Pompierii militari vor fi la datorie de sărbători. Iată recomandările salvatorilor pentru un sfârşit de an liniştit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile se apropie, iar gălăţenii desfăşoară în gospodării o serie de activităţi care în anii anteriori au dus la producerea unor evenimente neplăcute. Pentru evitarea tragediilor în preajma sărbătorilor de iarnă, pompierii au întocmit o listă cu recomandări utile.

Anii trecuţi, mai mulţi gălăţeni au avut de suferit fie de pe urma unor incendii provocate din neglijenţă, fie din cauza unor accidentări (plăgi tăiate, arsuri). Pentru prevenirea unor astfel de neplăceri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi recomandă cetăţenilor ca locul ales pentru pârlirea porcilor să fie la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje.

De asemenea, buteliile de gaze utilizate la pârlirea porcilor, să fie amplasate la distanţă faţă de arzător, iar furtunurile de alimentare să fie prevăzute la capete cu coliere de fixare şi să nu prezinte fisuri.

Foarte importantă este şi asigurarea mijloacelor de primă intervenţie (găleţi cu apă, stingător) în apropierea locului unde se desfăşoară activităţile, iar afumătorile să fie amplasate la distanţe de siguranţă faţă de restul construcţiilor şi supravegheate pe toată perioada funcţionării.

În scopul evitării accidentărilor, salvatorii recomandă ca aceste activităţi să nu fie desfăşurate de către persoane în stare de ebrietate. Sărbătorile de iarnă înseamnă şi momente magice care reunesc familile în jurul bradului de Crăciun.

„Pentru ca sfârşitul de an să fie unul fericit, vă rugăm să daţi dovadă de responsabilitate, înţelegere şi foarte mare atenţie. Sărbătorile de iarnă trebuie să fie prilej de bucurie, iar amintirea acestor clipe să nu fie umbrită de tragedii”, a spus maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi.

Recomandări utile din partea pompierilor

- nu folosiţi pentru decorarea bradului de Crăciun lumânări, artificii, instalaţii de lumini cu improvizaţii sau alte obiecte care ar putea genera incendii;
- nu amplasaţi brazii de Crăciun lângă sursele de căldură (sobe, reşouri, maşini de gătit etc), perdele, draperii, pereţi acoperiţi cu tapet sau ţesături;
- nu lăsaţi închişi în casă minorii, nici măcar pentru câteva minute. Un singur minut în care aceştia nu sunt supravegheaţi poate fi fatal;
- eliminaţi din jocul lor artificiile, petardele sau pocnitorile (interzise, de altfel!);
- convingeţi-i că fumatul este un viciu nociv nu doar pentru sănătate, dar care poate provoca şi incendii, în condiţiile în care, din dorinţa de a nu fi văzuţi fumând, copiii îşi aleg cele mai ferite locuri, precum podurile, fânarele, adăposturile pentru animale;
- nu aprindeţi artificii sau lumânări în bradul de Crăciun (sau în apropierea acestuia). Indiferent dacă este natural sau artificial, acesta se poate aprinde rapid, conducând la incendierea locuinţei.
- deconectaţi  instalaţiile ornamentale şi toate aparatele care nu necesită alimentare electrică continuă de la surse de alimentare, atunci când părăsiţi locuinţa pentru un timp mai îndelungat.
- nu solicitaţi excesiv instalaţia electrică prin utilizarea simultană a mai multor consumatori electrici care pot depăşi puterea instalaţiei electrice a locuinţei dumneavoastră.
- supravegheaţi cu atenţie colindătorii pentru că o ţigară aruncată la întâmplare de aceştia, poate provoca adevărate tragedii.

Recomandări pentru organizatorii de evenimente

Este interzisă folosirea lumânărilor, a făcliilor şi a torţelor pe timpul spectacolelor de teatru, operă, operetă, a festivităţilor desfăşurate în restaurante sau pentru ambianţă ori divertisment în cluburi, discoteci etc.

De asemenea, şefii unităţilor în care se organizează Revelionul sau diferite alte evenimente cu public numeros, trebuie să asigure respectarea limitei de capacitate a sălilor, verificarea şi remedierea tuturor deficienţelor la echipamentele pe care le utilizează, instruirea personalului angajat, atenţionarea participanţilor, menţinerea liberă a căilor de evacuare, precum şi asigurarea funcţionării mijloacelor de stingere.

„Organizarea focurilor de artificii se realizează numai cu respectarea prevederilor legale, referitoare la obţinerea acordurilor şi autorizaţiilor necesare, respectarea distanţelor de siguranţă, asigurarea măsurilor de supraveghere şi intervenţie. Pompierii militari vor fi la datorie, cu efective suplimentate la cumpăna dintre ani pentru a interveni în orice situaţie de urgenţă care ar pune în pericol viaţa şi proprietatea cetăţenilor”, a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Pompierii militari urează tuturor gălăţenilor să aibă parte de sărbători fericite şi un an nou cu multe realizări!
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite