Portret / Florin Iordache - un medic dedicat copiilor din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să practice medicina în urmă cu aproape 30 de ani, a ales să lucreze cu cei mici pentru că sunt cei mai sinceri pacienţi şi spune că sistemul sanitar are nevoie de 50 ani pentru a-şi reveni.

Dr. Florin Iordache poate spune că o emisiune TV i-a schimbat viaţa. În urma acestei experienţe a fost determinat să aleagă medicina.

„M-au atras foarte mult copiii. Mi s-a părut mie interesant că am văzut la televizor, în perioada în care eram copil, la ţară, un medic care consulta copii. Nici nu ştiam ce înseamnă pediatrie. L-am întrebat pe tata. De atunci am zis că mă fac medic pediatru", spune dr. Iodache.


Cariera şi-a început-o în anul 1984 în Suceava, a intrat la rezidenţiat în anul 1988 în Galaţi şi nu a mai plecat din acest oraş. Soţia, gălăţeancă, a reprezentat un alt motiv pentru care a ales să rămână aici.

„Nu se dăduse rezidenţiat de şapte ani. Am intrat al doilea. Am ales Galaţiul pentru că soţia era gălăţeancă. Am venit şi nu am mai plecat de aici. Am terminat specializarea în 91 şi de atunci am rămas la Spitalul de Pediatrie", mai spune Florin Iordache.

În anul 2003, a fost numit şef al Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului de Copii şi în anul 2004, a fost numit director medical al unităţii. În ceea ce priveşte munca într-o unitate de urgenţe, tăria de caracter şi viteza de reacţie sunt cele mai importante în opinia medicului pediatru.

„Toate cazurile sunt grele la copii. Trebuie să intervii promp. Trebuie să acţionezi fără teamă, fără stres şi poţi să ai succes sau nu. Nu trebuie sa amâni intervenţia. Sigur, depinde cât de gravă este starea copilului. Sunt copii care i-am salvat de la moarte. Acum aceştia sunt părinţi şi vin cu copiii lor la mine şi-mi amintesc cum i-am salvat, cu ani în urmă", mai spune dr. Iordache.

Printre cele mai importante evenimente de care a avut parte la locul de muncă, doctorul Iordache menţionează episodul cu romii din urmă cu cinci ani.

„Au fost odată nişte copii, ţigani, care erau în comă. În urmă cu cinci ani. Erau doi copii, în comă profundă, la care am intervenit în UPU. Erau extrem de grav. Unul a scăpat pe moment. Luaseră medicamente şi erau intoxicaţi. Ţiganii au asaltat swpitalul şi făceau presiuni. Veniseră cu vreo 10 maşini. I-am liniştit, pentru că riscam să omor copiii din cauza lor. Dacă nu intervii în linişte, concentrndu-te poţi să faci mai mult rău", îşi aminteşte acesta.

Dacă nu ar fi îmbrăcat halatul alb, dr Florin Iordache s-ar fi văzut în uniformă de poliţist.
Despre sistemul sanitar, medicul pediatru spune scurt şi apăsat: „Este defect, lipsit de mijloace şi resurse şi de aceea merge foarte greu".

Întrebări şi răspunsuri

Cu cine se lucrează mai uşor? Cu copiii sau cu adulţii?
Cu un copil e mult mai uşor de lucrat. Copilul spune întotdeauna adevărul. Copiii suportă mult mai uşor durerea. Cu toate că fug de medic, am observat că frica este mai mare când cresc. Ori din cauză că nu conştientizează, nu le este frică, nu ştiu.

Care sunt cele mai mari greşeli ale părinţilor?
Cele mai mari greşeli pe care le fac părinţii sunt legate de faptul că nu se prezintă la medic când trebuie. Dacă se simte rău, vii la medicul de familie sau dacă starea copilului este gravă, la Urgenţe. Părinţii se duc acum la farmacie şi cumpără pastile ca la piaţă. A ajuns farmacia să fie la fel ca un magazin alimentar.

Ce-i place

Îmi plac călătoriile. Îmi place cel mai mult muntele. În perioada de studenţie mergeam în fiecare săptămână la munte. Îmi place politica însă doar să urmăresc disputele altora. Sportul îmi place. Nu am practicat la nivel profesionist, dar sunt la curent cu toate noutăţile. Îmi place fotbalul şi tenisul de masă.

Ce nu-i place

Nu-mi place cearta deloc. Tot timpul o ivit. Când văd cearta caut să mă retrag. Nu-mi plac nici oamenii mincinoşi, cei pe care-i prind cu minciuna. De asta am şi ales să lucrez cu copiii. Nu-mi place sărăcia. Nu-mi place să vâd pe cineva suferind, bolnav. Mă duc foarte greu la o înmormântare, nu-mi place să văd oamenii plângând. Chiar dacă e persoană apropiată.

Profil:
Născut: 27 februarie 1956, Cetate, Dolj
Studii: Facultatea de Medicină Cluj-Napoca
Familie: Divorţat, un copil

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite