Poliţia de Frontieră Română, pe podium la premiile europene SELEC, pentru succesul operaţiunii “La piovra del Patron"

Poliţia de
Frontieră Română, pe podium la premiile europene SELEC, pentru succesul operaţiunii
“La piovra del Patron

Fabrica de ţigări a fost descoperită într-o localitate din Galaţi. Foto: Adevărul

Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) a oferit premiile sale pentru cele mai bune rezultate în lupta cu criminalitatea transfrontalieră, pentru semestrul al II-lea al anului 2013, ocazie cu care Poliţia de Frontieră Română, alături de autorităţile din Republica Moldova, a obţinut Premiul I pentru operaţiunea „La Piovra del Patron”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest caz, soluţionat în cursul anului trecut, a implicat producţie ilegală şi contrabandă de ţigări, spălare de bani, piraterie şi fraudă şi s-a lăsat cu 38 de persoane arestate în ambele ţări, o fabrică clandestină pentru producţia de ţigări şi o linie de împachetare a ţigărilor, precum şi o instalaţie pentru producerea de alcool contrafăcut descoperite în România. De asemenea, au fost confiscate 382.129 pachete de ţigări contrafăcute, 13.911 kg tutun mărunţit, 2.334.200 de ambalaje pentru pachetele de ţigări “Plugarul”, 2.841.000 timbre fiscale de Republica Moldova, alte materii prime necesare procesului de producţie, 14 vehicule, 110.000 EUR, 800 litri de alcool contrafacut, arme si muniţie, 118 telefoane mobile, 10 grame de cannabis etc.
Valoarea estimativă a capturii a fost de 3,5 milioane EUR iar prejudiciul adus statutului roman a fost de peste 4 milioane EUR.

Autorităţile de la Poliţia de Frontieră Română au fost premiate într-un cadru festiv pe 11 aprilie 2014, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din Bucureşti.

La festivitate au participat reprezentantii Politiei de Frontiera Romana – dl. Liviu Galoş, Inspector General Adjunct, dl. Bodgan Budeanu, Şef Serviciu Combatere Migraţie Ilegală şi dl. Flavius Onofrei, comisar de poliţie la Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, precum şi reprezentanţii SELEC - dl. Cristian Duţă, Directorul de Operatiuni SELEC si dl. Eliodor Tanislav, ofiţerul de legătura român din partea Poliţiei.

Premiile SELEC sunt oferite de două ori pe an şi reprezintă o recunoaştere a activităţilor remarcabile din domeniul de aplicare a legii, fiind acordate acelor cazuri de succes, care folosesc canalele de comunicare SELEC şi implică cel puţin două state membre. Scopul acestor premii este nu numai să ofere un suport material dar mai ales să ofere o motivaţie autorităţilor de aplicare a legii din statele membre pentru a folosi reţeaua de colaborare existentă la nivelul Centrului, cu scopul de a combate crima organizată în Sud-Estul Europei.

Cu prilejul înmânării premiului, dl. Cristian Duţă a declarat: “Aceasta recunoastere a activitatilor derulate de Politia de Frontiera Romana confirma colaborarea excelenta pe care Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) o are cu autorităţile de Poliţie şi Poliţie de Frontieră dar şi cu autorităţile vamale din ţările membre, iar rezultatele sunt vizibile. Principiul de bază al acestei colaborări îl reprezintă sprijinul mutual în lupta împotriva crimei organizate, inclusiv al contrabandei de ţigarete, iar în acest sens aş dori să menţionez că în cadrul SELEC există din anul 2003 un grup de lucru pentru combaterea fraudelor vamale şi a contrabandei care are o activitate remarcabilă.  Cu această ocazie, aş dori să ii felicit pe colegii de la Poliţia de Frontieră Română pentru perseverenţa, profesionalismul şi seriozitatea de care au dat dovadă în cadrul Operaţiunii «La Piovra del Patron», care a avut ca rezultat anihilarea unui grup de crima organizată foarte periculos, care prin activitatea desfăşurată a adus daune considerabile statului roman”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: