PORTRET/Ciprian Oancă, navalistul muzician

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A încercat de toate. A urmat o şcoală de depanatori TV şi a fost agent de vânzări, dar muzica este cea care l-a cucerit definitiv.

Citiţi şi:

PORTRET/Epigramista care a îngrijit 60.000 de copii

A făcut faultatea de Nave, însă nu a simţit că asta i-ar putea fi vocaţia. Aşa că s-a întors la pasiunea copilăriei: muzica. Ciprian Oancă a cântat în nu mai puţin de şase formaţii înainte de a găsi trupa „Andante", în care se simte împlinit.

Pasiunea pentru muzică a avut-o din copilărie, când a început să cânte la vioară într-un ansamblu pentru copii intitulat „Ciobănaşul".

Prima trupă, la 12 ani

Alături de alţi trei copii a decis să înfiinţeze o formaţie iar părinţii i-au ajutat. Ciprian a dorit să urmeze Liceul de Muzică, dar ai lui aveau alte planuri pentru el.

„Tata mi-a sugerat să mă fac depanator TV şi am făcut Liceul 8. Este amuzant oarecum că după ce am terminat liceul, nu mai rămăsese decât un singur atelier de depanare în Galaţi", ne spune amuzat Ciprian Oancă.

Sfătuit de familie şi prieteni, a dat la Facultatea de Nave, dar până la urmă a decis să cânte pe un vas de croazieră.

„Un coleg mi-a sugerat totuşi să mă ţin de facultate pentru că aveam o stabilitate. Cert este că în anul IV de facultate am terminat cu indecizia şi am hotărât să fac parte din formaţia Andante. Eu am fost veriga lipsă. I-am completat şi am simţit asta din partea lor. M-au primit ca pe un membru al familiei", ne spune Ciprian.

Îşi doreşte să revină la formaţia clasică, care include bateria, unde maestru de ceremonii ar fi Ovidiu Bulgaru, singurul membru al vechii formaţii „Andante" care a ţinut să continue tradiţia trupei.

„Asta simt în momentul de faţă. Mă încearcă nostalgia revenirii la o trupă clasică", ne mărturiseşte Ciprian Oancă.

„Clăparul" formaţiei „Andante" este conştient însă că trupa nu poate reveni prea curând la formula clasică pentru că piaţa cere altceva.

Ciprian Oancă a încercat mai multe meserii înainte de a se dedica în totalitate muzicii.

„Mă ocupam de vamă la o societate şi în paralel cântam şi în formaţie. Am fost apoi şi agent de vânzări", îşi aminteşte Ciprian.

După ce a cântat în atâtea trupe, nu îşi poate imagina că ar putea pleca la o altă formaţie după 10 ani în care prietenii săi din „Andante" i-au fost ca o familie.

Ce îi place

Îmi place să mă uit la filme. Nu contează genul, doar să fie de calitate. Îmi plac oamenii veseli. Îmi place să spun glume, să fac ironii pe seama altora. Îmi plac oraşele liniştite, cum sunt Sibiul şi Viena. Îmi plac curăţenia şi arhitectura medievală.

Ce nu îi place

Nu îmi plac snobii, pentru că vor să pară ceea ce nu sunt. Mai mult, se şi mândresc cu asta. Nu îmi place să merg la cumpărături, iar soţia mea suferă foarte mult din acest motiv. Vă spun drept, nici nu îmi prea place să vorbesc despre mine. Este mai dificil decât mi-aş fi imaginat.

Întrebări şi răspunsuri

Cum ai ajuns să cânţi la clape?

În clasa a patra tata m-a dus la un profesor. Îmi doream foarte mult să cânt la clape, dar profesorul preda acordeon şi vioară. Am făcut patru ani de vioară. În clasa a opta, am lăsat vioara şi am trecut la clape. Tatăl meu mi-a luat o orgă, iar o perioadă am învăţat să cânt singur.

Ţi-ai dorit să cânţi în formaţia Andante?

PORTRET Carmen Sandu - tânără şi tenace la şefia Tribunalului

Am ajuns să cânt în formaţia Andante prin recomandare. Un membru al formaţiei pleca şi era nevoie de o persoană la clape. Iniţial, nu am vrut să vin, dar trupa cu care cântam s-a destrămat. Eu sunt ultimul venit în formaţia Andante, dar suntem împreună de 10 ani.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite