Poliţiştii gălăţeni au făcut bilanţul anului 2015. Criminalitatea stradală este în scădere, iar pietonii sunt responsabili pentru majoritatea accidentelor rutiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită prezenţei active a poliţiştilor în mijlocul cetăţenilor, în anul 2015 în judeţului Galaţi nu au fost sesizate fapte stradale cu grad de pericol social ridicat sau cu impact deosebit asupra membrilor comunităţii.

Obiectivele majore urmărite de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi în anul 2015 au fost creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri şi asigurarea resurselor umane şi a mijloacelor necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale.

Activitatea de prevenire a fost orientată pentru asigurarea unui sistem integrat bazat pe atragerea de parteneri şi apropierea de comunitate şi a cunoscut o evoluţie constantă din punct de vedere calitativ.
 
În anul 2015, priorităţile naţionale identificate – prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor şi prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă – au fost completate de prioritatea identificată la nivel local, şi anume cea de creştere a gradului de siguranţă rutieră la nivelul judeţului Galaţi.

Pe parcursul celor 12 luni analizate, la 112 au fost recepţionate 16.869 apeluri de intervenţie, cu 836 mai puţine decât în 2014, din care 1.619 neconfirmate. Dintre acestea, 8.753 au fost în mediul urban  şi 8.116  în mediul rural.

Criminalitatea stradală, în scădere

„Menţinerea unui climat de siguranţă publică în mediul stradal reprezintă un obiectiv prioritar al Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi, abordarea în acest domeniu fiind axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antiinfracţională şi antivictimală a cetăţenilor, prin utilizarea unui sistem de management al resurselor bazat pe analiza informaţiilor şi stoparea incidentelor”, a declarat comisarul Ştefan Gohoreanu, purtător de cuvânt IPJ Galaţi.

Astfel, în anul 2015, infracţiunile stradale sesizate au scăzut cu 13,22%, aspecte care se reflectă în scăderea ultrajelor asupra poliţiştilor şi în scăderea infracţiunilor de tâlhărie.
    
Pietonii, principala cauză de producere a accidentelor rutiere

În 2015, principalele cauze generatoare ale evenimentelor rutiere au fost nerespectarea normelor rutiere de către pietoni (30%), neacordarea priorităţii vehiculelor (13,3%) şi viteza neadaptată (9,2%).

De asemenea, poliţiştii rutieri au urmărit şi asigurarea unei prezenţe cât mai active în stradă şi intensificarea activităţilor preventive prin combaterea infracţionalităţii din zona drumurilor publice. Aceştia au identificat şi prins trei persoane urmărite pe plan local, precum şi un urmărit naţional.

În ceea ce priveşte disciplina în trafic, oamenii legii au aplicat 229 de sancţiuni pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului electric, 212  sancţiuni pentru neacordarea priorităţii vehiculelor, 1.284 de sancţiuni pentru neacordarea priorităţii pietonilor, 790 sancţiuni pentru depăşire neregulamentară, 1260  sancţiuni pentru indisciplina căruţaşilor şi 1533  sancţiuni pentru indisciplina bicicliştilor.

Siguranţa în şcoli

Pe linia siguranţei în şcoli, în anul 2015 au fost efectuate 2.857 patrulări, 166 acţiuni şi 822 şedinţe. „Pentru prevenirea infracţiunilor comise în mediul universitar au fost efectuate verificări pe linie de proximitate şi sisteme de securitate, ocazie cu care s-au recomandat conducerilor celor două universităţi măsuri de remediere a deficienţelor constatate. Nu au fost înregistrate infracţiuni grave comise cu violenţă, iar la nivelueanul celor două universităţi care funcţionează pe raza judeţului Galaţi nu s-au comis infracţiuni”, a declarat comisarul Ştefan Gohoreanu, purtător de cuvânt IPJ Galaţi.

Criminalitatea este în scădere

„În anul 2015, la nivelul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi au fost înregistrate 17.798 fapte de natură penală, faţă de 18.112 în 2014, reprezentând o scădere cu 314 fapte”, a mai precizat comisarul Gohoreanu.

În ceea ce priveşte criminalitatea transfrontalieră, obiectivul principal al lucrătorilor biroului este identificarea persoanelor de pe raza judeţului Galaţi care desfăşoară activităţi ilegale în spaţiul european şi totodată stabilirea locurilor în care se depozitează si comercializează bunuri dobândite prin comiterea de infracţiuni de către cetăţenii români în străinătate.

„În cursul anului 2015 au fost înregistrate 100 de cereri de asistenţă poliţienească internaţională care au impus efectuarea de verificări cu privire la 133 cetăţeni români suspecţi sau autori ai unor infracţiuni comise în străinătate. Astfel, au fost desfăşurate 3 acţiuni de amploare pe linia combaterii infracţiunilor comise de cetăţenii români în străinătate, în colaborare cu ofiţerii din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale şi reprezentanţii autorităţilor franceze”, a declarat comisarul Ştefan Gohoreanu, purtător de cuvânt IPJ Galaţi.

De asemenea, în 2015 s-au organizat de către lucrătorii Biroului Urmăriri un număr de 110 acţiuni, în cadrul cărora s-a clarificat situaţia a 293 de persoane urmărite la nivel naţional, căutate cu mandate de executare a pedepsei, de arestare preventivă, urmărite internaţional sau dispărute de la domiciliu.

„Serviciul pentru Acţiuni Speciale a contribuit activ la efortul instituţional, reprezentând principala forţă de ripostă împotriva exacerbării violenţei actului infracţional, dar şi un vector de imagine  pentru instituţie prin volumul mare de activităţi operative în care a fost angrenat, toate soluţionate cu succes, prin activităţile de promovare a liniei de muncă intervenţie şi acţiuni speciale cu ocazia celebrării unor sărbători naţionale sau organizării unor competiţii interne, în sensul explicării şi prezentării aspectelor profesionale specifice publicului larg, dar şi prin acţiuni care au avut drept scop întărirea şi consolidarea sentimentului de siguranţă al cetăţeanului, prevenirea comiterii faptelor antisociale. În 2015, Serviciul pentru Acţiuni Speciale a executat un număr total de 420 misiuni faţă de 192 misiuni în anul 2014”, a declarat comisarul Ştefan Gohoreanu, purtător de cuvânt IPJ Galaţi.

Pentru acest an, poliţiştii gălăţeni şi-au propus să crească gradul de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră. De asemenea, se va lucra intens la prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destrămarea grupărilor infracţionale nestructurate şi va fi asigurat climatul de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale U.E.

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite