Alexandra Ţăpeanu, tânăra din Galaţi care ajută româncele din Pakistan să scape de sclavia propriului mariaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Româncele care ajung în Pakistan pică mult prea uşor în mrejele unor închipuiţi prinţi pe cai albi! Este părerea personală a Alexandrei Ţăpeanu, o gălăţeancă de 23 de ani, care este căsătorită cu un pakistanez şi lucrează de trei luni ca ofiţer de relaţii publice la Consulatul Onorific Român de la Karachi.

Femeile din România care ajung în Pakistan cad mult prea uşor în mrejele unor închipuiţi prinţi pe cai albi. O spune Alexandra Ţăpeanu, o tânără căsătorită şi ea cu un medic pakistanez, şi care lucrează de trei luni ca ofiţer de relaţii publice la Consulatul Onorific Român de la Karachi.

Este de puţin timp în această ţară cu un grad ridicat de risc, dar Alexandra cunoaşte destul de bine fenomenul, ea fiind activă într-un grup de pe Facebook, intitulat „Românce în Pakistan“, de unde află în timp real ce se întâmplă. Din acest grup fac parte aproximativ 30 de femei din România căsătorite cu pakistanezi care discută absolut orice, de la poveşti de dragoste, până la sfaturi legate de locurile unde se pot găsi diverse produse pe teritoriul ţării.

Capcana: soţul perfect

În cele trei luni de când a ajuns în Pakistan, tânăra din Galaţi spune că a aflat despre cel puţin zece cazuri de fete cărora nu le-au ieşit foarte bine socotelile pe care şi le-au făcut acasă.

Tânăra crede că sunt două motive principale pentru care unele românce se lasă mult prea uşor păcălite şi atrase în Pakistan: lipsa banilor în ţara lor natală şi euforia amorului.

„Cel mai adesea întâlnesc câte un tip care le promite să fie cel mai bun soţ din lume şi că le va oferi orice“, explică Alexandra.

Tânăra româncă a urmărit şi traseul unor astfel de idile. „De obicei, se întâlnesc în România, unde pakistanezii studiază în general şi le sucesc minţile fetelor, care odată ajunse în cadrul familiei realizează că, de fapt, trebuie să se adapteze şi să devină femei supuse. Aşa-zisul soţ joacă rolul de îndrăgostit până peste urechi, începe să devină gelos, începe să îi controleze activităţile, contul de Facebook, până o convinge că e pe bune, şi ea cade în plasă“, mai spune Alexandra Ţăpeanu.

Propunerile vin adesea prin Skype, însoţite de asigurarea că familia lui o iubeşte, iar fetele sunt prinse ca în plasă. Partea cea mai grea apare atunci când ele ajung în Pakistan, iar realitatea este cu totul alta.

„Odată intrate aici, nimeni nu ştie de ele, pentru că nici nu anunţă oficialităţile. Soţia devine un fel de sclav în casă: ea spală, ea calcă, ea face de mâncare pentru toţi ceilalţi“, susţine Alexandra.

Ofiţerul de relaţii cu publicul de la Consulatul Onorific Român din Karachi spune că este destul de greu de ţinut evidenţa celor care vin în Pakistan. Există un ID card – pakistani origin card – care poate fi făcut pentru membrii familiei cetăţeanului pakistanez. Dar nu se întâmplă asta de fiecare dată.

„Din păcate, acesta nu se face prin intermediul oficialităţilor române, ci la evidenţa populaţiei pakistaneze, de aceea nu intră în contact cu noi, cei de la Consulat, foarte mult. Astfel, noi avem probleme în a ţine o evidenţă concretă a celor care tranzitează ţara. Foarte puţine persoane anunţă domiciliul din Pakistan, ceea ce face situatia dificila pentru noi“, precizează tânăra.

O alegere cu capul pe umeri

Alexandra este un caz fericit, dar nu singurul. Ea este căsătorită cu un pakistanez, absolvent de medicină în Pakistan. Şi-a studiat foarte bine viitorul soţ, dar a avut şi puţin noroc.

image

„Mi-am luat măsuri de protecţie, dar se poate spune şi că am avut parte de un soţ cu capul pe umeri. Apoi, m-am informat asupra situaţiei, ştiam că dacă ies pe stradă îmbrăcată în haine europene am toate şansele să mă trezesc cu un pistol la cap pentru a fi jefuită sau poate mai rău. Aici ai şanse să fii jefuit şi dacă eşti în haine locale şi eşti văzut cu lucruri de valoare. O prietenă chiar a păţit-o într-o seară când se întorcea acasă şi i-au pus pistolul la tâmplă copilului ca să-i fure geanta şi cumpărăturile“, povesteşte Alexandra.

Scurtă biografie

Alexandra Ţăpeanu a terminat Liceul Economic din Galaţi în 2010. S-a înscris la cursurile Facultăţii de Jurnalism şi Comunicare din Bucureşti, şi doi ani mai târziu s-a mutat în Londra. Aici şi-a cunoascut viitorul soţ, un tânăr din Pakistan, absolvent al Facultăţii de Medicină, cu care s-a căsătorit în octombrie 2012. Atunci când Zohaib – soţul său – a fost nevoit să se întoarcă în Pakistan pentru a-şi face stagiul de medic rezident, Alexandra l-a însoţit, vizitând pentru prima dată această ţară. Dacă la început a fost doar un turist care s-a informat despre destinaţia aleasă şi a anunţat Ambasada României despre călătoria sa, trei luni mai târziu a ajuns să lucreze pentru corpul diplomatic românesc de pe teritoriul Pakistanului. Datorită experienţei sale în comunicare, Alexandra a devenit ofiţer de relaţii publice pentru Consulatul Onorific al României din Karachi.

CITIŢI ŞI:

Englezii râd de englezi în privinţa „hoardelor“ de români şi bulgari. Povestea fluturaşului-parodie de la Londra

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite