Pneumolog, avertisment sumbru: Cancerul pulmonar nu e cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui fumător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumatul poate duce la bronhopneumopatia cronică obstructivă, sursa: Arhivă
Fumatul poate duce la bronhopneumopatia cronică obstructivă, sursa: Arhivă

Medicul Sorin Bivolaru, pneumolog la Spitalul Militar din Galaţi, atrage atenţia că există o boală mult mai rea decât cancerul pulmonar, care i se poate întâmpla unui fumător. Se numeşte bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), iar fără tratament poate duce la invaliditate si moarte prematură, avertizează medicul.

„Cancerul pulmonar NU e cel rău lucru care i se poate întâmpla unui fumător. Există o boală mult mai rea. Se numeşte BPOC şi e mult mai frecventă şi mult mai invalidantă comparativ cu un cancer pulmonar. Ce este BPOC-ul? Este o boală respiratorie cronică obstructivă ce afectează atât bronhiile, cât si plămânii şi se manifestă prin îngustarea progresivă şi ireversibila a bronhiilor, ceea ce se însoţeşte de scăderea progresivă a capacităţii respiratorii”, susţine dr. Bivolaru, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

 Fumatul este principala cauză a BPOC şi apare la fumători în general după vârsta de 40 de ani. Nu toţi fumătorii fac însă BPOC, susţine specialistul. „Fumatul induce o inflamaţie cronică la nivelul bronhiilor şi plămânilor care duce la îngustarea progresivă a bronhiilor şi distrugerii pereţilor alveolari”, explică dr. Bivolaru. 

Potrivit medicului, tusea este cel mai frecvent simptom. Pe măsură ce bronhiile se îngustează şi capacitatea pulmonară scade, fumătorul începe să se confrunte cu dificultăţi de respiraţie şi stări de oboseală sfâşietoare. 

„Pe fondul scăderii severe a capacităţii pulmonare, încep să apară crize de sufocare, care impun apelarea serviciilor de urgenţă. Cu cât boala progresează, dispneea este resimţită la eforturi din ce în ce mai mici, până când ajunge invalidantă, ţintuind bolnavul în casă. Imobilitatea indusă de boală determină în principal apariţia depresiei şi nervozitate. Cu timpul, pot apărea si complicaţii în principal cardiace, picioarele se umflă, buzele se învineţesc, respiraţie devine din ce în ce mai grea”, susţine dr. Bivolaru.

Fără tratament, BPOC duce la invaliditate si moarte prematură

„Pe lângă tuse cu expectoraţie (spută), dispnee la eforturi din ce în ce mai mici, pacienţii mai pot acuza, respiraţie şuierătoare, dureri retrosternale cu caracter de presiune. (…)Această boală NU se vindecă, iar tratamentul are rolul de a reduce semnificativ deprecierea funcţiei pulmonare. Tratamentul nu vă reuşi niciodată să readucă capacitatea pulmonară la valorile normale. Pentru o evoluţie cât mai bună după diagnostic, pe lângă tratament, se impune ca pacientul să STOPEZE fumatul”, este sfatul dat de dr. Bivolaru.

Vă recomandăm şi:

Propunerea controversată a unui pneumolog pentru tranşarea crizei COVID:„Sănătate cu forţa nu se poate”

Medic psihiatru, despre şcoala online:„Nu a dus niciun beneficiu. Va crea nişte viitori tineri antisociali”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite