Pomană ţigănească în cimitir la Galaţi / Micii au sfârâit pe grătare şi vinul a curs din belşug

Pomană ţigănească în cimitir la Galaţi / Micii au sfârâit pe grătare şi vinul a curs din belşug

Rromii şi-au pomenit morţii cu mare bucurie

Romii gălăţeni şi-au pomenit rudele decedate aşa cum au ştiut ei mai bine. De Paştele blajinilor, aceştia au întins mesele printre morminte şi au încins grătarele ca la nuntă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cimitirul Eternitatea nu a mai semănat astăzi a loc de veci. Mese lungi întinse printre morminte, băutură, grătare şi multă veselie, aşa pote fi descrisă în câteva cuvinte atmosfera de acolo.

Romii gălăţeni au luat cu asalt cimitirul pentru a-şi pomenii morţii cum se pricep ei mai bine, aşa cum este tradiţia. Au încins grătare şi au petrecut de dimineaţă în memoria celor care au plecat de lângă ei.

„Aşa facem în fiecare an. Aşa este tradiţia la noi. Avem aici tot ce ne trebuie, mici, carne de pui, de porc, vin, suc. Este pentru sufletul celui care a murit”, spune bulibaşa Didi Stănescu.

Şi daca tradiţia o cere, niciunul dintre membrii familiei nu a lipsit de la pomana. Copiii şi femeile au fost prezente şi s-au implicat în organizare la fel ca bărbaţii. Nu a lipsit nici muzica de petrecere.

Cu cât rangul celui pomenit este mai mare, cu atât festinul este mai îmbelşugat. În astfel de momente, romii nu se uita la bani, vor doar ca totul să iasa ca la carte.

Traditia cere ca rudele să rămâna la morminte până seara. Liniştea se lasă peste cimitir abia târziu în noapte.

citeste totul despre: