cunoscut la vârsta de 20 de ani, pe vremea când era militar în termen şi a fost chemat să cânte la Ziua Marinei, la Sala Sporturilor din Constanţa.

„Am cântat un cântec scris de Aurel Manolache - «Eu sunt Ghiţă, moldoveanul». Într-o sală de 10.000 de oameni, Gheorgiu Dej a fost primul care m-a aplaudat. A venit la mine, m-a pupat şi mi-a propus să mă înfieze. Mi-a zis când mă hotăresc să îi dau telefon", povesteşte Teodor Munteanu.

MINIINTERVIU

Ce melodie v-a lansat?

„Melodia cu care am devenit cunoscut este «Prietenia». Am avut onoare şi şansa să colaborez cu cei mai buni şi cei mai mari textieri: Mihai Maximilian, George Mihalache, Cecilia Silvestre, Eugen Rotaru.

Pe scenă am cântat alături de mari artişti: Nicolae Niţescu, Lucky Marinescu, Gabriel Dorobanţiu şi Doina Ghiţescu".

Cum vă menţineţi vocea ?

Am lucrat 40 de ani la teatrul Muzical, iar în prezent sunt maestru de canto la Centrul Cultural „Dunărea de Jos" şi exersez aproape zilnic cu elevii mei.

Am două clase, una de muzică uşoară şi una de muzică populară. Am elevi de la opt ani până la 60 de ani.

CONFESIUNI

Ce-i place: Îmi place „pomul copt şi omul bun". Ador să petrec cu prietenii şi să mă plimb zilnic pe Faleză. Îmi place când mă opresc oamenii pe stradă şi îmi spun că iubesc cântecele mele. Nici nu vă imaginaţi ce bine mă simt în astfel de momente.

Ce nu-i place: Detest neamurile proaste, golanii şi oamenii neserioşi. Nu-mi place societatea în care trăim. Este mai degradată decât pe timpul lui Ceauşescu. Valorile s-au prăbuşit şi au fost înlocuite de gunoaie, care au poluat tot. Nu-mi place faptul că muzica a involuat. Nu mai există exigenţă.

Profil

Născut. 28 septembrie 1938, Galaţi
Studii. Şcoala Postliceală
Familie. Căsătorit, doi copii .

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite